Terug

Arteriitis temporalis

Arteriitis temporalis is een ontsteking van een bloedvat bij uw slaap. Meestal is alleen het bloedvat aan één kant van het hoofd ontstoken, maar u kunt ook aan beide kanten een ontsteking hebben.

Mijn patiënt doorverwijzen

Symptomen Arteriitis temporalis

U kunt last hebben van:

  • hoofdpijn aan een of beide kanten van uw hoofd
  • een gevoelige hoofdhuid bij de slaap (haren kammen kan pijn doen)
  • pijn in uw kaken tijdens het kauwen
  • minder goed zien, dubbelzien, wazig zien of vlekjes voor de ogen
  • vermoeidheid, gewichtsverlies, spierpijn, stijfheid, koorts
  • nachtelijk zweten

Sommige patiënten met arteriitis temporalis hebben ook polymyalgia rheumatica. Als de spieren van uw schouder- en bekkengordel pijnlijk en stijf zijn, dan kan dat een aanwijzing zijn voor polymyalgia rheumatica.

Merkt u dat u oogklachten krijgt? Neem dan meteen contact op met uw arts. Als u niet op tijd behandeld wordt en de slagader naar de oogzenuw raakt verstopt, dan kunt u blind worden aan één oog.

Oorzaken Arteriitis temporalis

Het is niet bekend wat de oorzaken zijn van arteriitis temporalis. 

Arteriitis temporalis komt vooral voor bij mensen boven de 50 jaar. Vrouwen krijgen het vaker dan mannen. 

Onderzoek en diagnose

Als uw klachten wijzen op arteriitis temporalis doet uw arts bloedonderzoek en een biopsie.

Bloedonderzoek

Er bestaat geen bloedonderzoek waarmee we arteriitis temporalis kunnen aantonen. Wel kan de arts aan uw bloed zien of u een ontsteking hebt.

Biopsie

Bij een biopsie haalt uw arts een klein stukje weefsel weg uit het bloedvat bij uw slaap. De slaap wordt hiervoor eerst verdoofd. Als het stukje weefsel de typische kenmerken van een bloedvatontsteking laat zien, dan is de diagnose definitief: u heeft arteriitis temporalis.

Soms is de ontsteking niet te zien in de biopsie. Toch kunt u dan een ontsteking hebben. Dit komt doordat de ontsteking van het bloedvat heel plaatselijk kan zijn. Dat wil zeggen dat op de ene plaats wél een ontsteking zit, maar een paar millimeter verderop niet. Het is dus mogelijk dat in het geteste gedeelte geen ontstekingsmateriaal zit, terwijl u wél een ontsteking heeft.

Behandeling Arteriitis temporalis

Met medicijnen kunt u van arteriitis temporalis genezen. U krijgt een hoge dosis prednison. De klachten nemen over het algemeen vrij snel af als u deze medicijnen neemt. Het is mogelijk dat de ziekte weer verergert als u de medicijnen gaat afbouwen. De dosis medicijnen moet dan weer omhoog.

Het kan twee jaar duren voordat u van uw klachten af bent. Het kan ook zijn dat u last blijft houden van restverschijnselen.

Hebt u vragen?

Hebt u nog vragen of wilt u een afspraak maken naam dan contact op met de polikliniek vasculaire geneeskunde.

T 088 75 563 12

De polikliniek is bereikbaar van 9.00 tot 11.30 uur

Polikliniek

Specialisme