Terug

Artrose

Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en dunner en zachter wordt. Dit proces kan in alle gewrichten optreden. Maar er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals de nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen.

Mijn patiënt doorverwijzen

Symptomen Artrose

Pijn

Bij artrose hebben mensen vooral last van pijn in de gewrichten bij bewegen en belasten van het gewricht. De pijn ontstaat vaak als u na een periode van rust weer gaat bewegen (startpijn).

Stijfheid

Naast pijn kan het gewricht ook stijf zijn. Dit ontstaat vaak na een periode van rust. Dit heet startstijfheid. Dit komt ook in de ochtend voor na een nacht slapen (ochtendstijfheid). 

Andere lichaamshouding

In een later stadium kan door artrose ook uw lichaamshouding veranderingen. Dit ontstaat doordat de botten ten opzichte van elkaar veranderen. Deze verandering in lichaamshouding beïnvloedt de manier waarop u andere gewrichten, pezen en spieren belast.

Oorzaken Artrose

De oorzaken van artrose zijn nog grotendeels onbekend. Wel is bekend dat het gaat om een samenspel van factoren:

  • Erfelijke aanleg: bij artrose kan erfelijke aanleg een rol spelen. Dan treedt het op jongere leeftijd op en in meer gewrichten. 
  • Vroeger opgelopen blessure op beschadiging in of rond een gewricht. Hierdoor is het gewricht minder stabiel en gevoeliger.
  • Overgewicht: door overgewicht worden de gewrichten extra belast en kunnen daardoor beschadigd raken.
  • Langdurige zware belasting van de gewrichten.
  • Zwaar lichamelijk werk.
  • Te veel en te intensief sporten.
  • Andere ziekten van de gewrichten, zoals reumatoïde artritis, jicht en pseudojicht.

Onderzoek en diagnose

Om vast te stellen of u artrose hebt, gebruiken we uw medische voorgeschiedenis (anamnese) en doen we lichamelijk onderzoek. Soms maken we röntgenfoto's, waarop we mogelijk afwijkingen kunnen zien.  

Behandeling Artrose

Klachten van artrose zoals pijn en stijfheid kunnen door goede behandeling verminderen. Met oefentherapie kunnen uw spieren en gewrichten beter blijven functioneren. Daarnaast kan het helpen uw leefstijl aan te passen zoals afvallen. Ook kunt u medicijnen krijgen tegen pijn en stijfheid. Bij ernstige atrose is soms een operatie of prothese nodig.

Wetenschappelijk onderzoek

We weten nog lang niet alles over artrose. Onze kennis wordt groter door wetenschappelijk onderzoek te verrichten. De specialisten van verschillende afdelingen werken hierbij samen. Met de resultaten van dat onderzoek verbeteren we de behandelmethoden en dat leidt uiteindelijk tot betere zorg voor de patiënt.

Op onze afdeling lopen momenteel de volgende onderzoeken:

De volgende onderzoeken zijn inmiddels afgesloten en de resultaten zijn bekend:

Meer informatie

Patiëntenverenigingen/fondsenwervers

Zorgkosten

Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken. 

  • Onderzoek(en) of behandeling tijdens een polikliniekbezoek of dagbehandeling bij slijtage van de knie
  • Bekijk alle tarieven

Hebt u vragen?

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek reumatologie & klinische immunologie.

T 088 75 574 28

De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur.

Polikliniek

Verpleegafdeling

Specialisme