Terug

Astma

Als u astma hebt, kunt u soms moeilijk ademhalen. Dit komt doordat uw luchtwegen vernauwen omdat ze gevoelig zijn voor een groot aantal prikkels. Bij astma bent u niet altijd benauwd, maar hebt u last van astma-aanvallen. Astma is een chronische aandoening, waar u niet van kunt genezen.

Astma

Symptomen Astma

‘Astma’ komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘gehijg’ of ‘gepiep’. Bij astma hebt u last van aanvallen van benauwdheid, kortademigheid, hoesten en een piepende ademhaling. 

Moeilijk ademen

Wat gebeurt er nu precies tijdens een astma-aanval?

 • De spiertjes rond de luchtwegen verkrampen. Daardoor vernauwen de luchtwegen en krijgt u minder lucht.
 • Aan de binnenkant van de luchtwegen zwellen de slijmvliezen op. De wanden van de luchtwegen zetten uit, waardoor de luchtweg smaller wordt. Het uitademen wordt dan moeilijker.
 • De slijmvliezen produceren extra veel slijm, dat zich ophoopt in neus, keel, luchtpijp en longen. Daardoor kan er minder lucht passeren. Het gevolg is een moeizame ademhaling.

De klachten die u kunt krijgen zijn:

 • benauwdheid;
 • hoesten;
 • piepende ademhaling;
 • kortademigheid.

De ernst van de klachten kan per persoon verschillen, variërend van licht tot eventueel levensbedreigend. Bij levensbedreigend gaat het om gevallen waarbij iemand weinig tot geen lucht meer kan krijgen.

Oorzaken Astma

Astma komt veel voor. Ruim een half miljoen mensen in Nederland heeft astma.
Bij het ontstaan van astma spelen de volgende factoren een rol:

 • Uw leeftijd
  Veel mensen krijgen al op jonge leeftijd astma. De ziekte is erfelijk: als een of beide ouders astma hebben, is de kans groter dat het kind ook astma krijgt.
 • Gevoeligheid voor allergieën
  Wie aanleg heeft voor allergieën kan astma ontwikkelen, ook op latere leeftijd.
 • Het moment van de dag
  Hoe ernstig de klachten zijn wisselt gedurende de dag. Dat komt doordat de vernauwing van de luchtwegen kan toe- en afnemen. ’s Nachts, als u slaapt, is de doorsnede van de luchtwegen het kleinst. U hebt dan meer kans op klachten.
 • Luchtweginfecties Net als iedereen hebben ook astmapatiënten wel eens een luchtweginfectie, bijvoorbeeld door het griepvirus. Maar door hun astma hebben zij er veel meer en sneller last van dan gezonde mensen. Ook kunnen ze er langere tijd last van hebben.

Bij de meeste mensen spelen allergieën een belangrijke rol (75 procent). 

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose astma te stellen zijn er een aantal onderzoeken die plaatsvinden:

Behandeling Astma

Astma is een ziekte die niet meer overgaat. Wel kunnen we de ziekte meestal goed onder controle houden. Dat doen we met een combinatie van medicijnen en leefstijladviezen.

De belangrijkste medicijnen bij behandeling van astma zijn ontstekingsremmers en luchtwegverwijders. Ontstekingsremmers bestrijden de ontsteking in luchtwegen. Hierdoor beschermen ze de luchtwegen tegen prikkels.

Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de luchtwegen wijder worden zodat een aanval hersteld of voorkomen kan worden. Luchtwegverwijders helpen ook bij inspanningsastma tegen kortademigheid.

Andere middelen kunnen de behandeling van astma aanvullen, zoals anti-allergiemiddelen, een jaarlijkse griepprik tegen virusinfecties en antibiotica bij een luchtweginfectie die veroorzaakt is door bacteriën.

Zorgkosten

Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken. 

Hebt u vragen?

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek longziekten.

De polikliniek longziekten is bereikbaar via het telefoonnummer:

De afdeling is bereikbaar van  08.00 - 17.00 uur.