Terug

Endometriose

Als stukjes baarmoederslijmvlies op een abnormale plaats gaan groeien spreken we van endometriose. Bijvoorbeeld in de vagina, op de eierstok of het buikvlies.

Symptomen Endometriose

De ernst en aard van de klachten zijn sterk afhankelijk van de plaats van de endometriose. Het kan ook zijn dat u helemaal geen klachten hebt. Mogelijke klachten zijn:

 • pijnlijke menstruatie, chronische buikpijn;
 • pijn bij het vrijen;
 • moeizame, pijnlijke ontlasting of bloedverlies tijdens de ontlasting;
 • pijn bij het plassen, loze aandrang;
 • vruchtbaarheidsproblemen.

Oorzaken Endometriose

Tijdens de menstruatie kan bloed in de buikholte terecht komen. Levende cellen uit het baarmoederslijmvlies kunnen zich dan buiten de baarmoeder nestelen, bijvoorbeeld aan het buikvlies of aan de blaas, dikke darm of eileiders. Deze plekjes ontwikkelen zich tot endometriosehaarden, die zich als baarmoederslijmvlies gedragen. Tijdens de cyclus groeien ze onder invloed van hormonen en er ontstaan kleine bloedingen tijdens de menstruatie. Na verloop van tijd raken het buikvlies en de organen geïrriteerd en er ontstaat littekenweefsel. Bij ernstige endometriose kunnen verklevingen en vergroeiingen ontstaan.

Onderzoek en diagnose

Als het vermoeden bestaat dat u endometriose hebt, zal de arts u onderzoeken om te kijken of dit inderdaad zo is en om de ernst van de aandoening vast te stellen. Denk daarbij aan:

Behandeling Endometriose

De keuze van de behandeling hangt af van uw klachten.

Medicijnen

Behandeling kan met hormonen en/of pijnstillers.

Operaties

 • Laparoscopie;
  Bij een kijkoperatie kunnen we kleine endometrioseplekjes wegbranden.
 • Laparotomie;
  Een grotere operatie is nodig als er grotere endometriose-haarden of cystes zijn. We verwijderen de endometriose in dat geval via een incisie in de buik.

Meer informatie

Wilt u meer weten over vleesbomen? Lees dan de informatie op de website DeGynaecoloog.

Deze website met patiënteninformatie is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstretrie en Gynaecologie (NVOG).

Hebt u vragen?

Wilt u een afspraak maken of hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek gynaecologie.

T 088 75 588 80

De afdeling is bereikbaar van 08.00 - 16.00 uur.