Terug

Gebitsprothese problemen

Problemen met een kunstgebit of gebitsprothese kunnen bestaan uit het loszitten van het gebit, pijn en beperkingen bij het eten, maar bijvoorbeeld ook kokhalsneigingen. De invloed van gebitsprothese problemen op het dagelijks functioneren kan groot zijn.

Meer informatie over gebitsprothese problemen

Door het slinken van de kaken na het trekken van tanden en kiezen, neemt de ondersteuning van de gebitsprothese met de tijd af. Daardoor kan de prothese losser gaan zitten, eten en praten moeilijker gaan, en kunnen pijnklachten ontstaan. Ook kan de mond 'invallen'. Deze klachten treden vooral op bij patiënten die al langer tandeloos zijn en een ernstig geslonken kaak hebben. Ook patiënten die kort tandeloos zijn kunnen echter problemen hebben met het functioneren van de gebitsprothese, bijvoorbeeld door de stand van de kaken, een droge mond of gevoelige slijmvliezen. Daarnaast kunnen kokhalsneigingen ervoor zorgen dat de gebitsprothese niet kan worden gedragen.

Behandelingsmogelijkheden

Nieuwe gebitsprothese

In sommige gevallen kan verbetering worden verwacht door een nieuwe gebitsprothese te maken. Dit is vooral het geval bij een kaak die niet ernstig geslonken is.

Implantaten

Als een nieuwe gebitsprothese geen oplossing is, bijvoorbeeld door een ernstig geslonken kaak, wordt samen met de kaakchirurg bekeken of van de plaatsing van implantaten verbetering kan worden verwacht. De implantaten worden meestal in plaatselijke verdoving aangebracht. In de bovenkaak worden vier tot zes implantaten geplaatst. In de onderkaak, ongeveer op de plaats van de vroegere hoektanden, worden twee en soms vier implantaten geplaatst. Daarna wordt het slijmvlies over de wond dichtgehecht. De implantaten zijn dan dus nog niet te zien. Als blijkt dat uw kaak niet hoog of breed genoeg is om implantaten te kunnen plaatsen, kan de kaakchirurg in sommige gevallen een extra operatie uitvoeren om de kaak te verhogen of verbreden. Daarvoor wordt bot uit uw bekkenkam(heup) of buitenste laag van uw schedel getransplanteerd naar uw kaak.Uitprobeerprothese

Bij kokhalsneigingen wordt onderzocht of er een vorm kan worden gevonden waardoor u de gebitsprothese wel kunt dragen. Dit gebeurt meestal door een uitprobeerprothese te maken waarmee u kunt oefenen en die makkelijk aan te passen is. Om de kans op succes te vergroten, wordt bij zo’n behandeltraject vaak een psycholoog betrokken.

Contact

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie en bijzondere tandheelkunde. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

088 75 577 62
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08:00 - 16:30 uur