Terug

Huidkanker

Huidkanker ontstaat doordat huidcellen kwaadaardig worden en zich ongeremd gaan delen. Het is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Huidkanker ontstaat meestal in de cellen van de opperhuid. Dit is de bovenste laag van de huid.

> Mijn patiënt doorverwijzen

De drie vormen van huidkanker die het meest voorkomen zijn:

  • Basaalcelcarcinoom: dit is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze vorm ontstaat meestal op delen van de huid die het meest staan blootgesteld aan de zon. Basaalcelcarninoom groeit langzaam en zaait (vrijwel) nooit uit.
  • Plaveiselcelcarcinoom: deze vorm van huidkanker ontstaat ook meestal op plaatsen waar veel zonlicht komt. Het is een kwaadaardige tumor van de huid. Plaveiselcelcarcinoom ontstaat in de opperhuid en zaait soms uit naar de lymfeklieren en andere organen.
  • Melanoom: melanoom ontstaat vaak uit een moedervlek of het begint als een nieuw, donker gekleurd gezwel. Als het melanoom ontstaat uit een moedervlek, dan wordt deze groter, verandert van kleur en het jeukt of het gaat bloeden. Een melanoom is een verradelijke tumor die zich regelmatig kan uitzaaien.

Symptomen Huidkanker

De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op uw huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking, zoals een moedervlek. Niet alle vormen van huidkanker zien er hetzelfde uit. Soms verschijnt er een wasachtig, bleek, glad, glanzend bultje. In andere gevallen ontstaat er een stevige rode knobbel die soms kan bloeden of een korst kan vormen.

Oorzaken Huidkanker

Huidkanker ontstaat meestal door teveel blootstelling aan UV-straling. U komt in aanraking met UV-straling door de zon, maar ook door bijvoorbeeld onder een zonnebank te gaan liggen. Als uw huid te vaak en te lang aan UV-straling wordt blootgesteld kunnen de huidcellen beschadigen. Hierdoor kan huidkanker ontstaan.

Ook uw huidtype speelt een rol bij het ontstaan van huidkanker. Mensen met een lichte huid die snel verbranden in de zon, hebben een groter risico op huidkanker dan mensen met een donkere huid (veel pigment). 

Onderzoek en diagnose

De arts beoordeelt de verandering van uw huid. Om huidkanker vast te stellen is het soms nodig om een huidbiopt te nemen. Hij neemt dan een stukje huid weg. Het laboratorium onderzoekt of in dit stukje huid kankercellen zitten.

Behandeling Huidkanker

De meeste vormen van huidkanker behandelen we met een operatie. Soms doen we hierbij een huidtransplantatie. Als de huidkanker is uitgezaaid, kunnen we u verder behandelen met bestraling en chemotherapie.

Meer informatie

Het is belangrijk dat u zichzelf goed beschermt tegen UV-straling, zoals zonlicht. Dit kunt u doen door beschermende kleding te dragen zoals een zonnehoed en zonnebril als de zon schijnt. Ook beschermt u uzelf tegen UV-straling door u goed in te smeren met een anti-zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor.

Het is belangrijk om elke plek op uw huid die verandert in uiterlijk of grootte door een arts te laten controleren. Hij kan huidkanker dan vroeg herkennen en behandelen. Bij ernstige vormen van huidkanker, zoals melanoom, kan vroege herkenning en behandeling zelf levensreddend zijn.

Zorgkosten

Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken. 

Hebt u vragen?

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek dermatologie.

T 088 75 58 875

De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur Meer informatie over huidkanker kunt u vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (met onder andere folders over basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom).

Polikliniek

Verpleegafdeling

Specialisme