Terug

Insectengifallergie

Een insectengifallergie is meestal een allergie voor bijen- of wespengif. U kunt ook allergisch zijn voor hommel- of paardenvlieggif, maar dit komt heel weinig voor. Als u allergisch bent voor insectengif, krijgt u niet alleen de normale plaatselijke reactie (bijvoorbeeld een dikke arm), maar ook algemene (systemische) verschijnselen. Dit kan variëren van jeuk over uw hele lichaam tot een allergische shock.

hoe het ontstaat

Als u een allergie hebt, reageert u anders dan normaal op stoffen waarmee u in het dagelijks leven regelmatig in contact komt.

Door een overdreven reactie van uw lichaam op bepaalde stoffen (allergenen), krijgt u een ontstekingsreactie. Die ontstekingsreactie kunt u op verschillende plekken in uw lichaam merken.

Symptomen insectengifallergie

De verschijnselen na een insectenbeet ontstaan meestal binnen een kwartier nadat u gestoken bent. We delen de aard en ernst van de allergische reactie in verschillende reactietypen in:

  • Reactietype 1 jeukende vlekken of bulten buiten het gebied waar gestoken is.
  • Reactietype 2 kan ook een zwelling veroorzaken van het gezicht, de bovenkant van de hand of voetzolen. Ook kunt u last krijgen van een drukkend gevoel op de borst, misselijkheid, overgeven en diarree.
  • Reactietype 3 kan ook last geven van kortademigheid of een piepende ademhaling door zwellingen van de luchtwegen. U kunt het gevoel hebben dat uw keel is dichtgeknepen en problemen hebben met slikken, spreken en ademen.
  • Reactietype 4 geeft de ernstigste verschijnselen. U kunt last krijgen van duizeligheid, een (te) lage bloeddruk, blauw aanlopen, hartritmestoornissen en bewusteloos raken.
Een forse reactie op de plaats van de steek (een zogenaamde 'large local reaction') zonder algemene verschijnselen beschouwen we niet als een allergische reactie.

Onderzoek en diagnose

We spreken van allergie als dit is aangetoond met een allergologisch onderzoek. Dit onderzoek bestaat uit:

  • opschrijven van gegevens uit uw ziektegeschiedenis (medische anamnese)
  • een huidtest: de assistente brengt een kleine hoeveelheid gezuiverd gif op uw huid en prikt met een naaldje door de vloeistof in de huid. We testen eerst met een sterke verdunning. Geleidelijk aan voeren we de concentratie gif op. Als u een allergie hebt, ontstaat roodheid of zwelling van de huid.
  • bloedonderzoek voor het opsporen van antilichamen tegen insectengif (immunoglobulinen)

Alle informatie samen leidt voor uw arts tot een voorstel voor een behandeling.
 

Behandeling insectengifallergie

De behandeling tegen allergie voor insectengif bestaat vooral uit het voorkomen van allergische reacties (preventie). De arts bespreekt dit met u. Mogelijk komt u in aanmerking voor immunotherapie. Deze behandeling heeft als doel om u minder allergisch te maken en mogelijk om u van uw insectengifallergie af te helpen.

Contact en afspraak maken

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek allergologie.

088 75 563 31
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van
08.00 - 17.00 uur