Terug

Macula pucker

Macula pucker

Het oog is bolvormig en aan de binnenzijde bekleed met een laag lichtgevoelige cellen. Dit is het netvlies. De macula (of gele vlek) is het centrale deel van het netvlies. De macula zorgt voor het scherpe zien, zoals nodig is voor lezen, televisie kijken en het herkennen van gezichten. Het oog is verder gevuld met een heldere gelei, het glasvocht. Dit glasvocht zit op een aantal punten vast aan het netvlies.Een macula pucker is een vervorming of rimpeling van de macula door littekenweefsel.

Meer informatie over macula pucker

Een macula pucker is een soort vliesje dat over de gele vlek groeit. Als dit vliesje gaat samentrekken ontstaat er een rimpeling van de gele vlek. Dit kan resulteren in wazig zien of het zien van vervormingen van het beeld. 

Hoe het onstaat

Een macula pucker kan spontaan ontstaan door veroudering van het netvlies. De precieze oorzaak is niet bekend. Soms is een macula pucker het gevolg van andere aandoeningen van het oog, zoals een netvlies scheurtje, een ontsteking of een trauma.

Verschijnselen

Omdat er rimpels ontstaan in het centrale deel van het netvlies, zal het beeld vervormd worden waargenomen. Men ziet kronkels in rechte lijnen of een vergroting van het beeld, als in een lachspiegel. Ook zal de gezichtsscherpte verminderen. Meestal ontstaat dit heel langzaam en geleidelijk. 

Onderzoek

Een macula pucker kan vastgesteld worden door een oogarts die in het oog kijkt. Om het nog beter zichtbaar te maken wordt een scan van het netvlies gemaakt (OCT-scan). 

Behandeling

Een macula pucker hoeft niet altijd behandeld te worden. Indien de gezichtsscherpte goed is en u zelf niet veel klachten heeft van de macula pucker is behandeling niet nodig. Indien behandeling wel noodzakelijk is, dan zal er een operatie plaatsvinden. Bij deze operatie wordt het glasvocht uit het oog verwijderd. Vervolgens wordt het littekenweefsel samen met het meest oppervlakkige laagje van het netvlies verwijderd.

Vooruitzichten

Indien een macula pucker niet behandeld wordt, zal de gezichtsscherpte hetzelfde blijven of langzaam slechter worden. Het oog wordt echter niet blind, omdat het netvlies buiten het gebied van de gele vlek normaal functioneert. Het zien van de omgeving (of gezichtsveld) blijft dus normaal.

De operatie zorgt er meestal voor dat verdere achteruitgang van de gezichtsscherpte wordt voorkomen. Vaak zult u een verbetering in het zicht bemerken, maar dit is niet zeker. Het is vooraf moeilijk om in te schatten of en hoeveel de gezichtsscherpte bij u zal verbeteren. Indien er beeldvervormingen waren, dan nemen die meestal af na de operatie. De zenuwen van de macula of gele vlek herstellen zich langzaam in de loop van enkele maanden. De functie van de gele vlek kan tot één jaar na de operatie nog verbeteren.
 

Wat kunt u zelf doen

U heeft zelf geen invloed op het ontstaan van een macula pucker

polikliniek

verpleegafdeling

Specialisme

Meer informatie

Lees meer op de website van:

  • Oogartsen.nl: voor informatie over ziektebeelden en behandelingen.
  • Bartiméus: voor informatie bij leven met een visuele beperking.

Contact

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek oogheelkunde. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van uw specialist. 

088 75 588 40
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van
08.00 - 11.30 en tussen 13.00 en 16.00 uur

Zorgkosten

Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken. 

Verpleegafdeling