Terug

Nekhernia

Een nekhernia is een hernia die in de nek zit. Hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping drukt op een zenuw of op het ruggenmerg, waardoor u pijnklachten of uitvalsverschijnselen (zoals verlammingen of gevoelsverlies) hebt.

Mijn patiënt doorverwijzen

Symptomen Nekhernia

Bij een nekhernia hebt u vaak pijn in uw nek. Ook straalt deze pijn uit naar uw arm, met een doof of prikkelend gevoel. Als er sprake is van een grote en een meer naar het midden gelegen hernia, zijn er meer zenuwwortels bekneld. Daardoor kunt u last hebben van:

  • verlammingsverschijnselen aan uw benen
  • gevoelsstoornissen van uw romp of benen
  • verlies van controle over uw blaas en endeldarm

Oorzaken Nekhernia

Uw lichaam

Binnen in het halswervelkanaal in uw rug, de ‘tunnel’ door de wervels, loopt van boven naar beneden het ruggenmerg. Het ruggenmerg ligt in een koker van hersenvliezen, de zogenaamde durale zak. Vanuit het ruggenmerg beginnen de zenuwwortels. Omhuld door een stuk hersenvlies, verlaten de zenuwwortels het wervelkanaal tussen twee wervels via het zenuwwortelkanaal . De plaats waar zo'n zenuwwortel het wervelkanaal verlaat, ligt dicht bij de tussenwervelschijf. Als op die plek een uitstulping van de tussenwervelschijf zit, klemt die de zenuwwortel af. Daardoor hebt u herniaverschijnselen, zoals nekpijn en uitstralende pijn in een arm, soms met krachtvermindering en gevoelsverlies.

Hoe het ontstaat

Slijtage

Een uitstulping van de tussenwervelschijf ontstaat door slijtage (artrose). Slijtage van een tussenwervelschijf gebeurt bij iedereen, bij de een meer dan bij de ander. Soms krijgt u dan nekklachten.

Wie kan een nekhernia krijgen?

Iedereen kan een nekhernia krijgen. Waarom dit bij de een wel en bij de ander niet gebeurd, weten we niet. Wel kunnen in bepaalde families hernia's iets vaker optreden. Ook roken versnelt de slijtage van de tussenwervelschijven. De pijnuitstraling neemt vaak toe bij hoesten, niezen en persen, omdat de druk in het wervelkanaal - en dus ook op de zenuwwortel - dan verhoogt.

Onderzoek en diagnose

Om te zien of uw klachten inderdaad door de hernia worden veroorzaakt, doen we drie verschillende onderzoeken:

  • mri-scan: Een mri-scan is de beste methode om te zien of u een hernia hebt.
  • ct-scan: Met de ct-scan kunnen we vooral de botstructuren van de wervelkolom goed zien.
  • röntgenfoto: Met een röntgenfoto kunnen we de botstructuren zien waaruit de halswervelkolom is opgebouwd.

Behandeling Nekhernia

Er zijn twee behandelingsmogelijkheden voor een nekhernia:

Operatie aan de wervelkolom

We opereren niet iedere nekhernia. Een belangrijke voorwaarde om u te opereren (wervelkolomchirurgie), is dat de hernia uw klachten veroorzaakt. We maken een uitzondering als u ondraaglijke pijn lijdt en een spoedoperatie-indicatie krijgt. Er zijn twee soorten operatie-indicaties:

  • Absolute operatie-indicatie: u hebt ernstige of snel optredende uitvalsverschijnselen (bijvoorbeeld verlammingen) door druk van de hernia op een zenuw of op het ruggenmerg.
  • Relatieve operatie-indicatie: u hebt zo veel last van pijn, dat u hierdoor niet meer goed kunt functioneren.

Fysiotherapie, rust en pijnstillers

De klachten van hernia gaan bij zeventig procent van de patiënten vanzelf over met fysiotherapie, gedoseerde rust en pijnstillers.

Operatie aan de wervelkolom

Vooruitzichten 

We kunnen de hernia opereren, met wervelkolomchirurgie, of uw klachten lossen zich vanzelf op. We opereren niet iedere nekhernia. Een belangrijke voorwaarde om u te opereren, is dat de hernia uw klachten veroorzaakt. Zelfs dan gaan de klachten vaak vanzelf over, eventueel met fysiotherapie, pijnstillers en veel rust. In het algemeen houden we aan om niet eerder dan 6 weken na het ontstaan van de klachten, maar wel binnen 6 maanden, te opereren.

Hebt u vragen?

Hebt u vragen, of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek algemene en acute neurochirurgie.

Polikliniek 

Verpleegafdeling 

Specialisme