Terug

Schildkliernodus

Schildkliernodus

Een schildkliernodus is een zwelling (knobbeltje) in de schildklier. Deze zwelling is meestal goedaardig. De schildklier ligt laag, voor in de hals.

 

verschijnselen

De schildkliernodus voelt u meestal in de hals als een kleine knobbel. Soms is het ook in de hals te zien. Soms wordt de zwelling bij toeval gevonden als er om andere redenen een echo of CT-scan gemaakt wordt van de hals.

De schildkliernodus kan op de keel of slokdarm drukken. Dit kunt u voelen bij het slikken. Als de nodus groter wordt, kunt u last krijgen van benauwdheid, door druk op de luchtpijp. In enkele gevallen is een schildkliernodus de oorzaak van een te snel werkende schildklier. Deze nodus maakt dan teveel schildklierhormoon (hyperthyreoïdie).

U krijgt dan klachten als:

  • gejaagdheid
  • zweten
  • trillen
  • hartkloppingen
  • vaker naar de wc moeten
  • u valt af

Onderzoek

Om te onderzoeken of de schildkliernodus goedaardig of kwaadaardig is, doen we een punctie (prik), waarbij we cellen opzuigen uit de nodus. Dit doen we met een dun naaldje, meestal met behulp van de echo door de radioloog. Als we denken dat de schildklier te hard werkt, maken we een foto (scan) met een kleine hoeveelheid radioactieve stof. Meestal doen we ook bloedonderzoek.

Behandeling

Als de nodus goedaardig is, hoeft de schildklier niet verwijderd te worden. Hebt u wel klachten, dan kunnen we de helft van de schildklier verwijderen.  Soms is niet duidelijk of de nodus goedaardig of kwaadaardig is. Meestal verwijderen we dan de helft van de schildklier, het deel waarin de nodus zich bevindt. 

Als de nodus kwaadaardig is, verwijderen we de hele schildklier.  Zonder schildklier kunt u een normaal leven leiden. U krijgt medicijnen met een schildklierhormoon om de eigen productie te vervangen.

polikliniek

specialisme

Meer informatie

Meer informatie over schildkliernodus staat op de website van de Schildklierstichting.

 

Contact en afspraak maken

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek endocrinologie.

088 75 563 03
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van
08.00 - 17.00 uur

Zorgkosten

Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken.