Terug

Standsafwijking neus

Standsafwijking neus

Een standsafwijking van de neus betekent dat uw neus scheefstaat of dat het uiterlijk van uw neus een afwijking heeft.

meer over standsafwijking neus

Bij een standsafwijking van de neus kunt u denken aan:

  • een te brede neus
  • een hobbel op de neus
  • een ingezakte neus
  • een wipneus
  • een hangende neus

Zo’n vormafwijking van de neus kan ook  klachten geven aan de functie van uw neus; u kunt bijvoorbeeld minder goed ademen door uw neus

uw lichaam

De neus is er niet alleen om te ruiken, al is dit natuurlijk wel een belangrijk onderdeel van de functie. De neus is vooral een deel van de ademhalingsorganen. In de neus wordt de ingeademde lucht verwarmd, bevochtigd en gereinigd. Zo wordt meer dan 95% van de deeltjes die onze lucht verontreinigen, door de neus weggefilterd en onschadelijk gemaakt. De neus zorgt dus voor een zo goed mogelijke ademhaling.

Daarnaast heeft de neus een belangrijke functie bij de stemvorming en ook de afvoer van het traanvocht verloopt via de neus.

Ten slotte is de uitwendige vorm van de neus ook een belangrijk aspect; hierdoor wordt het uiterlijk van iemand in grote mate bepaald.

Bron: www.kno.nl
 

Hoe het ontstaat

Een standsafwijking van de neus kan aangeboren zijn of het kan ontstaan door een trauma, bijvoorbeeld door een val op het aangezicht of een klap op de neus. 

Verschijnselen

 Als u minder goed door uw neus kunt ademen of als het uiterlijk van uw neus een bezwaar is , kunt u een afspraak bij een kno-arts maken om er naar te laten kijken.

onderzoek & diagnose

De diagnose standsafwijking van de uitwendige neus (en de eventuele bijbehorende neuspassageklachten) wordt door een kno-arts gesteld via een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek op de polikliniek.

Aanvullende onderzoeken die hierbij vaak gedaan worden zijn een allergietest en als er mogelijk een operatie volgt, worden er medische foto’s van de uitwendige neus gemaakt.
 

behandeling

Neuscorrectie: Dit is een operatie waardoor de functie van uw neus verbetert en daarnaast ook uw uiterlijk.

Deze operatie wordt niet altijd vergoed door de verzekering. Het is belangrijk om bij uw verzekering te informeren of u in aanmerking komt voor een vergoeding. Uw kno-arts moet altijd een aanvraag voor  vergoeding indienen voordat hij u kan opereren.

Meer informatie

Op meerdere websites vindt u informatie over de neus, neuscorrecties of standsafwijkingen van de neus. Wij adviseren u de website van de Nederlandse Vereniging voor Neus-Keel-Oorheelkunde

contact & afspraak maken

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de poli keel-, neus- en oorheelkunde.