Terug

Transpositie van de grote vaten

Transpositie van de grote vaten is een aangeboren hartziekte waarbij de aansluiting van de grote bloedvaten verkeerd is gegaan. De aansluiting van de longslagader en de lichaamsslagader (aorta) is omgewisseld.

hoe het ontstaat

Bij een transpositie van de grote vaten komt  de longslagader uit de linkerkamer van het hart, in plaats van uit de rechterkamer. De lichaamsslagader (aorta) komt uit de rechterkamer, terwijl deze uit de linkerkamer hoort te komen.

Door deze verkeerde aansluiting wordt het zuurstofarme bloed dat uit het lichaam terugkomt, direct naar het lichaam teruggestuurd. Het gaat niet eerst langs de longen en er is dus geen nieuwe zuurstof aan toegevoegd. Het zuurstofrijke bloed dat uit de longen komt, wordt teruggestuurd naar de longen zonder dat de zuurstof is verbruikt.

 

Gelukkig zijn er bij de geboorte twee verbindingen tussen de longcirculatie en de lichaamscirculatie: Het ovale venster (foramen ovale), de opening in de wand tussen de boezems en de ductus arteriosus , een verbinding tussen de lichaamsslagader en de longslagader. Zo kan er na de geboorte voldoende bloed tussen de longcirculatie en de lichaamscirculatie blijven stromen om de baby in leven te houden.

Toch gaat er bij een transpositie nog veel zuurstofarm bloed naar het lichaam. De baby krijgt hierdoor een blauwe kleur. Dit is meestal goed te zien aan de handen, voeten en rondom de mond.

 

 

onderzoek en diagnose

Een transpositie van de grote vaten kunnen we  vaststellen door een echo van het hart te maken. Met dit onderzoek kunnen we onder meer de bewegingen van het hart zien en afwijkingen vaststellen.

Behandeling

Om de grote vaten op de juiste plaats aan te sluiten is een operatie nodig: de arteriële-switchoperatie. Dit is een openhartoperatie, die we vrijwel altijd uitvoeren als het kind een of twee weken oud is.

meer informatie

Er zijn verschillende websites met informatie over hart- en vaatziekten. Wij raden u de volgende websites aan:

Contact en vragen

 Neem dan telefonisch contact op met het GUCH-team op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag  of stuur een e-mail naar

guch.secretariaat@umcutrecht.nl

Verpleegkundig specialist GUCH

Iedere dinsdagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur kunt u de verpleegkundig specialist bereiken 

van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur

088 75 536 89

Tevens kunt u een e-mail sturen naar:  

guch.loket@umcutrecht.nl

088 75 536 88
Het team is bereikbaar
van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur

... en het UMC utrecht

Het UMC Utrecht is hét Hart- en vaatcentrum van midden-Nederland. Ons doel: minder hart- en vaatziekten. Hieraan werken we elke dag tijdens de patiëntenzorg, door wetenschappelijk onderzoek en door onderwijs.

Uw zorg in het Hart- en vaatcentrum: hier klopt alles voor u!

Het Hart- en vaatcentrum behandelt hart- en vaatpatiënten uit Utrecht en omstreken die zijn doorgestuurd door de huisarts (tweedelijnszorg), maar behandelt daarnaast patiënten uit heel Nederland met een complexe aandoening (derdelijnszorg). Daarnaast is het UMC Utrecht voor een aantal behandelingen ook een internationaal referentiecentrum (vierdelijnszorg).

De visie van het UMC Utrecht op hart- en vaatziekten: hier klopt alles voor u! Om hart- en vaatziekten goed te behandelen is het niet voldoende alleen de acute problemen (bijvoorbeeld een hartinfarct) te behandelen, maar juist ook de risicofactoren die hiertoe hebben geleid. Bij het goed diagnosticeren en behandelen van deze risicofactoren is de kennis van meerdere specialismen nodig.

In het Hart- en vaatcentrum werken de volgende medisch specialismen samen: cardiologie, neurologie, vasculaire geneeskunde, vaatchirurgie, nefrologie, geriatrie, radiologie, cardio-thoracale chirurgie, anesthesiologie, en de spoedeisende hulp.