Terug

Netelroos

Netelroos of galbulten (de medische term is urticaria) is een huiduitslag met rode, licht gezwollen bulten en plekken die vaak heftig jeuken. Netelroos ontstaat meestal plotseling en de uitslag ontwikkelt zich in korte tijd. De plekken kunnen ook zo weer wegtrekken, meestal binnen enkele uren.

Symptomen Netelroos

Door de huidreactie ontstaan er in korte tijd rode plekken op de huid. Deze rode plekken veranderen soms in dikke plekken en vloeien samen. De plekken jeuken vaak heftig. 

Meer informatie over netelroos

Netelroos of galbulten is een huidziekte die op elke leeftijd kan voorkomen. 1 op de 5 mensen krijgt in het leven een keer netelroos, zowel mannen als vrouwen.
In medische termen wordt het ook wel urticaria genoemd.
In veel gevallen gaat deze huidreactie vanzelf weer over, binnen één tot zes weken. Er is dan sprake van de acute netelroos. Wij noemen netelroos chronisch als de netelroos langer duurt dan zes weken.

Angio oedeem en netelroos

Angio oedeem (vroeger ook Quinkes Oedeem genoemd) gaat vaak gepaard met netelroos, het is een variant. Het gaat bij angio oedeem om een diepere zwelling van de huid en onderliggende weefsels. Vaak bij de oogleden, lippen, oren, mond, keel, genitaliën, handen en voeten. Deze zwellingen zijn in tegenstelling tot netelroos meer huidkleurig en vaker pijnlijk dan jeukend. Ze verdwijnen na twee tot drie dagen. Vaak komen netelroos en angio oedeem dus samen voor, maar afzonderlijk kan ook.

Oorzaken Netelroos

De stof histamine speelt een rol bij het ontstaan van netelroos. Histamine is een stof die opgeslagen ligt in het lichaam en vrijkomt doordat het lichaam geprikkeld wordt.  Waardoor dit komt is vaak niet bekend.

Bij acute netelroos zijn soms voedingsmiddelen of medicijnen de oorzaak. Bij chronische netelroos vinden wij bij de meeste patiënten nooit een oorzaak van het ontstaan van netelroos.

Bij sommige patiënten kan druk op de huid, koude, zonlicht of een onderliggende infectie een trigger zijn die netelroos veroorzaakt.

Stress kan in sommige situaties de klachten verergeren.

Netelroos is niet besmettelijk en niet erfelijk.

Onderzoek en diagnose

De arts herkent netelroos of galbulten gemakkelijk.

Tijdens een uitgebreid vraaggesprek (anamnese) stelt de arts vragen over de klachten die u hebt, de eventuele behandeling die u al hebt gehad, de gevolgen van de klachten voor uw stemming en voor uw dagelijks leven.

Zeker bij chronische netelroos doet de arts vaak meer onderzoek bij u:

  • Lichamelijk onderzoek: de arts kijkt naar de huid en soms ook naar de slijmvliezen. Hij kijkt of de huidafwijkingen passen bij netelroos. Soms zijn er net tijdens het bezoek geen huidafwijkingen zichtbaar. Dan zal de arts vragen of u foto’s hebt, die hij kan bekijken. Als er onvoldoende duidelijkheid is, kan de arts voorstellen om een huidbiopt af te nemen.
  • Bloedonderzoek gericht op het uitsluiten van infecties.
  • Alleen als er uit het vraaggesprek of lichamelijk onderzoek aanwijzingen zijn voor andere (onderliggende) aandoeningen, zal er verder onderzoek plaatsvinden (bijvoorbeeld onderzoek naar een voedselallergie of allergie voor medicijnen).

Behandeling Netelroos

Meestal is er geen duidelijke oorzaak van de netelroos. De behandeling bestaat dan uit het bestrijden van de klachten met medicijnen.

Antihistaminica is de eerste stap in het behandelen van netelroos. Deze medicijnen blokkeren de werking van histamine. Wanneer antihistaminica onvoldoende werken, kan de arts voorstellen om de dosering op te hogen of andere medicijnen voor te schrijven. 

Chronische netelroos

Wanneer u chronische netelroos hebt en antihistaminica onvoldoende werken, kiezen wij er in het UMC Utrecht voor om te starten met Omalizumab. Door dit middel komt minder histamine vrij. Het middel wordt al langer gebruikt bij patiënten met een specifieke vorm van astma. Het middel werkt bij de meeste patiënten met netelroos heel goed. Eén keer in de vier weken krijgt u dan 300mg omalizumab via een prik in de bovenarm. Het effect is vaak al binnen een paar dagen tot twee weken na de eerste gift te zien, al kan het bij sommige patiënten een paar maanden duren voordat er effect is.

Bij goed effect kunt u het middel na een bepaalde periode weer afbouwen.

Meer informatie

Vooruitzichten

Acute netelroos verdwijnt vaak binnen enkele weken vanzelf. Ze zijn soms al weg voordat u ermee naar de arts bent geweest.

Chronische netelroos kan echter maanden tot jaren aanhouden. Na een langere periode (soms een aantal jaren) verdwijnt de ziekte vaak vanzelf.

Hebt u vragen?

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek Allergologie of de polikliniek Dermatologie.

T 088 75 58 875

De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur