Terug

Operatie

Dit is algemene informatie over de operatie. Of de onderstaande informatie op u van toepassing is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Uw zorgverlener bespreekt dit met u.

Preoperatieve screening

Als u een operatie of onderzoek krijgt, hebt u een gesprek met een anesthesioloog op de preoperatieve screening. U krijgt dan onder meer informatie over:

 • voorbereiden op een operatie
 • het verloop van een operatie
 • welk anesthesie (verdoving) u krijgt

Voor de operatie

Uw operatie voorbereiden

 • 6 uur voor de operatie niet meer eten, geen melkproducten of ondoorzichtige vloeistoffen drinken. Tot aan de ingreep mag u heldere vloeibare dranken zoals water, thee (met suiker, geen melk) of aanmaaklimonade blijven drinken. Wij adviseren u dit te blijven drinken, om te zorgen dat u vocht en suikers binnen blijft krijgen, voor een beter herstel na de operatie. Sommige patiënten krijgen nog een drankje mee met extra suikers om 2 uur voor de operatie in te nemen, voor een beter herstel. Op het moment dat u onder narcose gaat moet uw maag leeg zijn, anders kan de operatie niet doorgaan.
 • De anesthesioloog of chirurg heeft met u afgesproken welke medicijnen u ter voorbereiding op de operatie moet innemen en met welke medicijnen u juist moet stoppen. Volg dit advies goed op
 • Hoeft u na de operatie niet in het ziekenhuis te blijven? Zorg dan voor vervoer en begeleiding. Na de operatie mag u niet zelf naar huis rijden.
 • Om infecties te voorkomen, is het belangrijk dat u voordat u naar het ziekenhuis komt in bad gaat of een douche neemt, uw haar wast en uw tanden poetst.
 • Als de huid van het operatiegebied behaard is, verzoeken wij u het operatiegebied niet zelf te scheren of op een andere manier te ontharen. Als de chirurg het nodig vindt dat de beharing wordt weggehaald, wordt dat terplekke gedaan. Op deze manier verkleinen we de kans op infecties.
 • Verwijder alle make-up, ook nagellak.
 • Sieraden kunt u beter thuis laten.
 • Kies losse, gemakkelijke kleding, zodat u geen problemen krijgt met het eventuele verband dat aangelegd wordt.
 • We verzoeken u op de dag van de operatie niet te roken. Roken prikkelt de longen en beïnvloedt de maagfunctie waardoor de vertering van voedsel minder snel verloopt.

Voor patiënten met een verstandelijke beperking hebben we een fotoboek met uitleg wat er bij een ingreep onder narcose gebeurt: 

Video: voorbereiden op een operatie

Video: preparing for surgery

Video: Vorbereitung auf die Operation 

Video: Ameliyat öncesi yapılması gereken hazırlık

Video: التحضير لعملية جراحية في المركز الطبي لجامعة اوتريخت

Vrouw kijkt op telefoon

Een ziekenhuisopname voorbereiden

Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op een (meerdaagse) ziekenhuisopname.

Lees meer

Tijdens opname in het ziekenhuis

Bij een operatie kan het voorkomen dat u meerdere dagen in het ziekenhuis moet verblijven of dat u dezelfde dag alweer naar huis mag. 

Op de verpleegafdeling

 • Berg al uw kostbare bezittingen op in een afgesloten kast. De verpleegkundige kan de sleutel voor u bewaren.
 • Daarna doet u de operatiekleding aan. Meestal is dit een jasje waarbij de achterkant losjes vast zit. 
 • Soms krijgt u ongeveer één uur voor de operatie als voorbereiding op de narcose (anesthesie) een rustgevend medicijn.
 • Een verpleegkundige brengt u vlak vóór de operatie naar het operatiecentrum. 

Op de webpagina van de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen vindt u meer informatie over de afdeling zelf. 

Na de operatie

Na de operatie wordt u naar de ‘uitslaapkamer’ gebracht (recovery). Hier wordt u wakker uit de verdoving. In het begin bent u nog wat slaperig en soms misselijk van de verdoving. Op de uitslaapkamer kunt u geen bezoek ontvangen. Meestal blijft u een aantal uren op de uitslaapkamer. Daarna gaat u weer terug naar de verpleegafdeling. 

Meestgestelde vragen

Hebt u na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen? Misschien staat uw vraag in het overzicht van veelgestelde vragen over operatie en anesthesie.