Terug

Wetenschappelijk onderzoek op de afdeling Psychiatrie
We weten nog lang niet alles

Wetenschappelijk onderzoek is hard nodig om meer kennis op te doen over psychische problemen en de behandelmogelijkheden te verbeteren. In het Hersencentrum doen we daarom veel onderzoek. Specialisten van verschillende teams werken hierbij samen. De resultaten vertalen we zo snel mogelijk naar onze patiëntenzorg.

Lopende studies

Hier vindt u een overzicht van alle lopende onderzoeken. Wanneer u meer informatie wilt over een studie, of u wilt deelnemen aan een onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de contactpersoon van het betreffende onderzoek of met het Onderzoeksteam van de afdeling Psychiatrie.

Verhalenbank Psychiatrie

Een andere manier om bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek, is je verhaal doneren aan de Verhalenbank Psychiatrie. Wat is de impact van een psychische kwetsbaarheid op iemands leven? De Verhalenbank wil deze vraag ontrafelen door persoonlijke verhalen van (ex)patiënten, naasten en hulpverleners te onderzoeken. Het doel is om nieuwe aanknopingspunten te vinden die bijdragen aan herstel. Lees meer >

Meer informatie

Lees hier de digitale folder over wetenschappelijk onderzoek op de afdeling psychiatrie.

Afbeelding onderzoeker achter microscoop

Resultaten van onderzoek

We vinden het belangrijk om uitkomsten van onderzoek terug te koppelen aan het publiek. Bent u benieuwd wat recent onderzoek zoal heeft opgeleverd?

Lees meer

METC

Alle studies zijn goedgekeurd door de Medisch Ethische Toetsingscommissie van het UMC Utrecht. Wij informeren u mondeling en schriftelijk zo goed mogelijk over het doel van de studie. Als u besluit om mee te doen aan het onderzoek, kunt op ieder moment beslissen er weer mee te stoppen.

Stagemogelijkheden

Er zijn diverse mogelijkheden om een wetenschappelijke stage te lopen op de afdeling Psychiatrie. Meer informatie is te vinden via het Hersencentrum Opleidingen.

Een overzicht van de stageplaatsen bij het wetenschappelijk onderzoek op de afdeling Psychiatrie vind je hier:

Inschrijfformulier deelname onderzoek

Uw hulp is nodig!

Voor wetenschappelijk onderzoek zijn wij afhankelijk van de hulp van mensen mét en zónder psychische aandoeningen (patiënten & controles). Overweegt u om mee te doen aan onderzoek naar bijvoorbeeld psychose of ontwikkelingsstoornissen? Stuur via onderstaand formulier uw gegevens naar het Onderzoeksteam van de afdeling Psychiatrie en wij nemen persoonlijk contact met u op om, uiteraard geheel vrijblijvend, te bespreken voor welk onderzoek u in aanmerking komt.