Batalla Cases, Albert
Batalla Cases, Albert

Diagnostiek & Vroege Psychose Medisch
BIG nr. 19918110701
Nevenactiviteiten
De nevenactiviteiten van Batalla Cases, Albert zijn te vinden op de research pagina van het UMC Utrecht (in het Engels).
Aandachtsgebieden uitklapper, klik om te openen
Biografie
Biografie
Albert Batalla werd geboren in Barcelona (Spanje). Hij rondde de opleiding geneeskunde in 2007 af (Universitat Autònoma de Barcelona) met een prijs voor Buitengewone Graad in de Geneeskunde. Hij rondde de opleiding tot psychiater in 2012 af, en promoveerde op de relatie tussen cannabis en psychose in 2014 in het Hospital Clinic de Barcelona (Universiteit van Barcelona). Als predoctoraal onderzoeker bij de Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica (FCRB) bestudeerde hij de impact van (cannabis)verslaving op psychotische stoornissen, cognitieve controle en hersenvolume, waarbij hij gen-omgevingsinteracties aan het licht bracht die een rol spelen in de gevoeligheid voor de effecten van cannabis op de hersenen.
In 2014 verhuisde hij naar Nederland, waar hij eerst aan de slag ging als psychiater bij Tactus Verslavingszorg en tijdelijk als postdoc bij FCRB, en sinds 2015 als psychiater in het Radboudumc. Sinds 2018 werkt hij op de afdeling Diagnostiek & vroege Psychose in het UMC Utrecht, waar hij het Zorgprogramma Middelengebruik leidt. Zijn primaire doel is preventie en integratie van de verslavingszorg, door middel van patiëntenparticipatie, voorlichting (o.a. Polikliniek Medicinale Cannabis & Psychiatrie) en translationeel en innovatief onderzoek, zoals de studie van cannabinoïden, psychedelica, eHealth en leefstijlinterventies.
Albert is sinds 2020 voorzitter van de afdeling Verslavingspsychiatrie binnen de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), en sinds 2022 bestuurslid van de Addiction Section van de European Psychiatric Association (EPA). Daarnaast is hij hoofddocent bij twee landelijke postdoctorale opleidingen aan het Radboudumc (de Nijmeegse Opleiding tot Verslavingsarts, NOVA; en het Leertraject Verslavingspsychiatrie) en is hij betrokken bij verschillende onderwijsactiviteiten, waaronder verschillende curricula in het UMC Utrecht (Geneeskunde, Biomedische Wetenschappen, Master Neuroscience & Cognition, Farmacie, Psychiatrie opleiding), masterclasses en cursussen in Nederland (o.a. Psyfar, RINO Groep) en in het buitenland (o.a. Ekademeia). Daarnaast is hij betrokken bij internationale onderzoeksprojecten (o.a. ENIGMA-consortium), heeft meerdere wetenschappelijke artikelen en boekhoofdstukken gepubliceerd en is reviewer van verschillende internationale wetenschappelijke bladen.