Terug

Borstreconstructie na borstkanker

Een borstreconstructie wordt tegenwoordig meestal uitgevoerd tijdens dezelfde operatie waarin de amputatie wordt verricht. Een borstreconstructie is bij vrijwel iedere vrouw mogelijk. Ook een slechte kwaliteit van de huid, bijvoorbeeld door bestraling, hoeft tegenwoordig een goed resultaat niet in de weg te staan. Er zijn verschillende manieren om een borst te reconstrueren. Niet iedere methode is geschikt voor elke patiënt. Welke methode voor u het meest geschikt is, zal de plastisch chirurg met u bespreken.

Meer informatie over borstreconstructie na borstkanker

Er zijn verschillende manieren om een geamputeerde borst te reconstrueren. Uw plastisch chirurg en oncologisch chirurg zullen bekijken of een directe reconstructie (borstamputatie en reconstructie in
dezelfde operatie) mogelijk is. Als u een zeer hoog risico heeft op borstkanker door het BRCA1 of
BRCA2 gen, komt u mogelijk in aanmerking voor een preventieve amputatie van de andere borst.

Als u reeds een borstamputatie hebt gehad, is het meestal mogelijk om een nieuwe borst te
reconstrueren.

Borstreconstructie met een siliconen prothese of een tissue expander

De plastisch chirurg zal met u bespreken of het mogelijk is om een nieuwe borst te maken met behulp van een siliconen prothese. Indien er voldoende goed doorbloede huid aanwezig is met een intacte grote borstspier, kan vaak direct een prothese geplaatst worden. In het geval dat er niet voldoende huid aanwezig is, moet er eerst een vulbare ballon (tissue expander) gebruikt worden. In tweede instantie, als de tissue expander gevuld is, kan de prothese worden geplaatst. Een borstreconstructie met een prothese is de eenvoudigste manier om een nieuwe borst te maken. Als u waarschijnlijk bestraling (radiotherapie) moet ondergaan of als dit al heeft plaatsgevonden, dan adviseert de plastisch chirurg u mogelijk een andere techniek.

 

Borstreconstructie met eigen weefsel, de DIEP lap (van de buik) of PAP lap (van het bovenbeen)

De plastisch chirurg zal met u bespreken of het mogelijk is om een nieuwe borst te maken met eigen huid- en vetweefsel. Dit vetweefsel kan worden weggenomen bij de buik of aan de binnenzijde van uw bovenbeen en bil, respectievelijk noemen we dit de DIEP- en de PAP-methode. Er is dan geen prothese nodig. Het huid- en vetweefsel dat wordt verplaatst, moet opnieuw worden aangesloten op de bloedvaatjes van de borst. Om deze reden duurt de operatie vaak lang (zes tot acht uur). U houdt een extra litteken bij de buik of bij het bovenbeen/bil. De functie van de buik en/of beenspieren blijft grotendeels intact. Deze methodes kunnen zowel enkel-, als dubbelzijdig worden uitgevoerd. Bij een preventieve amputatie gebeurd dit, meestal in dezelfde operatie. 

DIEP-methode


PAP-methode

Borstreconstructie met eigen weefsel en een siliconen prothese

Indien er te weinig huid van goede kwaliteit beschikbaar is door bestraling of een infectie, of als de borstspier is weggehaald, dan kan de rugspier (LD) gebruikt worden om de borst te reconstrueren. Hierbij wordt een litteken op de rug gemaakt en wordt de grote rugspier meestal met een stuk huid naar voren gebracht. Vrijwel altijd wordt dan ook een prothese ingebracht omdat de spier en huid alleen onvoldoende volume geven.

Ook als de behandeling voor de borstkanker borstsparend kan, kan de plastisch chirurg mee behandelen (oncoplastische chirurgie).

Resultaat

Wij streven naast een oncologisch verantwoorde behandeling en naar een zo fraai mogelijk en symmetrisch resultaat.

Meer informatie

Meer informatie over een borstreconstructie leest u in de folder van KWF.

 • Voorbereiding

  Voorafgaand aan de operatie, hebt u een afspraak gehad op de polikliniek bij de plastisch chirurg die in overleg met de rest van het team bekijkt welke behandeling het meest is geschikt voor u.

  U wordt verzocht om voor de operatie een sportbeha mee te nemen. Deze kunt u na de operatie aan doen.

  Wat moet u meenemen?

  Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

  Tips voor het gesprek op de polikliniek

  Met deze aandachtspuntenlijst kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw zorgverlener op de polikliniek.

 • Tijdens de behandeling

  U ziet altijd de plastisch chirurg voorafgaand aan de operatie. De operatie gebeurt onder narcose. Meer informatie over de operatie leest u in de folder van KWF.

 • Na de behandeling

  De meeste patiënten worden na de operatie enkele dagen opgenomen op de verpleegafdeling. Uw plastisch chirurg loopt dagelijks visite.

  Leefregels

  U krijgt op de afdeling een brief mee waarin de leefregels omschreven zijn. De verpleegkundige kan u waar nodig extra uitleg geven.

  Mogelijke complicaties

  Zelfs als een behandeling helemaal goed is gegaan ('volgens het boekje'), kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties.

  Na een borstreconstructie kan er een infectie ('ontsteking') of een bloeding ontstaan. Soms is het dan noodzakelijk om de prothese te verwijderen. Bij een DIEP operatie kan er een complicatie ontstaan bij het aansluiten van de bloedvaatjes.
   

Zorgverleners

Contact

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek plastische chirurgie. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

088 75 569 04
De polikliniek is bereikbaar van 8.30 tot 12.00 en van 13.30 tot 16.00 uur. Van 12.00 tot 13.30 uur alleen voor spoedgevallen