Terug

Lichttherapie

Lichttherapie is een behandeling voor mensen die last hebben van huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem en jeuk. Zonlicht kan een gunstig effect hebben op deze huidziekten. Licht wordt dus gebruikt als behandelmethode.


> Mijn patiënt doorverwijzen

Meer informatie

Zonlicht bestaat onder meer uit UV-A en UV-B licht. UV-B licht geeft het snelst een zonnebrandreactie. UV-B heeft ook het meest effect bij de behandeling van huidaandoeningen. Daarom gebruiken we bij lichttherapie UV-B. Een zonnebank heeft alleen maar UV-A licht en is daarom niet geschikt voor behandeling.

Als de arts denkt dat behandeling met UV-B licht niet genoeg effect heeft, kan hij kiezen voor PUVA-therapie. Dit is UV-A licht gecombineerd met psoraleen. Psoraleen is een medicijn dat de huid eerst gevoelig maakt voor UV-A licht.

Voor wie is lichttherapie?

Mensen met huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en jeuk kunnen baat hebben bij lichttherapie.

Voorbereiding

Doe geen zalf op uw huid voordat u voor de lichttherapie komt. Sommige stoffen geven in combinatie met lichttherapie een vervelende verbrandingsreactie op de huid. Vermijd op de dag van de behandeling zonlicht. Als uw huid verbrandt, weten we dan zeker dat dit door onze belichting komt.

Medicijngebruik

Sommige medicijnen maken uw huid gevoeliger voor licht. Vertel ons daarom altijd welke medicijnen u gebruikt en of hierin iets is veranderd.

Tijdens de behandeling

Zolang het nodig is, behandelen we u twee maal per week op vaste tijden op de afdeling lichttherapie.

Bij deze behandeling staat u zonder kleding in een speciale belichtingscabine. Om uw ogen te beschermen kunt u een speciaal hoogtezonbrilletje gebruiken. De verpleegkundige is altijd in de buurt en u kunt haar ook tijdens de belichting waarschuwen. U kunt altijd uit de cabine stappen door de deur open te duwen. De lampen gaan dan vanzelf uit.

Behandelteam

Na de behandeling

Door de belichting wordt uw huid meestal wat droger, schraal en soms pijnlijk. Vet daarom na de behandeling uw huid wel in. Vraag de verpleegkundige welke bijsmeerzalf u het best kunt gebruiken. Het is normaal dat u een paar uren tot een dag na de belichting het gevoel hebt dat u een beetje bent verbrand. Vertel het aan de verpleegkundige als dit langer duurt dan 24 uur. Wij passen dan de duur van de belichting aan.

De verpleegkundige van de lichtafdeling maakt een afspraak voor controle voor een speciaal spreekuur. Bijzonderheden kunt u dan bespreken met de verpleegkundige. Zij informeert de arts en als het nodig is, krijgt u eerder een afspraak.

Hebt u vragen?

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek dermatologie.

088 75 58 875 De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur

Folders

Polikliniek

Verpleegafdeling

Specialisme