Terug

Duplexonderzoek

Duplexonderzoek

Met een duplexonderzoek controleren we de beide halsslagaders van de hals op vernauwingen om beroertes te voorkomen.

Meer over duplexonderzoek

We controleren uw halsslagaders op twee manieren. Vandaar de naam: duplex betekent dubbel. Met echografie (geluidsgolven) brengen we de aders in beeld. Daarnaast meten we met een doppler hoe snel het bloed stroomt. Zo kunnen we gemakkelijk vernauwingen of verwijdingen in uw aders opsporen.

Een duplexonderzoek van de halsslagaders noemen we ook wel een arteriële duplex. We gebruiken een duplexonderzoek soms ook om te zien waar spataders in uw benen ontstaan. Dat noemen we een veneuze duplex.

Doel

Het doel van een duplexonderzoek is het opsporen van eventuele vernauwingen in de slagaders in de hals, buik, of benen. Zo kunnen we beroertes voorkomen.

 • Voorbereiding

  Bij een onderzoek naar aders is het verstandig dat u voor het onderzoek wat eet en u niet te warm aankleedt tijdens het onderzoek. Verdere voorbereidingen zijn voor dit onderzoek niet nodig.

  Wat moet u meenemen?

  Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

  Tips voor het gesprek over een onderzoek

  Met deze aandachtspuntenlijst kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw zorgverlener over een onderzoek.

 • Tijdens het onderzoek

  Slagaders

  Het onderzoek waarbij we de slagaders onderzoeken (de arteriële duplex) verloopt als volgt. Als u in de onderzoekskamer komt, ontbloot u uw hals, buik of benen. Daarna gaat u liggen op een onderzoekstafel. Vervolgens brengt de onderzoeker gel aan op uw huid, op de te onderzoeken plek. Met een transducer (dit is een klein apparaat dat geluidsgolven uitzendt en weer opvangt) wordt deze plek onderzocht. Tijdens de metingen van de bloedstroom kunt u het geluid van het bloed (de hartslag) horen. Bij de buikslagaders oefenen we wat druk uit om de slagaders, die achter de darmen liggen, zichtbaar te kunnen maken.

  Aders

  Het onderzoek waarbij we de aders onderzoeken (de veneuze duplex) verloopt als volgt. Als u in de onderzoekskamer komt, ontbloot u uw benen. Eventuele elastische kousen of zwachtels moeten u ook verwijderen, als dit mogelijk is. Tijdens het onderzoek staat u; soms staat u op een trapje. Vervolgens brengt de onderzoeker gel aan op uw huid, op de te onderzoeken plek. Met een transducer (dit is een klein apparaat dat geluidsgolven uitzendt en weer opvangt) wordt deze plek onderzocht. U krijgt een soort bloeddrukband om uw been, die we regelmatig oppompen. Er wordt dan bekeken of de kleppen die in de aders zitten goed functioneren of lekken.

 • Na het onderzoek

  Verwijderen gel

  Na het onderzoek verwijderen we de gel van uw huid en kunt u zich aankleden.

  Uitslag

  De uitslag krijgt u, afhankelijk van de afspraak met uw arts, direct mee of sturen we op naar uw behandelend specialist.

Hebt u vragen?

Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.