Terug

Neuromusculaire ziekten

Patiënten met spier- en/of zenuwaandoeningen kunnen voor diagnose, zorg en behandeling terecht op de polikliniek neuromusculaire ziekten.

Corona en spierziekten

Gespecialiseerd team

Binnen de polikliniek neuromusculaire ziekten is het team gespecialiseerd in zorg verlenen aan mensen met spierziekten.

Wanneer u bent doorverwezen kunt u een gedegen onderzoek verwachten en geven wij u advies over behandeling en therapie. Naast het leveren van zorg doen wij veel onderzoek naar behandelingen en het ontstaan van spierziekten. Als u revalidatiebehandeling nodig heeft dan is er in het ziekenhuis een revalidatieafdeling.

Vormen van spierziekten

Spierziekten zijn niet alleen aandoeningen van de spieren. Ook als de overgang van de spier naar zenuwen en het ruggenmerg is aangedaan spreken we van een spierziekte. Veel van deze aandoeningen uiten zich door spierzwakte. De medische term voor spierziekte is 'neuromusculaire ziekte' (nmz) of 'spierzenuwziekte'.

Naast de zorg die wij bieden en de expertise die wij in huis hebben, zijn wij onderdeel van het ALS Centrum en het spieren voor spieren kindercentrum. Lees meer informatie over verschillende soorten spierziekten.

Hebt u vragen?

Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek neuromusculaire ziekten hebt u een verwijzing nodig van uw specialist. De neuroloog beoordeelt uw verwijzingsbrief. Uw klachten bepalen wanneer u een afspraak kunt krijgen op onze polikliniek.

Verhinderd?

Bent u verhinderd voor een afspraak of onderzoek, geef dit dan zo snel mogelijk door via het telefoonnummer van de polikliniek.

T 088 75 515 46

De polikliniek is bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur.

Route

  • U komt binnen bij de hoofdingang van het UMC Utrecht locatie AZU. U bent dan op niveau één. 
  • Na de ingang gaat u meteen naar rechts. 
  • Bij het bord "Onderzoek en behandeling" gaat u naar niveau twee. 
  • De polikliniek klinische neurofysiologie vindt u bij receptie 6.
  • Bekijk hier uw route op de virtuele plattegrond. 
  • Bekijk de route naar het UMC Utrecht 

Tips voor het gesprek

Om samen met de arts te beslissen welk onderzoek of behandeling het beste bij u past, kan het helpen de '3 goede vragen' te stellen. Deze vragen zijn:

• Wat zijn mijn mogelijkheden?

• Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?

• Wat betekent dat in mijn situatie?

Wachttijden

Klik hieronder voor het overzicht van alle wachttijden voor de afdeling neurologie & neurochirurgie.

Patiëntenervaringen

CQ-index

In mei 2016 hebben ruim 4.000 patiënten hun ervaringen gedeeld over de zorg op de polikliniek en tijdens opname in het UMC Utrecht. Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van de zogenoemde > Consumer Quality Index (CQ-index).

Van deze polikliniek vulden 62 patiënten de vragenlijst in.

Ervaringen van patiënten met deze polikliniek (2016)

  • Patiënten waarderen de zorg op deze polikliniek met een 8.3
  • Op de vraag 'Zou u deze polikliniek aanbevelen bij uw vrienden en familie?' antwoordde 67% van de patiënten van deze polikliniek dit beslist wel te doen en 27% zou dit waarschijnlijk wel doen.

Meer informatie

Patiëntenfolder

Vragen fysiotherapie

We krijgen elk jaar veel vragen over machtigingen en vergoedingen voor fysiotherapie en oefentherapie. In de bijlage leest u meer over deze vergoedingen vanuit de basisverzekering.

Verpleegafdeling