Terug

Maag-, darm- en leverziekten

Het specialisme maag-, darm- en leverziekten richt zich op de preventie, diagnostiek en behandeling van ziekten van het maagdarmstelsel, de lever, de galwegen en de alvleesklier. De afdeling maakt hierbij gebruik van de nieuwste medische technologie.

Over het specialisme MDL

De afdeling maag-, darm- en leverziekten is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van:

 • Kanker en voorlopers van kanker in de slokdarm, maag, alvleesklier, galwegen en dikke darm met de nieuwste endoscopische technieken.
 • De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (samen IBD genoemd) met de inzet van innovatieve medicijnen en stamceltransplantatie.
 • Leveraandoeningen zoals leverkanker en leverontsteking.

De afdeling bestaat uit een polikliniek, verpleegafdeling en een endoscopieafdeling. Het team bestaat uit artsen, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en diëtisten.

Feiten en cijfers

 • De verpleegafdeling MDL heeft twaalf bedden.
 • De afdeling endoscopie heeft vier moderne endoscopiekamers. We voeren hier per jaar 6.000 endoscopiën uit.
 • Op de polikliniek zien we 2.500 nieuwe patiënten per jaar. Ieder jaar komen er meer dan 10.000 patiënten voor controle.
 • Bij (een hoge verdenking op) kanker kunt u bij de polikliniek sneldiagnostiek snel terecht voor het vaststellen van de diagnose en het maken van een behandelplan.
 • Op de afdeling werken verpleegkundig specialisten die gespecialiseerd zijn in IBD, leverziekten en oncologie.

Wetenschappelijk onderzoek

Wij doen wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van crohn en colitis ulcerosa (IBD) en (de voorlopers van) kanker van het spijsverteringskanaal. Dit doen we op nationaal en internationaal niveau. Hiermee zijn we steeds op zoek naar nieuwere en betere behandelingen voor patiënten met maag-, darm- en leverziekten. 

Het wetenschappelijk onderzoek dat we uitvoeren is altijd verbonden aan de zorg van onze patiënten. Als patiënt kunt u daarom op de afdeling maag-, darm- en leverziekten worden gevraagd om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek. Vanzelfsprekend vragen we u altijd eerst om toestemming voordat u hieraan gaat deelnemen.

Lopende onderzoeken:

De TWIN-studie: onderzoek met tweelingen naar (het ontstaan) van chronische ontstekingsziekten van de darm (IBD) 

Opleiding en onderwijs

De afdeling MDL levert een bijdrage aan de opleiding van studenten. Co-assistenten en semi-artsen lopen stage op de afdeling. Ook leidt de afdeling toekomstige MDL-artsen op. MDL-artsen uit binnen- en buitenland komen voor verdere scholing naar onze afdeling. Daarnaast zijn er stageplaatsen voor verpleegkundig specialisten.

We geven drie keer per jaar een endoscopiecursus in ons skillslab. Meer informatie >>

Op zoek naar een opleiding?

Samenwerking

In Utrecht en omgeving werken we samen met verschillende zorgaanbieders, zodat u sneller behandeld kunt worden en dicht bij huis.

 • We werken nauw samen met het Diakonessenhuis. Door als ziekenhuizen met elkaar samen te werken, zorgen we ervoor dat u altijd snel de beste zorg op de juiste plek krijgt. Het Diakonessenhuis en UMC Utrecht hebben hun eigen expertisegebieden. Dat betekent vertrouwd en dichtbij als het kan, specialistisch als het nodig is. 
 • Met het Diakonessenhuis Utrecht heeft de afdeling MDL een achterwachtdienst voor kijkonderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier (ERCP’s) buiten de normale werktijden.
 • De opleiding tot MDL-arts organiseren we samen met het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein en het Meander Medisch Centrum Amersfoort.
 • Op wetenschappelijk gebied werkt de afdeling samen met talrijke nationale en internationale partners.

Contact

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek maag-, darm- en leverziekten. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

T 088 75 562 76

De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur

Ziektebeelden

Onderzoeken en behandelingen