Terug

Stress

Stress gaat over het proces om je staande te houden in een veranderende omgeving. Dingen om je heen veranderen, en daar moet je je op aanpassen. Stress is dus een normaal en nuttig proces maar je kan er ook last van hebben. Wanneer de stress te veel wordt of te lang duurt kan het leiden tot psychische en lichamelijke klachten.

Symptomen Stress

Wat is stress?

Iedereen heeft wel eens last van stress, maar wat is het precies? Stress gaat over het proces om je staande te houden in een veranderende omgeving. Dingen om je heen veranderen, en daar moet je je op aanpassen. Als dat kleine veranderingen zijn, gaat dat makkelijk, maar bij grotere veranderingen of hele vervelende (traumatische) gebeurtenissen is dat heel lastig. Stress is dus een heel normaal en zelfs heel nuttig proces om veerkrachtig te zijn. Maar iedereen heeft ook wel eens last van stress. Als je stress systeem niet goed werkt, lukt het minder goed om in balans te blijven.

Verschijnselen

Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen  dat de stress te veel wordt of te lang duurt. Het is belangrijk om goed naar signalen te luisteren en niet door te blijven gaan, want dan kan het van kwaad tot erger gaan.

 Polikliniek

Specialisme

Hebt u vragen?

U kunt met uw vragen terecht bij het Advies- en Aanmeldteam Psychiatrie.

T 088 755 5888

E

Het Advies- en aanmeldteam is op werkdagen bereikbaar van 8:00 - 17:00.