Terug

Hepatitis B

Hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Als hepatitis B chronisch is, kan het leiden tot een toename van het bindweefsel in de lever (leverfibrose) die verlittekening van de lever (levercirrose) tot gevolg kan hebben. Het hepatitis B-virus is zeer besmettelijk en wordt overgedragen door seksueel contact, door bloed-bloed contact of bij de geboorte.

Hoe het ontstaat

Als u besmet bent met hepatitis B, dan bevindt het virus zich in verschillende lichaamsvloeistoffen zoals bloed, sperma, vaginaal vocht en speeksel. De virusdeeltjes in het lichaam van patiënten met chronische hepatitis B vermenigvuldigen zich continu. Hierdoor kunt u andere mensen in uw omgeving besmetten.

De infectie kan bijvoorbeeld ontstaan bij:

 • Seksueel contact.
 • Bijtwonden, prikaccidenten, snijwonden, spatten op de slijmvliezen, medische ingrepen met niet steriele instrumenten.
 • Na een injectie, piercing, tatoeage of acupunctuur met niet-steriele naalden.
 • Overdracht van moeder op kind tijdens de geboorte; in Nederland worden alle vrouwen in de zwangerschap gecontroleerd op hepatitis B.
   

Onderzoek

We kunnen hepatitis B aantonen met bloedonderzoek.

Verschijnselen

Als het hepatitis B-virus tijdens de geboorte van moeder op kind wordt overgedragen, dan verloopt de ziekte meestal bijna zonder klachten. De kans dat de ziekte chronisch wordt is dan ongeveer 90 procent. Chronisch betekent dat het virus levenslang in het lichaam aanwezig blijft. Tien procent van de kinderen raakt het virus spontaan kwijt.

Als u op volwassen leeftijd geïnfecteerd wordt, dan kunt u klachten van acute hepatitis B hebben:

 • Moeheid.
 • Minder trek in eten.
 • U voelt u ziek.
 • Geelzucht met of zonder jeuk.

Deze klachten krijgt u gemiddeld een maand na het ontstaan van de infectie.

Maar de infectie kan ook zonder klachten of als een griepachtige ziekte verlopen. Als het virus verdwijnt (bij volwassenen in 90 procent van de gevallen), gebeurt dat meestal binnen zes maanden. In ongeveer 10 procent van de gevallen wordt de ziekte chronisch en kan indien onbehandeld bij sommige patiënten op lange termijn leiden tot leverfibrose of levercirrose. 

Vooruitzichten

Chronische hepatitis B is er in twee vormen:

 • Het virus is wel aanwezig, maar veroorzaakt geen klachten en geen leverschade. Dit noemen we chronisch dragerschap.
 • Bij de andere vorm veroorzaakt het virus een actieve ontsteking van de lever. Door deze ontsteking hebt u een grote kans op het ontwikkelen van fibrose (toename van het bindweefsel in de lever) en cirrose (verlittekening van de lever). Als gevolg hiervan hebt u kans op verslechtering van de functie van uw lever (leverfalen) en op het ontstaan van leverkanker.

Als u chronische hepatitis B hebt, vermenigvuldigen de virusdeeltjes in uw bloed zich continu. Hierdoor kunt u andere mensen in uw omgeving besmetten via seksueel contact of via bloed-bloed contact.

Behandeling

Bij acute hepatitis B hoeft u niet met medicijnen behandeld te worden. Het virus verdwijnt in 90 procent van de gevallen, meestal binnen zes maanden. In ongeveer 10 procent van de gevallen wordt de ziekte chronisch. Bij chronische hepatitis B hebt u soms wel behandeling nodig.

Bij chronische hepatitis B kan de behandeling bestaan uit:

 • Een kuur met onderhuidse injectie gepegyleerde interferon, één keer per week. Gepegyleerde interferon is een medicijn dat uw afweer stimuleert.
 • Langdurige behandeling met andere anti-virale medicijnen, zoals tenofovir, entecavir of adefovir.

De behandeling verschilt erg per persoon. De keuze voor de behandeling hangt onder meer af van de ernst van de leverontsteking, de hoeveelheid virus en uw leeftijd.

Hepatitis B kan voorkomen worden door vaccinatie. Er worden drie injecties toegediend met een tussenpoos van één en vijf maanden.

Contact

Patiënten worden behandeld op de afdeling infectieziekten of maag-, darm- en leverziekten. Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

Patiëntenverenigingen/ Fondsenwervers

De Nederlandse Leverpatiënten Vereniging is een actieve patiëntenorganisatie, landelijk gericht, voor een grote diversiteit aan leveraandoeningen. De Nederlandse Leverpatiënten Vereniging is er voor iedereen die met een leveraandoening te maken krijgt: patiënten zelf, hun familieleden, zorgverleners, en andere betrokkenen. We informeren, ondersteunen en behartigen de belangen van leverpatiënten.

Zorgkosten

Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken.