Infectieziekten
Infectieziekten
Het specialisme infectieziekten richt zich op de diagnostiek en behandeling van infectieziekten en afweerstoornissen, gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek.
Speerpunten uitklapper, klik om te openen
De speerpunten van de afdeling infectieziekten zijn:
- hiv-infectie
- virale hepatitis (B en C)
- immunodeficiënties (afweerstoornissen)
- MRSA
Een specifiek onderdeel van het specialisme infectieziekten zijn de tropische ziekten. Dit zijn ziekten die u in de tropen kunt krijgen en die worden veroorzaakt door verwekkers die daar veel voorkomen.
Bij een verdenking op een infectie doen we onderzoek naar de soort verwekker en de gevolgen van de ziekte voor de verschillende organen in uw lichaam. Ook bepalen we welke behandeling nodig is.
De behandeling van infectieziekten is verschillend. We kunnen medicijnen voorschrijven tegen bacteriën (antibiotica), virussen, schimmels of parasieten. Deze middelen moeten meestal kortdurend (een aantal dagen), maar soms ook langer of zelfs levenslang worden ingenomen. Ook kan de arts een ondersteunende therapie voorschrijven om uw klachten te bestrijden, zoals bij misselijkheid, diarree, pijn en huiduitslag. Vaak is bij infectieziekten geen behandeling nodig. Uw afweersysteem kan veel van de verwekkers zelf opruimen.
Afweerstoornissen
Afweerstoornissen zijn aandoeningen waarbij de weerstand van het lichaam onvoldoende werkt tegen verschillende soorten infecties. Als een micro-organisme uw lichaam binnendringt, wordt het afweersysteem geactiveerd en gaat het in gevecht. Als u een afweerstoornis hebt, kan uw afweersysteem niet goed vechten. Hierdoor wordt u gemakkelijker ziek, verlopen infecties ernstiger of ze zijn moeilijker te behandelen.
We kunnen veel afweerstoornissen behandelen, bijvoorbeeld door het toedienen van ontbrekende antistoffen. Als behandeling niet mogelijk is, proberen we infecties te voorkomen door het geven van antibiotica als bescherming.
De afdeling
De afdeling infectieziekten bestaat uit:
- een polikliniek
- een verpleegafdeling
- een dagbehandeling
De meeste patiënten zien we op onze polikliniek infectieziekten en op onze dagbehandeling. Als u opgenomen wordt, komt u waarschijnlijk op onze verpleegafdeling C2 west.
Zorgverleners uitklapper, klik om te openen
Bij de de afdeling infectieziekten werken internist-infectiologen, internist-infectiologen in opleiding, wetenschappelijk onderzoekers, verpleegkundig specialisten en secretaresses.
Verbon, A. (Annelies)
Hoogleraar
Barth, R.E. (Roos)
Internist-infectioloog
Ellerbroek, P.M. (Pauline)
Internist-infectioloog
Oosterheert, J.J. (Jan)
Internist–infectioloog
Mudrikova, T. (Tania)
Internist-infectioloog
Schadd, E.M. (Esther)
Internist-infectioloog
Bruns, A.H.W. (Anke)
Internist-infectioloog
Kroon, I. de (Inge)
Verpleegkundig specialist infectieziekten
Griffioen, B.M.G.H. (Marleen)
Verpleegkundig consulent HIV
Hensgens, M.P.M.
Internist-infectioloog
Wetenschappelijk onderzoek uitklapper, klik om te openen
De afdeling infectieziekten neemt regelmatig deel aan nationale en internationale studies op het gebied van de hiv-infectie, virale hepatitis en immunodeficiënties.
Opleiding en onderwijs uitklapper, klik om te openen
Afdeling infectieziekten levert een bijdrage aan de opleiding van de arts-assistenten tot internist-infectioloog en in het onderwijs aan de medische studenten (co-assistenten).
Bij- en nascholing van medewerkers heeft een hoge prioriteit.
Contact uitklapper, klik om te openen
Met vragen over het specialisme infectieziekten, kunt u contact opnemen met telefoonnummer
Ziektebeelden
- MRSA
- Ziekte van Lyme
- Hepatitis B
- Hepatitis C
- Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA)
- Chlamydia
- Gonorroe
- HIV-infectie
- Syfilis