Terug

Polyneuropathie

Polyneuropathie

Polyneuropathie is een spierziekte. Bij polyneuropathie zijn de uiteinden van de zenuwen in armen en benen aangetast.

Er zijn ruim zeshonderd verschillende spierziekten bekend. Ze komen in veel verschillende vormen voor. Sommige komen weinig voor, zoals myasthenia gravis. Andere zien we veel vaker, bijvoorbeeld polyneuropathie. Spierziekten komen zowel op jonge leeftijd als oudere leeftijd voor.

Symptomen Polyneuropathie uitklapper, klik om te openen

Bij polyneuropathie ontstaan de verschijnselen langzaam. Snel beginnende (acute) en ernstig verlopende vormen van polyneuropathie komen ook voor, maar zijn zeldzamer. Verschillende vormen van polyneuropathie zijn bijvoorbeeld: demyeliniserende polyneuropathie (CIPD), Guillain-Barré syndroom, Miller Fisher-syndroom, MMN, MGUS-polyneuropathie of CIAP.

Klachten en symptomen van een spierziekte zijn vaak heel divers en verschillen per persoon. Verschijnselen die regelmatig voorkomen zijn bijvoorbeeld:

 • slappe armen en benen
 • gevoelsstoornissen
 • evenwichtsproblemen

De verschijnselen van polyneuropathie zijn in de regel symmetrisch en meer aan de benen dan aan de armen aanwezig zijn. Meestal beginnen de verschijnselen in de tenen of voeten.

Polyneuropathie en het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen

Wij zijn gespecialiseerd in zorg verlenen aan mensen met spierziekten zoals polyneuropathie. Daarvoor hebben wij een polikliniek en een klinische afdeling. Ook doen wij veel onderzoek naar behandelingen en het ontstaan van spierziekten. Het UMC Utrecht huisvest ook de expertisecentra ALS Centrum en het Spieren voor Spieren Kindercentrum.

Expertise op het gebied van spierziekten bij het UMC Utrecht Hersencentrum

Specialistische kennis en ervaring

Veel spier-zenuw ziekten, ook wel neuromusculaire ziekten genoemd, zijn zeldzaam. Daardoor zijn er maar een paar ziekenhuizen die hierover specialistische kennis en ervaring in huis hebben, en die wetenschappelijk onderzoek doen naar deze ziekte.

Het UMC Utrecht is zo’n ziekenhuis. Het is officieel aangewezen door de NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra) en heeft een landelijke expertisefunctie op het gebied van neuromusculaire ziekten.

Als patiënt hebt u de zekerheid dat u in een expertisecentrum wordt behandeld door een team met ruime kennis en ervaring volgens de nieuwste inzichten. Bovendien kunt u deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek als u dat wilt en als uw medische situatie daar geschikt voor is.

Oorzaken Polyneuropathie uitklapper, klik om te openen

Een spier- en zenuwziekte zoals polyneuropathie kan erfelijk of verworven zijn. Bij een erfelijke spier- en zenuwziekte zijn de symptomen soms bij de geboorte al aanwezig zijn, maar het is ook mogelijk dat de verschijnselen pas later ontstaan. Ook de ernst van een spier- en zenuwziekte verschilt heel erg. Er zijn ziekten die beperkt blijven tot milde klachten. Andere kunnen tot een ernstige handicap leiden.

Er zijn veel verschillende oorzaken voor polyneuropathie, zoals:

 • suikerziekte
 • alcoholgebruik
 • medicijnen
 • chronische nierziekten
 • vitaminegebrek
 • te traag werkende schildklier
 • erfelijkheid

Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen

De oorzaak van polyneuropathie zo snel mogelijk achterhalen is belangrijk. Door op tijd de behandeling van de onderliggende oorzaak te beginnen, kunnen we uw verschijnselen van polyneuropathie zoveel mogelijk beperken. Voor een deel zijn de verschijnselen omkeerbaar.

Op basis van uw verschijnselen kunnen we de diagnose polyneuropathie al stellen. Voor de zekerheid doen we nog wel een aantal onderzoeken. We beginnen het onderzoek met een gesprek en met lichamelijk onderzoek.

 • Medische voorgeschiedenis bespreken (anamnese): De neuroloog bespreekt met u wanneer de klachten zijn ontstaan en hoe het verloop is geweest.
 • Neurologisch lichamelijk onderzoek: Bij het neurologisch onderzoek onderzoeken we de neurologische functies zoals spierkracht, gevoel, en reflexen.

Na de anamnese en het neurologisch lichamelijk onderzoek bespreekt de neuroloog met u welke onderzoeken er verder nodig zijn. Soorten onderzoeken die we doen zijn:

 • Emg-onderzoek: Bij een emg meten wij de elektrische activiteit van uw spieren en de activiteit van de zenuw die de spier aanstuurt.
 • Lumbaalpunctie: Een lumbaalpunctie is een ruggenprik waarbij we ruggenmergvocht (liquor) afnemen.