| Digitale zorg

App myBody myData geeft patiënt regie

App myBody myData geeft patiënt regie

Radioloog en software-ontwikkelaar Wouter Veldhuis van het UMC Utrecht maakte myBody myData, een app waarmee patiënten eenvoudig, volledig en gratis toegang hebben tot hun eigen medische beelddata. Zij kunnen deze zelf delen, bijvoorbeeld voor een second opinion of verdere behandeling.

Het UMC Utrecht is het eerste ziekenhuis dat deze mogelijkheid biedt. De vraag van patiënten om toegang te krijgen tot hun eigen beelden was de belangrijkste motivatie voor Veldhuis om de app te ontwikkelen. Zij zeiden tegen hem dingen als “Ik wil graag aan mijn man laten zien waarom ik zoveel pijn had”, “Ik wil er thuis op de bank nog eens naar kijken” en “Ik wil er dingen over opzoeken”.

Met een uitgebreid patiëntfocusonderzoek zijn de wensen van patiënten in kaart gebracht. Vervolgens hebben meer dan 1000 patiënten met een iPhone of iPad de app gebruikt en zo bijgedragen aan de ontwikkeling ervan. Dit leidde tot diverse aanpassingen in het design en de functionaliteit. De pilotfase is nu voorbij en Veldhuis is bezig met een Android-versie, zodat de app door iedereen gebruikt kan worden. Daarna kan de uitrol naar alle andere ziekenhuizen plaatsvinden.

App geeft patiënt regie

De app is eenvoudig te gebruiken, heeft een interactief formaat en is alleen in een beveiligde omgeving beschikbaar. Patiënten kunnen de beelddata met één druk op de knop delen met een andere arts van hun keuze, direct vanuit de app. Bijvoorbeeld voor een second opinion of aanvullende behandeling; dat gebeurt ruim 10.000 keer per jaar. Die arts krijgt de beelddata rechtstreeks uit het UMC Utrecht, in volledige medische kwaliteit, meteen geschikt voor opname en analyse via het beeldsysteem van zijn of haar eigen ziekenhuis. De patiënt krijgt een melding wanneer de arts zijn gegevens downloadt en ook wanneer hij dat vergeet.

Handige opties

Daarnaast biedt de app handige opties om het gesprek tussen de patiënt en arts te faciliteren. Patiënten kunnen in de app aantekeningen maken in notitievorm of rechtstreeks op de beelden tekenen, bijvoorbeeld om delen aan te geven waar ze vragen over hebben. Andersom kan ook de arts tijdens een consult vrij op de beelden tekenen om het gesprek te verduidelijken. Nu gebeurt dat vaak op het beeldscherm van de arts en gaat de uitleg verloren wanneer de patiënt de kamer verlaat. In de myBody myData-app worden de beelden met notities of annotaties bewaard en daarbij automatisch gebookmarkt, zodat ze bij een volgende afspraak snel en eenvoudig opgezocht kunnen worden.

Zoeksuggesties

Ook geeft de app suggesties en tips voor het zoeken op internet. Veel patiënten ‘googelen’ hun klachten of aandoening. Góéd zoeken is echter niet eenvoudig. De app geeft daarom links naar sites met betrouwbare medische informatie en geeft interactieve voorbeelden van zoekopdrachten.

Veldhuis heeft bij de ontwikkeling van zijn app aandacht geschonken aan details die voor patiënten belangrijk kunnen zijn. De achtergrondafbeelding is neutraal of een mannelijke of vrouwelijke torso. De afbeelding is te wijzigen, simpelweg als genderkeuze, of bijvoorbeeld als een vrouw een borstamputatie heeft ondergaan en het aanzien van een vrouwelijke torso te confronterend is.

Er ligt inmiddels een goedgekeurd onderzoeksvoorstel gereed om te evalueren wat het gebruik van de app met mensen doet.

Verder lezen?

Lees meer over E-health op umcutrecht.nl

Reacties

Anton Simonis,

Mijn vrouw heeft 2 maal een MRIscan gehad en DR Merkelbach gaf aan dat de Scan ok op een IPad kon worden bekeken. Waarom kan dan niet in dit artikel de app worden gedownload. Mijn vrouw heeft binnenkort weer een MRIscan en kan ik dan het resultaat dan via de IPAD bekijken.

Reageer

UMC Utrecht- Evalien,

Helaas is de app momenteel niet beschikbaar. Deze wordt omgebouwd zodat het via het patiëntportaal beschikbaar wordt. De verwachting is dat dit over een half jaar het geval is.

Reageer

Ingrid Van de Perk,

Dit is veel te laat. Men behoort ten aller tijden inzage te hebben in eigen medisch dossier met beelden en al! Ook handiger zodat ieder andere medisch specialist buiten het UMC deze beelden ook kan inzien om alvast een beeldvorming te kunnen maken wat een behandeling zal voorspoedigen, ook in acute situaties.

Reageer

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.