Terug

Immunotherapie

Immunotherapie

Patiëntfolder

Wanneer de oorzaak van uw allergische klachten niet te vermijden is en het behandelen van allergische klachten niet voldoende helpt bent u aangewezen op immunotherapie. Immunotherapie wordt voorgeschreven door de arts bij een allergie voor gras- en boompollen, huisstofmijt, katten, bijen en wespen. Door deze driejarige therapie nemen klachten af en zijn er na verloop van tijd minder of zelfs geen anti-allergiemedicatie nodig.  

Niet iedereen met een allergie komt voor immunotherapie in aanmerking. U moet hiervoor aan bepaalde criteria voldoen. 

De belangrijkste zijn:

  • De behandeling van de allergische klachten met neussprays, oogdruppels en tabletjes (antihistaminica) heeft onvoldoende resultaat
  • De allergie beïnvloedt het functioneren in uw dagelijkse leven. Er ontstaan problemen thuis, op het werk of op school en bij het uitoefenen van hobby’s.
  • Het is niet mogelijk minder in contact te komen met de stof die uw allergie veroorzaakt.
  • U komt graag voor immunotherapie in aanmerking en bent gemotiveerd deze intensieve behandeling 3 jaar lang te volgen.
  • U bent goed geïnformeerd door de arts over uw allergie en over de behandeling. Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van de klachten (bijwerkingen), uitvoering, duur van de behandeling en het verwachtingspatroon.

Vormen van immunotherapie  

Er zijn twee vormen van immunotherapie, namelijk subcutane immunotherapie (injecties) en orale immunotherapie (tabletten of druppels). De arts bepaald in overleg met u wat voor u de beste vorm is. In uw geval is gekozen voor:

  • Subcutane immunotherapie. 
  • Orale immunotherapie. 
  • Combinatie subcutane en orale immunotherapie.

Subcutane immunotherapie (injecties)

Voorbereiding

Voorafgaand aan de eerste afspraak krijgt u een telefonische afspraak met een verpleegkundige van de polikliniek Allergologie. De verpleegkundige kan uw vragen beantwoorden en maakt een afspraak voor het eerste bezoek.U krijgt een recept van uw behandelend arts voor een antihistaminicum. Antihistaminica verminderen allergische reacties. Dit recept levert u in bij uw eigen apotheek. Een uur voor de afspraak neemt u deze in. Dit vermindert de klachten van de injecties.

Uitvoering

Een doktersassistente of verpleegkundige voert de subcutane immuno-therapie uit, onder supervisie van een ervaren arts. Het opstarten van de therapie vindt plaats op de polikliniek. Wanneer er zich geen problemen voordoen kan uw huisarts de behandeling na 8 à 10 weken overnemen.Tijdens de behandeling krijgt u injecties met de stof die de allergie bij u veroorzaakt. De injecties krijgt u in de bovenarmen, direct onder de huid. Bij de eerste afspraak krijgt u 3 injecties met een half uur ertussen. Bij de tweede afspraak 2 injecties met een half uur ertussen en daarna krijgt u 1 injectie per keer.

Het kan ook zijn dat u 2 allergenen tegelijk krijgt (bijvoorbeeld berk en gras). Dan zijn er 2 afspraken waarin u 3 injecties krijgt met een half uur ertussen. Daarna krijgt u 2 injecties op één tijdstip. Houdt u er rekening mee dat de eerste afspraken dus anderhalf of één uur duren.

Na iedere injectie moet u een half uur onder toezicht in de wachtkamer blijven. Dit is ter controle op mogelijke reacties. Na het half uur controleren en noteren we eventuele reacties. Dit geldt voor de hele behandelperiode, dus ook tijdens het vervolg bij de huisarts.

De concentratie wordt wekelijks of tweewekelijks stapsgewijs opgevoerd totdat na ongeveer 10 weken de maximale dosis is bereikt. Na het bereiken van de hoogste dosering wordt het interval van de bezoeken telkens met een week vergroot tot om de zes weken.

Let op:
Als u koorts hebt (hoger dan 38,5 graden) op de dag van de injectie, neem dan contact met ons op. Krijgt u een reisvaccinatie of de griepprik, plan dan de afspraak niet in dezelfde week.

Klachten

Mogelijk ontstaat er zwelling en jeuk op de plek van de injectie. Soms treedt de zwelling pas na 5 à 6 uur op. Een coldpack (ijspakking) of nat verband helpt tegen de zwelling. Ook kunt nogmaals een antihistaminicum innemen.

Daarnaast kunt u last krijgen van vermoeidheid. Wij raden u aan om op de dag van injectie niet te sporten, zware lichamelijke inspanning te verrichten of een sauna te bezoeken.

Soms lukt het door de klachten niet de maximale dosering te bereiken. Dat is niet erg. Er wordt gezocht naar een voor u passende dosering. Het is belangrijk dat u de therapie goed kunt volhouden. Therapietrouw is van groot belang voor een zo goed mogelijk resultaat.

Overdracht huisarts

Zodra duidelijk is dat u met de immunotherapie gaat beginnen krijgt uw huisarts hierover een brief. Wanneer er zich bij het opdoseren op de polikliniek geen problemen voordoen, kan de huisarts de therapie overnemen. Dit gebeurt na 8 à 10 weken. U krijgt bij de overdracht aan de huisarts een recept mee. Het recept is voor de kuur en voor een antihistaminicum. Houdt u er rekening mee dat het mogelijk 2 weken duurt voordat uw apotheek de kuur kan leveren. De kuur moet in de koelkast bewaard worden.

Voor de eerste afspraak bij de huisarts neemt u de kuur en de spuitjes mee. Daarna wordt dit in overleg met de huisarts in de praktijk bewaard. Minimaal 1 uur voor de afspraak neemt u thuis een tablet in van het voorgeschreven antihistaminicum. Dit vermindert de klachten van de injecties.

Let op:
Als u koorts hebt (temperatuur hoger dan 38,5 graden), neem dan contact op met uw huisarts. De afspraak wordt dan waarschijnlijk uitgesteld. Als u in de week voorafgaand aan de een vaccinatie hebt gehad (bijvoorbeeld voor reizen/ griep), neemt u ook contact op met de huisarts.

Voor herhalingsrecepten kunt u uw huisarts benaderen.

Graag zien wij u één keer per jaar in het hooikoortsseizoen op de polikliniek Allergologie voor controle. Dit is ook afhankelijk van wat de arts met u bespreekt. Neemt u dan een overzicht van de gegeven injecties mee?

Orale immunotherapie (tabletten of druppels onder de tong)

Voorbereiding

Voorafgaand aan de eerste afspraak krijgt u een telefonische afspraak met een verpleegkundige van de polikliniek Allergologie. De verpleegkundige kan uw vragen beantwoorden en maakt een afspraak voor het eerste bezoek.

U krijgt een recept van uw behandelend arts voor de kuur en een antihistaminicum. Dit zijn tabletten die een allergische reactie verminderen. Dit recept levert u in bij uw apotheek. Op de afspraakdag neemt u minimaal een uur voor de afspraak thuis een tablet in van het voorgeschreven antihistaminicum. Dit vermindert de eventuele klachten van de tablet of ampul.

Let op:
Als u koorts hebt (hoger dan 38,5 graden) op de dag van de afspraak, neem dan contact met ons op. De afspraak wordt dan uitgesteld. Krijgt u een reisvaccinatie of de griepprik, plan dan de afspraak niet in dezelfde week.

Uitvoering

Er zijn twee toedieningsvormen van orale immunotherapie, namelijk druppels onder de tong of tabletten onder de tong.

De druppels onder de tong worden niet door elke verzekering vergoed. Neemt u van te voren contact op met uw verzekering om dit na te gaan. Het opstarten van orale immunotherapie wordt begeleid door een verpleegkundige of doktersassistente, onder supervisie van een ervaren arts. Na inname van de tablet/druppels moet u een half uur onder toezicht in de wachtkamer blijven. Dan is er controle op eventuele reacties. Wanneer er zich geen bijzonderheden voordoen kunt u thuis de therapie vervolgen. Thuis neemt u dagelijks de tablet of de ampul in, een half uur nadat u een antihistaminicum heeft ingenomen. Wanneer u dit op een vast moment doet verkleint dit de kans van vergeten.

Na het opstarten van de behandeling is er regelmatig contact met de verpleegkundige. Dit gebeurt telefonisch, via Mijn UMC Utrecht of met een polikliniekbezoek.

Minimaal één keer per jaar komt u voor controle op de polikliniek Allergologie. Graag zien wij u in het hooikoorts seizoen voor evaluatie van de therapie en de symptomatische klachten.

Klachten

Meestal zijn de klachten in de mond. Deze zijn niet zo heftig en gaan snel voorbij. De meest voorkomende klachten zijn jeuk/prikkelend gevoel in de mond en dan voornamelijk onder de tong. Meestal nemen de klachten binnen enkele minuten tot een half uur af. Er is sprake van gewenning. Vaak worden de klachten na een week minder.Wanneer de klachten toch ernstiger zijn wordt er overlegd met de behandelend arts. Er wordt dan gekeken of en hoe we de behandeling op uw situatie kunnen aanpassen. Het is belangrijk dat u de therapie goed kunt volhouden. Therapietrouw is van groot belang voor een zo goed mogelijk resultaat. Wanneer u klachten ervaart of vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Overdracht huisarts

Zodra duidelijk is dat u met de immunotherapie gaat beginnen, krijgt uw huisarts hierover een brief. Voor de herhalingsrecepten kunt u uw huisarts benaderen.

Combinatie subcutane en orale immunotherapie (injecties en druppels of tablet)

Er wordt gestart met één van beide therapieën. Met welke therapie u begint wordt besloten door de arts. Soms lukt het niet om beide therapieën in hetzelfde jaar op te starten. Is dit het geval dan wordt de tweede therapie opgestart na het volgende hooikoortsseizoen.

Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen

Het is belangrijk dat u therapietrouw bent. Hoe groter uw therapietrouw, hoe beter het behandelresultaat. Het is van belang dat u de therapie goed kunt volhouden. Wellicht moet de behandeling worden aangepast. Neem bij klachten of vragen dus gerust contact met ons op. 

Daarnaast is het belangrijk eventuele hooikoortsklachten in het seizoen goed te behandelen zodra u de eerste klachten ervaart. Hiervoor gebruikt u de voorgeschreven medicijnen. Wanneer de klachten direct goed bestreden worden is het makkelijker uw hooikoorts onder controle te houden.

Hierdoor ervaart u minder klachten en is de therapie makkelijker vol te houden.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Polikliniek Allergologie, telefoonnummer 088 75 563 31.

We zijn op alle werkdagen bereikbaar van 8.00 uur tot 17.00 uur.U kunt ons ook via e-mail bereiken: poli-allergologie@umcutrecht.nl

Na de behandeling uitklapper, klik om te openen

U kunt met immunotherapie niet volledig van uw allergie genezen. Wel treedt een vermindering van de symptomen op van 50 tot 80 procent. Soms wordt een patiënt zo goed als helemaal klachtenvrij.

Het te verwachten succes is afhankelijk van:

  • De aard van de symptomen. Bij neus- en oogklachten is de therapie het meest succesvol. Bij astma is de behandeling minder succesvol.
  • De aard van uw allergie. Immunotherapie heeft het beste resultaat bij pollenallergie. Het resultaat voor huisstofmijtallergie is meestal minder.
  • Het aantal allergieën: bij multi-alergie is het resultaat meestal minder.
  • De leeftijd waarop u de immunotherapie begint. Hoe jonger u bent als u de behandeling begint, hoe beter het te bereiken resultaat.
  • De tijdsduur van de bestaande symptomen. Hoe minder lang u symptomen hebt, hoe beter het resultaat.
  • De maatregelen die u treft ter beperking van contact met allergenen.

Zorgkosten uitklapper, klik om te openen

Meer over zorgkosten

Contact uitklapper, klik om te openen

Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

Polikliniek Allergologie

Telefoonnummer: 088 75 563 31
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur

Werken bij het UMC Utrecht

Contact

Afspraken

Praktisch

umcutrecht.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet