Interventieradiologie
Interventieradiologie
Interventieradiologie (IR) is een medische handeling door een interventieradioloog. De behandeling in het lichaam van een patiënt vindt plaats via een klein aanprikgaatje in de huid. De interventieradioloog kan de behandeling zien en controleren met beeldvormende technieken zoals röntgendoorlichting, echografie, CT en MRI.
Wat is Interventieradiologie uitklapper, klik om te openen
De verschillende soorten behandelingen worden opgesplitst in vier groepen:
Interventieradiologie bij kanker
Interventieradiologie bij kanker is de behandeling van een tumor in het lichaam, die in beeld gebracht wordt en daardoor heel gericht behandeld kan worden. Hierdoor wordt het gezonde weefsel in de omgeving minder beschadigd.
Lees meer over interventieradiologie bij kanker.
Interventieradiologie bij neuro-interventies
Bij neuro-interventies worden beeldgestuurde technieken gebruikt voor de behandeling van aandoeningen van de bloedvaten in de hersenen. Door de aandoening goed in beeld te brengen, kan de behandeling gericht plaatsvinden. De juiste toegangsweg naar de vaatafwijking in de hersenen zorgt voor zo min mogelijk schade aan de rest van het lichaam.
Lees meer over interventieradiologie bij neuro-interventies.
Interventieradiologie bij vaatlijden
Interventieradiologie bij vaatlijden is de behandeling van vaatziekten in het lichaam. De vaten en de afwijkingen worden in beeld gebracht. De behandeling kan dan via de bloedvaten worden uitgevoerd (endovasculair). Hierdoor wordt het gezonde weefsel in de omgeving minder beschadigd.
Lees meer over interventieradiologie bij vaatlijden.
Interventieradiologie bij non-vasculaire ziekten
Bij non-vasculaire interventieradiologie wordt het ziekteproces in beeld gebracht. Via een prikgaatje wordt de behandeling uitgevoerd (percutaan). Hierdoor wordt het gezonde weefsel in de omgeving minder beschadigd.
Lees meer over interventieradiologie bij non-vasculaire ziekten.