Eicellen invriezen
Invriezen eicellen (antagonist)
Bij het UMC Utrecht kunt u om verschillende redenen uw eicellen laten invriezen. Bijvoorbeeld als u door een behandeling onvruchtbaar dreigt te worden of als u een verhoogde kans heeft om vervroegd in de overgang te komen. Later kan dan wellicht uw kinderwens alsnog in vervulling gaan.
De behandeling die nodig is voor het invriezen van eicellen lijkt op een IVF-behandeling. Dit is een ingrijpende behandeling, die twee tot drie weken duurt.
Uw eierstokken worden met hormonen gestimuleerd, zodat er op vastgesteld moment meerdere eiblaasjes tegelijk rijp worden. Met behulp van een punctie worden de eicellen uit uw eierstokken gehaald.
Eicellen ontdooien
Als u later zwanger wilt worden, ondergaat u het laatste deel van een ICSI-behandeling. De eicellen worden gefaseerd ontdooid en buiten uw lichaam bevrucht. Na een paar dagen plaatsen we het embryo terug in uw baarmoeder.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
Eicellen invriezen is sinds 2011 mogelijk in het UMC Utrecht. Doordat het invriesproces heel snel verloopt, blijft de schade aan de eicellen beperkt. De invriesmethode noemen we eicelvitrificatie. Bij deze invriesmethode voorkomen we zoveel mogelijk, dat er ijskristallen worden gevormd die de eicellen kunnen beschadigen. Later kunnen we de eicellen ontdooien en gebruiken tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling (icsi).
In de volgende situaties kan het invriezen van eicellen een goede oplossing zijn:
- als u een behandeling moet ondergaan die schadelijk kan zijn voor uw vruchtbaarheid (bijvoorbeeld chemotherapie of bestraling);
- als u een verhoogde kans hebt om vervroegd in de overgang te komen;
- Als uw partner tijdens uw ivf- of icsi-behandeling geen zaad kan produceren op de dag van de punctie;
- Als u uw kinderwens voor later zeker wilt stellen, bijvoorbeeld als u nu geen partner hebt;
- Als u om religieuze redenen (gewetens)bezwaren hebt tegen het ontstaan van meerdere embryo’s per behandeling, waarvan dan een deel wordt ingevroren.
Aanmelden
Vanaf 15 november 2023 kunt u zich laten verwijzen door uw huisarts of gynaecoloog voor een intakegesprek over het invriezen van eicellen in het UMC Utrecht. De ervaring leert dat er vaak een grote vraag is naar deze behandeling. In verband met de maximale behandelcapaciteit kan het dus zijn dat u op een wachtlijst komt.
Indien de wachttijd oploopt tot meer dan 1 jaar zijn wij genoodzaakt om deze wachtlijst weer tot nader order te sluiten.
Leeftijdsgrenzen
Eicellen invriezen vanwege een leeftijdsgebonden indicatie kan vanaf 30 jaar. Wij bieden deze behandeling aan tot de leeftijd van 40 jaar. Deze leeftijdsgrenzen zijn gekozen omdat:
- Uit onderzoek is gebleken dat indien vrouwen jonger dan 30 jaar zijn ten tijde van het invriezen, zij vaak geen gebruik gaan maken van deze ingevroren eicellen.
- De eicelkwaliteit bij vrouwen van 40 jaar of ouder dusdanig is verminderd, dat de kans om zwanger te worden na het invriezen van eicellen zeer klein is.
Het terugplaatsen van bevruchte eicellen (of embryo’s) kan tot en met de leeftijd van 49 jaar. De procedure van aanmelding tot aan het starten van de behandeling neemt vaak enkele maanden tijd in beslag. Wij hebben daarom gesteld dat iemand ten tijde van de verwijzing maximaal 39 jaar en 6 maanden oud mag zijn.. Indien er sprake is van een medische reden om eicellen in te vriezen, kan er worden afgeweken van deze leeftijdsgrenzen.
Voorlichtingsbijeenkomst
We willen graag een digitale voorlichtingsbijeenkomst organiseren over het invriezen van eicellen. Deze bijeenkomst kunt u vanuit huis bijwonen. We informeren u graag via deze website zodra de datum en inlogprocedures bekend zijn.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
Voor uitgebreide informatie over deze behandeling kunt u de patiëntfolder doornemen.
In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij deze behandeling
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Wilt u een afspraak maken of hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde.
Polikliniek Voortplantingsgeneeskunde
Telefoonnummer: 088 755 75 25Het maken van afspraken kan op werkdagen van 08.00 - 16.00 uur.
Spoedgevallen
Telefoonnummer 088 75 555 55
Overdag vragen naar sein 71608 (verpleegkundige IVF-behandelcentrum).
’s Avonds en ’s nachts vragen naar de dienstdoende arts van de gynaecologie.
E-consult
Bent u al patiënt in het UMC Utrecht en wilt u een medisch inhoudelijke vraag stellen? Log dan met uw DigiD in bij het patiëntportaal om een e-consult aan te vragen met één van onze artsen/uw behandelend arts. Via een e-consult kunt u direct een vraag stellen aan uw zorgverlener, zonder dat u daarvoor hoeft te bellen of naar het UMC Utrecht hoeft te komen. U krijgt binnen 3 werkdagen antwoord op uw vraag.
Verpleegkundig spreekuur
T: 088 75 564 53
Werkdagen 8.15 – 10.00 uur en 14.30 – 16.00 uur
Vaste contactpersoon voortplantingsgeneeskunde
We begrijpen goed dat een behandeltraject voor u een emotioneel uitdagend traject kan zijn en begeleiden u hier graag zo prettig mogelijk bij. Bij aanvang van uw behandeling bieden wij u een vaste contactpersoon aan. De vaste contactpersoon is een verpleegkundige werkzaam op de afdeling voortplantingsgeneeskunde van het UMC Utrecht die u eenvoudig kunt bereiken. Aan het begin van het traject neemt de verpleegkundige contact met u op voor meer informatie. Heeft u tijdens het behandeltraject vragen, twijfels of zorgen, die u niet kunt delen tijdens een telefonisch spreekuur. dan kunt u terecht bij uw vaste contactpersoon.