Terug

Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad (KID)

Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad (KID)

Patiëntfolder

U gaat starten met een inseminatie behandeling met donorzaad. In deze folder vindt u belangrijke informatie over allerlei aspecten rondom de behandeling. Alle relevante telefoonnummers en informatie over het patiëntportaal vindt u aan het einde van deze folder.

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

Wat moet ik weten voor de start van een inseminatie behandeling?

Moet ik foliumzuur gebruiken?

Iedere vrouw die zwanger wil worden wordt geadviseerd om dagelijks extra foliumzuur te gaan slikken. Vrouwen die voldoende foliumzuur gebruiken, hebben een kleinere kans om een kind te krijgen met een open rug of een andere afwijking aan de neuraalbuis. Vanuit de neurale buis groeien de hersenen en het ruggenmerg. Deze buis sluit zich in de vierde week na de bevruchting. Wanneer dit niet goed gebeurt, blijft er een opening bestaan waardoor het ruggenmerg in open verbinding staat met de buitenwereld. Het slikken van foliumzuur is geen garantie dat uw kind deze aandoening niet krijgt, maar helpt dit risico wel te verkleinen.

Het advies is om vanaf vier weken vóór de bevruchting tot acht weken ná de bevruchting dagelijks 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur te slikken. Wanneer een gewenste zwangerschap langer op zich laat wachten is het advies om foliumzuur te blijven gebruiken.

Wat is een eisprong of ovulatie?

Per menstruatiecyclus komt er in één van de eierstokken een eicel tot rijping. Deze eicel zit in een klein vocht- of eiblaasje (follikel) wat langzaam groeit. De ovulatie of eisprong is het moment waarop het eiblaasje springt en het eitje vrijkomt. Dit eitje wordt opgevangen door de eileider, waar het bevrucht kan worden en vervolgens naar de baarmoeder kan worden getransporteerd. Het hormoon dat de rijping van de eicel en het eiblaasje beïnvloedt is het Luteïniserend Hormoon (LH).

Wat zijn ovulatietesten?

U kunt de eisprong bepalen m.b.v. ovulatietesten. Deze ovulatietesten meten de hoogte van het Luteïniserend Hormoon (LH). Een positieve ovulatietest wil niet zeggen dat u dan ook een eisprong heeft, maar het betekent dat u een LH-piek heeft. De eisprong is ongeveer 36 uur na de LH-piek. De eicel kan tot 24 uur na de eisprong worden bevrucht. Als de eicel niet wordt bevrucht, wordt de binnenlaag van de baarmoeder afgestoten en begint de menstruatie. Dit is het begin van de volgende menstruatiecyclus.

Hoe kan de ovulatietest gebruikt worden?

Een ovulatietest moet u niet gebruiken bij de eerste ochtendurine. Dit kan de test namelijk minder betrouwbaar maken, doordat de urine dan te geconcentreerd is en de test onterecht positief kan zijn. Om deze reden vragen wij u een ovulatietest te doen met de tweede ochtendurine. Er zijn verschillende soorten betrouwbare ovulatietesten te koop bij bijvoorbeeld de drogist of online. Deze ovulatietesten worden niet vergoed door de verzekering.

Er zijn drie verschillende soorten ovulatietests.

  1. Dipstick: een methode met een teststaafje met daarop een aantal vierkantjes die iets dikker zijn. U plast in een potje en vervolgens dipt u de stick in de urine. U wacht tien tot vijftien minuten, daarna kunt u zien of de vierkantjes verkleurd zijn. In de handleiding staat welke kleur ze worden als u een LH-piek heeft.
  2. Midstream: een methode waarbij u plast over het teststaafje, na tien tot vijftien minuten kunt u het resultaat aflezen. De LH-piek is te zien als een extra streepje of plusje in het scherm.
  3. Midstream digitaal: een digitale test waarbij u een smiley in het scherm ziet bij de LH-piek. 

De digitale methodes zijn duurder maar duidelijker en gemakkelijker te gebruiken. 

Het is ook mogelijk om de LH-piek te meten in het bloed. Hiervoor moet u vanaf een afgesproken dag dagelijks naar het ziekenhuis komen voor bloedafnames tot de LH-piek is bereikt. Bloedafname voor LH-bepaling kan alleen in overleg met de arts.

Wat zijn de kosten van een KID-behandeling?

Sinds 2020 wordt KID bij alleenstaande vrouwen en lesbische paren, zonder medische oorzaak voor onvruchtbaarheid, niet meer vergoed vanuit uw ziektekostenverzekering. Het Ministerie van VWS heeft besloten dat KID-behandelingen bij vrouwen zonder mannelijke partner, voortaan vergoed worden vanuit een subsidieregeling. Meer informatie is te vinden op: https://wetten.overheid.nl/BWBR0042891/2020-03-27

Hoe groot is de kans op een zwangerschap bij een KID-behandeling?

De kans op een zwangerschap bedraagt per inseminatie ongeveer tien procent. Vaak zijn dus meerdere behandelingen nodig. Na een jaar is zestig tot zeventig procent van de behandelde vrouwen zwanger. Bent u na een jaar nog niet zwanger, dan kan uw arts een andere vruchtbaarheidsbehandeling voorstellen, bijvoorbeeld een hormoonbehandeling of ivf.

Bij een KID-behandeling wordt ingevroren zaad gebruikt waardoor de kans op een zwangerschap lager is. Het is in Nederland verboden om niet ingevroren zaad te gebruiken vanwege het overbrengen van besmettelijke ziektes als aids (hiv), geelzucht (Hepatitis) enzovoort.

Kan ik iets doen om mijn zwangerschapskans te verhogen?

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website www.zwangerwijzer.nl.

Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

De arts geeft u een behandeladvies. Wat dit advies voor u zal zijn, is afhankelijk van uw medische voorgeschiedenis, uw leeftijd en de uitkomsten van onderzoeken. Tijdens het voorbereidingsgesprek met de arts wordt u uitgelegd voor welke behandeling u in aanmerking komt.

Er zijn twee behandelvormen:

  1. Inseminatie in een natuurlijke cyclus: met urinetesten kunt u bepalen of u een eisprong heeft. Op basis daarvan wordt de inseminatie gepland.
  2. Inseminatie in een gestimuleerde cyclus: u injecteert hormonen en met behulp van echo’s en bloedafnames wordt het moment van de eisprong bepaald. Indien u een inseminatie gaat doen in een gestimuleerde cyclus krijgt u recepten en uitleg over de hormonen. U kunt online een prikinstructie volgen om te leren hoe u de medicatie moet toedienen.

Algemene behandelafspraken zijn:

  • Tot de leeftijd van 38 jaar krijgt u twaalf inseminaties in een natuurlijke cyclus. Hierna wordt de overstap naar de gestimuleerde cyclus besproken;
  • Van 38 tot 41 jaar krijgt u negen inseminaties in een natuurlijke cyclus. Hierna wordt de overstap naar de gestimuleerde cyclus besproken;
  • Van 41 tot 43 jaar wordt eerst onderzoek gedaan naar uw eicelvoorraad. Op basis daarvan wordt een individueel behandelplan opgesteld.

Hoe moet ik mij aanmelden voor een behandeling?

Op de eerste dag van de menstruatie (helderrood bloedverlies), kunt u zich aanmelden voor de behandeling. U krijgt dan te horen of er plek is in de planning en of u kunt starten. In het UMC Utrecht werken wij volgens bepaalde kwaliteitsnormen. Om te zorgen dat u een goede behandeling krijgt die aan deze normen voldoet, moeten wij een grens stellen aan het aantal behandelingen dat we per maand én per dag kunnen doen. Het kan dus voorkomen dat er geen inseminatie kan worden afgesproken, ondanks dat u wel in de planning staat.

Begint het bloedverlies vóór 18.00 uur dan noemen we die dag cyclusdag 1. Begint het bloedverlies ná 18.00 uur dan is de volgende dag cyclusdag 1. U kunt zich op twee manieren aanmelden.

  1. Via het patiëntportaal (beveiligd mailen met de secretaresses). 
  2. Bellen met het telefonisch inplanspreekuur (zie belangrijke telefoonnummers aan het eind).

Wanneer uw menstruatie in het weekend of op een feestdag begint, kunt u dit wel melden via het patiëntportaal, maar niet bellen. Vanaf de eerstvolgende werkdag zijn wij telefonisch te bereiken en/of wordt uw email beantwoord. U krijgt dan te horen of er plek is in de planning en of u kunt starten. Wanneer de planning vol is, moet u helaas een cyclus overslaan. Als er plek is in de planning kunt u starten met de behandeling. U start met ovulatietesten of met bloedprikken op de dag die u u met de arts heeft afgesproken. Meestal is dit rond cyclusdag 10, maar hangt af van de lengte van uw cyclus. 

Aan het begin van iedere middag, als wij een totaal overzicht van de aangemelde IUI-behandelingen hebben, wordt het IUI-programma samengesteld. Hierbij zijn wij gebonden aan een maximum werkbelasting van het laboratorium. U wordt tussen 13.00 en 15.00 uur gebeld en krijgt van ons te horen of de inseminatie de volgende dag kan plaatsvinden. Wanneer de inseminatie kan doorgaan, wordt met u het tijdstip afgesproken. Indien de inseminatie niet door kan gaan, heeft u de volgende maand voorrang bij het plannen van de inseminaties. 

Mocht u bij nader inzien besluiten af te zien van de inseminatie terwijl u zich wel heeft aangemeld, dan is het belangrijk dat u dit zo snel mogelijk aan ons doorgeeft. Wij kunnen uw plek dan hopelijk nog aan iemand anders geven.

Hoe gaat een inseminatie in een natuurlijke cyclus?

Na aanmelding krijgt u te horen op welke cyclusdag u kunt starten met de ovulatietesten, of op welke dag van uw cyclus u moet komen voor de eerste bloedafname om uw LH-piek te bepalen. 

Wat doe ik bij een positieve ovulatietest?

Indien u op de eerste dag van het testen al een positieve test heeft moet u contact opnemen met ons. Het kan dan zijn dat u de hoogste LH-piek heeft gemist en we dan te laat zijn voor een inseminatie omdat u al een eisprong heeft gehad.
Heeft u doordeweeks een positieve ovulatietest, test, dan kunt u dat via een e-consult in uw patiëntportaal aan ons laten weten. Indien mailen niet mogelijk is kunt u contact opnemen met het telefonisch inplanspreekuur. Het is belangrijk dat u dit voor 11.30 uur aan ons doorgeeft, in verband met onze planning. U wordt diezelfde middag gebeld of de inseminatie plaats kan vinden, en zo ja op welk tijdstip.

Heeft u een positieve test in het weekend of op een feestdag, dan kunt u dat enkel via een e-consult in uw patiëntportaal aan ons laten weten. Ook hierbij geldt dat u dit voor 11.30 uur aan ons laat weten. U wordt diezelfde middag gebeld of de inseminatie plaats kan vinden, en zo ja op welk tijdstip.

Wat moet ik doen als met bloedtesten de ovulatie bepaald wordt?

Op de afgesproken dag laat u tussen 8.00 en 09.00 uur bloed afnemen. Van maandag t/m vrijdag in het laboratorium bij receptie 25 op de begane grond (de verdieping van de hoofdingang). Voor dit laboratorium heeft u altijd een formulier nodig. Dit formulier kunt op ophalen bij receptie 38. In het weekend is receptie 25 gesloten en wordt er bloed afgenomen door een verpleegkundige op het behandelcentrum. Na het bloedprikken wordt er altijd 's middags naar u gebeld om het beleid door te geven. U hoort wanneer u terug moet komen voor bloedprikken, of u hoort (indien u een LH-piek heeft) wanneer en op welk tijdstip de inseminatie plaats gaat vinden.

Hoe gaat een inseminatie in een gestimuleerde cyclus?

Na aanmelding krijgt u te horen welke dosering hormonen u moet gaan gebruiken en op welke cyclusdag u moet komen voor de eerste echo.

Wat moet ik weten over de echo’s die gemaakt worden?

Bij een inseminatie in een gestimuleerde cyclus moeten regelmatig echo’s gemaakt worden. Dit zijn vaginale echo’s om te bepalen hoe de groei van follikel(s) of eiblaasje(s) is in de eierstokken. Deze echo’s worden volgens afspraak gemaakt tussen 8.00 en 10.00 uur op het behandelcentrum. Soms moet er ook op de eerste, tweede of derde cyclusdag een echo worden gemaakt, we noemen dit een uitgangsecho. U krijgt dit te horen bij uw aanmelding bij de start van uw menstruatiecyclus.

Waar moet ik zijn voor bloedafnames?

Op de afgesproken dag laat u tussen 8.00 en 09.00 uur bloed afnemen. Van maandag t/m vrijdag in het laboratorium bij receptie 25 op de begane grond (de verdieping van de hoofdingang). Voor dit laboratorium heeft u altijd een formulier nodig. Dit formulier kunt op ophalen bij receptie 38. In het weekend is receptie 25 gesloten en wordt er bloed afgenomen door een verpleegkundige op het behandelcentrum. Na het bloedprikken wordt er altijd 's middags naar u gebeld om het beleid door te geven. U hoort wanneer u terug moet komen voor een echo en/of bloedprikken, of u hoort (indien u een LH-piek heeft) wanneer en op welk tijdstip de inseminatie plaats gaat vinden.

Welke medicijnen ga ik gebruiken?

Tijdens deze behandeling gaat u twee hormonen injecteren:

  1. Follikel stimulerend hormoon (FSH)
  2. Ovitrelle

Follikel stimulerend hormoon

Er zijn verschillende fabrikanten die de medicijnen produceren onder een merknaam, zoals bijvoorbeeld Gonal-F of Puregon. U gaat vanaf cyclus dag drie starten met dagelijks 50 EH FSH (tenzij anders met u afgesproken). U moet de FSH injecteren tussen 16.00 en 20.00 uur en het liefst iedere dag rondom hetzelfde tijdstip. U blijft met dit hormoon doorgaan tot u van ons het bericht krijgt dat u moet stoppen.

Ovitrelle

Ovitrelle is een hormoon wat de eisprong stimuleert. Tijdens de behandeling moet u eenmalig 250 eenheden Ovitrelle injecteren. U krijgt van ons de dag en het tijdstip door waarop u dit hormoon moet injecteren.

Wanneer mag ik een zwangerschapstest doen?

Indien u zestien dagen na de inseminatie niet bent gaan menstrueren kunt u thuis een zwangerschapstest doen. De uitslag van de test kunt u doorgeven via het patiëntportaal of via het verpleegkundig spreekuur. Indien u zwanger bent plannen we de eerste echo voor u in. Indien u niet zwanger bent kunt u met ons overleggen over een volgende behandeling.

Na de behandeling uitklapper, klik om te openen

Wat zijn de risico’s van een inseminatie behandeling?

Bijwerkingen medicijnen

De medicijnen die u gebruikt kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals buikpijn en hoofdpijn. Raadpleeg de bijsluiter of neem bij twijfel contact op een medewerker van de afdeling voortplantingsgeneeskunde.

Meerlingzwangerschap

Als gevolg van het injecteren van FSH kunnen er meerdere eiblaasjes in de eierstok gaan groeien. Het doel van de gestimuleerde cyclus is het laten groeien van twee eiblaasjes. Hierdoor is er een risico op een tweelingzwangerschap. Indien er meer dan drie grote eiblaasjes zijn ontstaan (groter dan 16 mm of bij een te hoog hormoongehalte in het bloed) wordt de behandeling gestaakt en vindt er geen inseminatie plaats. Indien er meer dan twee eiblaasjes springen loopt u namelijk het risico op een drie- of vierlingzwangerschap, waarbij veel complicaties kunnen optreden.

Infectie

De kans is klein maar door de inseminatie kunt u een infectie oplopen. Wij raden u aan bij koorts en/of buikpijn contact op te nemen met het verpleegkundig spreekuur. 

Emotionele belasting

Als u in behandeling bent en een zwangerschap blijft uit, dan kan dat emotioneel zwaar zijn. Bespreek uw gevoelens en vragen met uw behandelaar en aarzel niet om erover te praten met elkaar, met familie of vrienden. Ook contact met lotgenoten kan helpen (www.freya.nl). U kunt te allen tijde aangeven dat u begeleiding wenst van een fertiliteitscounselor van onze afdeling. 

Hoe gaat de inseminatie?

Voor de inseminatie moet u zich op het afgesproken tijdstip melden en legitimeren bij receptie 38. De inseminatie is een behandeling die meestal niet pijnlijk is. Voor de inseminatie wordt een eendenbek ingebracht. Via een dun slangetje wordt het donorzaad in de baarmoeder geïnsemineerd. Het is niet nodig om na de inseminatie te blijven liggen.

Zorgkosten uitklapper, klik om te openen

Meer over zorgkosten

Contact uitklapper, klik om te openen

Wilt u een afspraak maken of hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek voortplantingsgeneeskunde.

Polikliniek Voortplantingsgeneeskunde

088 755 75 25

Het maken van afspraken kan op werkdagen van 08.00 - 16.00 uur.

Overige contactgegevens

Spoedgevallen
Telefoonnummer 088 75 555 55
Overdag vragen naar sein 71608 (verpleegkundige IVF-behandelcentrum).
’s Avonds en ’s nachts vragen naar de dienstdoende arts van de gynaecologie.

E-consult
Bent u al patiënt in het UMC Utrecht en wilt u een medisch inhoudelijke vraag stellen? Log dan met uw DigiD in bij het patiëntportaal om een e-consult aan te vragen met één van onze artsen/uw behandelend arts. Via een e-consult kunt u direct een vraag stellen aan uw zorgverlener, zonder dat u daarvoor hoeft te bellen of naar het UMC Utrecht hoeft te komen. U krijgt binnen 3 werkdagen antwoord op uw vraag.

Verpleegkundig spreekuur
T: 088 75 564 53
Werkdagen 8.15 – 10.00 uur en 14.30 – 16.00 uur

Werken bij het UMC Utrecht

Contact

Afspraken

Praktisch

umcutrecht.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet