Een dagje meekijken bij het 24-uurs team
Snelheid is de belangrijkste factor om zoveel mogelijk schade te voorkomen bij een herseninfarct. Daarom staat er in het UMC Utrecht vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week een team klaar om patiënten zo snel mogelijk te behandelen.

1. Zodra de ambulance met een patiënt onderweg is, wordt het volledige behandelteam geïnformeerd. Bij aankomst staat iedereen klaar.

2. Op de spoedeisende hulp krijgt de patiënt een kort neurologisch onderzoek.

3. Daarna krijgt zij een ct-scan. Is het een hersenbloeding of een herseninfarct?

4. Ook de bloedvaten worden bekeken op de ct-scan. Hierna beslist het team of de patiënt in aanmerking komt voor de nieuwe behandeling (zie het artikel 'Nieuwe behandeling in het UMC Utrecht').

5. In de angiokamer voert de interventieradioloog de katheterisatie en de behandeling uit.

6. De neuroloog kijkt mee in de angiokamer en overlegt met de interventieradioloog.

7. Dit gebeurt allemaal binnen een uur. Daarna gaat de patiënt naar de afdeling neurologie. Gemiddeld verblijft de patiënt vijf dagen in het UMC Utrecht. Daarna gaat de revalidatie ergens anders verder.
Als de behandeling binnen een uur plaatsvindt, is de schade van een herseninfarct het kleinst. Toch lukt dat in de meeste gevallen niet. Belangrijkste oorzaak? De patiënt onderschat de ernst van zijn situatie. Bij een scheve mond, verlamde arm of vreemde spraak is het van levensbelang direct 112 te bellen.
