Terug

Groepsconsult voor reumapatienten Groepsconsult voor reumapatienten

Groepsconsult voor reumapatienten
Groepsconsult voor reumapatienten

Samen sta je sterker

Reumapatiënten kunnen in het UMC Utrecht kiezen voor een groepsconsult. Het is combinatie van de één op één afspraak met de specialist en het delen van ervaringen met andere patiënten.

"Zo ik zit!” mevrouw de Haan (64) is de eerste die plaatsneemt in de kamer bij reumatoloog Aike Kruize. Vandaag bestaat de groep uit vijf personen, die door reumaconsulent Susanne Bakker bij de deur welkom wordt geheten. Voor mevrouw Prins (28) is het de eerste keer dat ze een groepsconsult bezoekt en Susanne legt haar uit hoe het werkt: “Het is eigenlijk hetzelfde als een gewone controle-afspraak met dokter Kruize, maar dan met wat meer tijd voor het bespreken van klachten en oplossingen. Met hem, maar ook met medepatiënten.” Mevrouw Prins knikt en kijkt de kring rond. De sfeer is ontspannen, de meeste mensen kennen elkaar al. “Wie wil beginnen?” vraagt
dokter Kruize. Het groepsconsult gaat van start.

Vermoeidheid

“Mijn gewrichten doen het goed, ik ben alleen wel ontzettend moe. Maar ja, deze ziekte vergt nou eenmaal veel energie.” Meneer van Eik (61) leeft al jaren met artritis psoriatica. Susanne pakt ‘vermoeidheid’ op als thema om over door te praten, terwijl dokter Kruize meneer van Eik meeneemt achter het gordijn voor onderzoek. “Ik vind het vaak zo ontzettend moeilijk om uit te leggen,” zegt mevrouw de Haan. “Mensen die geen reuma hebben denken: ga gewoon vroeg naar bed, dan voel je je morgen beter. Maar zo werkt het niet. Je bent ’s morgens nog steeds zo moe.”

Herkenbaar

Mevrouw Prins herkent dit. “Vermoeidheid is echt mijn hoofdklacht. Tussendoor even rusten werkt veel beter dan langer in bed liggen. Daar worden je gewrichten alleen maar stijver van en dan wordt het nog moeilijker om op te staan.” Er wordt rondom ingestemd. “Ik wil alleen zoveel doen!” lacht mevrouw de Haan. “Daarom neem ik niet altijd genoeg rust en dat krijg ik dan wel weer terug natuurlijk.” De groep lacht mee. Susanne: “Herkenbaar?” “Ontzettend!” klinkt het rondom. De vrolijkheid van mevrouw de Haan werkt aanstekelijk.  
Meneer van Eik voegt zich weer bij de groep. “Hoe gaat u met vermoeidheid om?” vraagt Susanne hem. Hij haalt zijn schouders op: “Soms doe ik een dutje overdag, maar het is een chronische vermoeidheid waar niet tegenop te slapen is. Lastig, maar ik accepteer het zoals het is. Ik ben heel sportief en met fietsen heb ik helemaal geen last van mijn gewrichten. Daar ben ik ontzettend blij om.”

Gezond leven

Suzanne gaat hierop door, terwijl mevrouw de Haan dokter Kruize volgt voor haar lichamelijk onderzoek. “Als je al een bepaalde gevoeligheid hebt – een allergie, een koortslip of aften – komt dat sneller naar boven als je dit soort medicijnen slikt. Iemand een idee wat je daaraan zou kunnen doen?” Meneer van Eik geeft aan zo gezond mogelijk te leven, mevrouw Prins slikt foliumzuur tegen aften. “En rust nemen,” lacht mevrouw de Haan van achter het gordijn. Wat vooral opvalt tijdens het consult is de enorme relativering en de openheid waarmee wordt gesproken. Mensen zitten in hetzelfde schuitje en vinden steun bij elkaar.

Bijwerkingen

Dokter Kruize gaat weer achter zijn bureau zitten en vraagt mevrouw de Haan welke punten ze wil bespreken. “Het gaat goed, wat mijn artritis betreft. Ik slik methotrexaat en dat werkt echt voor mijn gewrichten. Wel heb ik veel last van allergieklachten. Ik loop steeds helemaal vol en heb soms enorm opgezette ogen. Zijn dat bijwerkingen?” De reumatoloog legt uit dat de allergieklachten geen bijwerkingen zijn, maar dat methotrexaat wel op het immuunsysteem werkt. Dat kan ook klachten veroorzaken, zoals het meepakken van elk griepje dat rondgaat.

Dynamische bijeenkomst

Susanne zorgt ervoor dat iedereen aan het woord komt en de tijd krijgt zijn of haar ervaringen te delen, dokter Kruize geeft als hij terug is van een onderzoek een korte samenvatting van zijn bevindingen en bespreekt het behandelplan. Het is een dynamische bijeenkomst, waar patiënten wat aan hebben op zowel medisch als persoonlijk vlak. Mevrouw de Haan: “Het helpt toch altijd wel om te horen dat je niet de enige bent die ergens last van heeft. Dan maak ik me in elk geval meteen minder zorgen!”

De namen van de patiënten in deze reportage zijn veranderd.

Wat is het reumagroepsconsult?

In 2006 is het UMC Utrecht de reumagroepsconsulten gestart vanuit de behoefte en interesse van patiënten. Het is een extra service en patiënten bepalen zelf of ze er gebruik van willen maken. Een aantal stelt het onderlinge contact enorm op prijs en wil niet meer anders, anderen wisselen het af. Als net de diagnose reuma is gesteld, kan een groepsconsult nuttig zijn om een beter beeld te krijgen van het leven met reuma. Voor mensen die al jaren met de ziekte leven, kan het prettig zijn ervaringen te delen met medepatiënten.