Binnenkort wordt uw handknijpkracht gemeten. Hier vindt u informatie over het doel en de uitvoering van de meting.
Wat is handknijpkracht?
Het meten van de handknijpkracht geeft inzicht in uw spierkracht en zegt iets over uw spierfunctie en de totale hoeveelheid spiermassa in uw lichaam. Een verandering in spierkracht kan een aanwijzing zijn van een veranderde voedingstoestand en/of lichamelijke conditie.
Hoe wordt de handknijpkracht gemeten?
Met behulp van een handknijpkrachtmeter wordt uw spierkracht gemeten.
Wat is het doel van de meting?
Afname van de handknijpkracht kan een teken zijn van spierafbraak in het lichaam en bepaalt welke dieetbehandeling en bewegingstherapie u nodig heeft.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Er is geen voorbereiding nodig.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Hoe wordt de meting uitgevoerd?
Voor aanvang van de meting wordt uw lengte en lichaamsgewicht gemeten (zonder schoenen en/of dikke trui/colbert). Vervolgens doet de diëtist de handknijpkrachtmeting een keer voor.
- U zit op een stoel en krijgt de handknijpkrachtmeter in uw hand.
- Houd uw elleboog in een hoek van 90 graden, hierbij mag uw arm niet leunen op de stoel of uw heup.
- Knijp zo hard als mogelijk, tijdens het knijpen wordt u aangemoedigd door de diëtist. U kunt de meter niet helemaal inknijpen, het apparaat meet de kracht die u geeft.
- Deze meting wordt drie keer herhaald, met korte rustperiodes van 15-30 seconden. De handknijpkracht wordt van beide handen gemeten. Als u aan één hand bijvoorbeeld een infuus heeft, meten we die hand niet. In totaal zal de meting 5-10 minuten duren.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Uw behandelend arts of diëtist krijgt de uitslag van het onderzoek en bespreekt dit met u.
Zo nodig wordt uw (dieet)behandeling aangepast.
Contact uitklapper, klik om te openen
Polikliniek Diëtetiek
Het secretariaat diëtetiek is op maandag t/m vrijdag van 8.00 - 12.15 uur en van 13.00 - 16.30 uur bereikbaar. Buiten de genoemde tijden kunt u een bericht inspreken op het antwoordapparaat of een mail sturen. Als u niet op de afgesproken tijd kunt komen, geef dit dan zo vroeg mogelijk aan ons door. Het secretariaat maakt dan een nieuwe afspraak met u. Het e-mailadres kan alleen gebruikt worden voor algemene vragen. In de e-mail mogen geen persoonlijke of medische gegevens staan, omdat e-mailen niet volledig privacy-veilig is.
Als patiënt van het UMC Utrecht hebt u toegang tot het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht. U kunt via Mijn UMC Utrecht een bericht sturen naar uw diëtist. U krijgt dan binnen drie tot vijf werkdagen antwoord. U kunt inloggen in het Patiëntportaal Mijn UMC Utrecht met uw DigiD met sms-functie.