Terug

Provocatietest

Provocatietest

Patiëntfolder

Binnenkort hebt u een afspraak op de dagbehandeling allergologie voor een provocatietest. Met een provocatietest willen we ontdekken of u een medicijn of voedingsmiddel veilig kunt gebruiken of dat u hiervoor daadwerkelijk allergisch bent. Zo weet u of u het medicijn of voedingsmiddel wel of niet moet vermijden.

Het (onterecht) vermijden van voeding of medicijnen, kan namelijk zorgen voor beperkingen in het voedingspatroon en minder goede behandeling van ziektes. Daarnaast kan een provocatietest meer duidelijkheid geven over een eerdere allergische reactie die u hebt gehad.

De provocatietest duurt een hele dag. Afhankelijk van het type provocatietest en het verloop kan het zijn dat u ook een nacht moet blijven.

Alternatief voor provocatietest

Er is geen andere methode of onderzoek om met dezelfde zekerheid een allergie uit te sluiten of bij voedselallergie een drempel te bepalen. Wel hebt u de keuze om de provocatietest wel of niet te doen.

Als u ervoor kiest om geen provocatietest te doen, dan kan dit altijd alsnog op een later moment. U kunt dan een nieuwe afspraak op de polikliniek allergologie maken.

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

Medicijnen

Stoppen met medicijnen

Er zijn een aantal medicijnen die u niet mag gebruiken vóór de provocatietest. Wij vragen u daarom om de lijst met medicijnen goed te bestuderen. In de lijst staat ook hoe lang van tevoren u met de medicijnen moet stoppen.

Als u andere afspraken over medicatiegebruik hebt gemaakt met de arts, dan volgt u de instructies van de arts

Het gaat om medicatie uit de volgende medicijngroepen:

 • Antihistaminica: als tablet, drank, neusspray of oogdruppels.
 • Luchtwegverwijders (pufjes).
 • Bètablokkers: als tablet, drank of oogdruppels.
 • Corticosteroïden: als tablet, drank of injectie.

Alle andere medicijnen kunt u gewoon blijven gebruiken.

Als u klachten krijgt door het stoppen van de medicatie, neem dan altijd contact op met de dagbehandeling allergologie.

Starten met nieuwe medicijnen

Neem altijd contact op met de dagbehandeling allergologie, als u in de vier weken voor de provocatietest start met een nieuw medicijn. Soms moet de provocatietest dan worden uitgesteld.

Voorbereiding op de provocatiedag

De afspraak voor de provocatietest ontvangt u per post.

Voelt u zich één of enkele dagen voor de provocatie ziek (griep, erg verkouden) of bent u (mogelijk) zwanger? Neem dan contact op met de dagbehandeling allergologie.

Helaas is het niet mogelijk dat er tijdens de provocatiedag iemand bij u blijft op de dagbehandeling.

Wat neemt u mee?

 • Een geldig legitimatiebewijs en verzekeringsbewijs.
 • Alle medicijnen die u gebruikt, ook eventuele medicijnen voor de luchtwegen (pufjes).
 • U krijgt een lunch die vrij is van pinda, noten, koemelk, kippenei. De boterhammen zijn niet vrij zijn van soja en gluten. Als u een sojavrij of glutenvrij dieet hebt, vragen wij u om zelf onbelegde boterhammen mee te nemen.
 • Draag gemakkelijke (boven)kleding, want u krijgt een infuus.
 • Soms is het nodig om na de provocatietest een nacht in het ziekenhuis te blijven. Neem daarom extra kleding en andere spullen mee die u dan nodig hebt.

Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen

Thuis

We adviseren u om voorafgaand aan de provocatietest te ontbijten. Gebruik geen vette producten, zoals kaas en vette vleeswaren. Gebruik geen dranken waar veel cafeïne in zit, zoals koffie.

Op de dagbehandeling

De provocatietest vindt plaats op de dagbehandeling allergologie (dus niet op de polikliniek). In de uitnodigingsbrief staat op welke afdeling u de dagbehandeling kunt vinden. Tijdens de gehele provocatietest mag u de dagbehandeling niet verlaten.

Tijdens de provocatietest

De provocatieverpleegkundige begeleidt u tijdens de provocatietest. U neemt plaats op een comfortabele stoel. De provocatieverpleegkundige doet de volgende controles bij u:

 • Bloeddruk
 • Hartslag
 • Temperatuur
 • Keel
 • Longen

Daarna brengt de provocatieverpleegkundige een infuus bij u aan. Mocht u een allergische reactie krijgen, dan kunnen we via het infuus medicijnen toedienen. De arts of verpleegkundig specialist loopt langs om te bespreken of u nog vragen hebt.

U krijgt het (verdachte) medicijn of voedingsmiddel in een geleidelijk oplopende dosering. Tussen elke dosis/portie zit een tijd van 20 tot 120 minuten.

Soms krijgt u ook placebo’s (nepmiddel zonder het verdachte medicijn of voedingsmiddel). Dit heet een geblindeerde provocatie. U weet niet wanneer u het echte medicijn of voedingsmiddel krijgt en wanneer u de placebo krijgt. Hierdoor is de test meer betrouwbaar.

Tijdens de provocatietest is er continu een provocatieverpleegkundige aanwezig. Wij vragen u eventuele klachten direct door te geven aan de provocatieverpleegkundige. Afhankelijk van welke klachten u hebt, wordt besloten of de provocatie kan doorgaan of moet stoppen.

Bij voedselprovocaties kan de fabrikant kruisbesmetting met noten of pinda’s niet altijd uitsluiten. De provocaties worden zorgvuldig klaargemaakt om dit risico op kruisbesmetting te minimaliseren.

De provocatieverpleegkundige en arts of verpleegkundig specialist voeren de provocatietest uit onder toezicht van een stafarts (allergoloog).

Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen

Weer naar huis

Als u de dag van de provocatietest weer naar huis mag, dan moet u begeleiding krijgen van een volwassene. Als u na de provocatietest een nacht in het ziekenhuis hebt overnacht en er zijn geen of alleen milde klachten geweest, dan mag u zonder begeleiding naar huis reizen.

U krijgt bij ontslag een brief mee met adviezen. Ook krijgt u medicijnen mee voor als u toch nog een allergische reactie krijgt. De kans hierop is klein. Op de dag van de provocatie mag u geen zware lichamelijk inspanning verrichten, zoals sporten.

Nachtopname

Als u een nacht in het ziekenhuis moet verblijven, dan gaat u aan het einde van de middag naar de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling zal de afdelingsverpleegkundige regelmatig bij u komen kijken en eventuele klachten kunt u direct doorgeven.

U mag bezoek ontvangen tussen 16.00 en 21.00 uur.

De volgende ochtend loopt de arts langs. Hebt u geen of alleen een milde reactie gehad, dan mag u rond 9.30 uur naar huis.

Complicaties

De provocatietest kan een allergische reactie veroorzaken. Bij een allergische reactie krijgt u een behandeling met medicatie (antihistaminica, corticosteroïden en/of adrenaline). Afhankelijk van de ernst van de allergische reactie, is er een kans dat u onverwacht voor een nacht in het ziekenhuis moet blijven.

De dag na de provocatietest

De eerste werkdag na de provocatietest vragen wij u om contact op te nemen met de dagbehandeling allergologie. Dit kan telefonisch of via het Mijn UMC Utrecht patiëntportaal. Wij willen dan graag weten:

 • Of er bijzonderheden zijn.
 • Of u nog klachten hebt gehad.
 • Welke medicijnen u gebruikt hebt.

Zo nodig krijgt u advies over nabehandeling.

Uitslag

Zo snel mogelijk na de provocatietest bespreekt de provocatieverpleegkundige de resultaten met de arts. Wij sturen u een brief met de uitslag en het (eventuele) vervolg. Dit kan enkele weken duren.

Als er een poliklinische afspraak nodig is, dan krijgt u hiervoor een uitnodiging via het secretariaat van de polikliniek allergologie.

Als alle testen klaar zijn, sturen wij uw huisarts en/of verwijzend specialist ook een brief met de uitslag.

Lijst met medicijnen

Voorafgaand aan de provocatietest moet u in principe stoppen met het innemen van de onderstaande medicijngroepen. Als u andere afspraken over medicatiegebruik hebt gemaakt met de arts, dan hoeft u zich niet aan de onderstaande informatie te houden.

 1. Antihistaminica, als tablet of drank.
 2. Antihistaminica, neussprays (bij geneesmiddelenprovocaties mag u dit blijven gebruiken).
 3. Antihistaminica, oogdruppels (bij geneesmiddelenprovocaties mag u dit blijven gebruiken).
 4. Langwerkende luchtwegverwijders (bij geneesmiddelenprovocaties mag u dit blijven gebruiken).
 5. Kortwerkende luchtwegverwijders (bij geneesmiddelenprovocaties mag u dit blijven gebruiken).
 6. Bètablokkers, als tablet, drank of oogdruppels. Altijd in overleg met de arts.
 7. Corticosteroïden, als tablet, drank of injectie. Altijd in overleg met de arts.

Alle andere medicijnen mag u gewoon gebruiken. 

Als u klachten krijgt door het stoppen van de medicatie, neem dan altijd contact op met de dagbehandeling allergologie. 

Neem ook altijd contact op met de dagbehandeling allergologie, als u in de vier weken voor de provocatietest start met een nieuw medicijn. Soms moet de provocatietest dan worden uitgesteld.

Antihistaminica, tablet of drank

Antihistaminica moeten 3 dagen voorafgaand aan de provocatie gestopt worden. De meest gebruikte antihistaminica zijn:

 • desloratadine 
 • fexofenadine 
 • levocetirizine 
 • rupatadine

Onderstaand vindt u de complete lijst van antihistaminica.

Stop 3 dagen van tevoren met:

MerknaamStofnaam
Aeriusdesloratidine
Allerfreloratidine
Allergietablet cetirizinecetirizine
Cetirizinecetirizine
Cinnarizinecinnarizine
Clemastineclemastine
Claritineloratidine
Cyclizine tabletcyclizine
Desloratidinedesloratidine
Ebastineebastine
Emesafenemeclozine/pyridoxine
Fenistildimetindeen
Fexofenadinefexofenadine
Flunarizineflunarizine
Hydroxyzinehydroxyzine
Kestineebastine
Ketotifen stroopketotifen
Levocetirizinelevocetirizine
Loratidineloratidine
Mizollenmizolastine
Neoclarytindesloratidine
Prevalin allerstopcetirizine
Primatourchloorcyclizine/cinnarizine
Promethazine strooppromethazine
Promethazine tabletpromethazine
Reactinecetirizine
Rupafinrupatidine
Rupatidinerupatidine
Semprexacrivastine
Sibeliumflunarizine
Suprimalmeclozine
Tavegylclemastine
Telfastfexofenadine
Toplexiloxomemazine
Zaditenketotifen
Zyrteccetirizine
Xyzallevocetirizine

Antihistaminica, neusspray

Uitzondering: Als u voor een geneesmiddelenprovocatie komt, mag u de neussprays blijven gebruiken.

Stop 8 uur van tevoren met:

MerknaamStofnaam
Allergodil NevelAzelastine
DymistaAzelastine/fluticason
Livocab neussprayLevocabastine

Antihistaminica, oogdruppels

Uitzondering: Als u voor een geneesmiddelenprovocatie komt, mag u de oogdruppels blijven gebruiken.

Stop 8 uur van tevoren met:

MerknaamStofnaam
Allergodil oogdruppelsAzelastine
AltriabakKetotifen
Azelastin-COMODAzelastine
EmadineEmedastine
Ketotifen oogdruppelsKetotifen
Livocab oogdruppelsLevocabastine
OpatanolOlopatadine
ZaditenKetotifen

Langwerkende luchtwegverwijders

Als u voor voedselprovocatie komt, moet u 12 uur voor de provocatietest stoppen met langwerkende luchtwegverwijders. De meest gebruikte langwerkende luchtwegverwijders zijn: 

 • Formoterol 
 • Foster 
 • Spiriva 
 • Symbicort

Onderstaand vindt u de complete lijst van langwerkende luchtwegverwijders.

Uitzondering: Als u voor een geneesmiddelenprovocatie komt, mag u de luchtwegverwijders blijven gebruiken.

Stop 12 uur van tevoren met langwerkende luchtwegverwijders:

MerknaamStofnaam
Airflusalsalmeterol/fluticason
AnoroUmeclidinium/vilanterol
Atimosformoterol
BevespiGlycopyrronium/formoterol
Bretaris GenuairAclidinium
BusalairBudosenide/salmeterol
Bufolerformoterol/budesonide
Duaklir GenuairAclidinium/formoterol
Duorespformoterol/budesonide
Eklira GenuairAClidinium
Flutiformformoterol/fluticason
Foradilformoterol
Formoterolformoterol
Fosterformoterol/beclometason
Hirobrizindacaterol
IncruseUmeclidinium
OnbrezIndacaterol
Oxisformoterol
Relvarvilanterol/fluticasonfuroaat
Salflutinsalmeterol/fluticason
Salfulersalmeterol/fluticason
salmeterol/fluticasonesalmeterol/fluticason
SeebriGlycopyrronium
Seretidesalmeterol/fluticason
Sereventsalmeterol
SpioltoTiotropium/olodaterol
Spirivatiotropium
StriverdiOlodaterol
SymbicortFormoterol/budesonide
TovanorGlycopyrronium
Tregely ElliptaFluticason/umeclidinium/vilanterol
TiotrusTiotropium
TrimbowBeclometason/formoterol/glycopyrronium
UltibroIndacaterol/glycopyrronium
XoternaIndacaterol/glycopyrronium

Kortwerkende luchtwegverwijders

Als u voor voedselprovocatie komt, moet u 8 uur voor de provocatietest stoppen met kortwerkende luchtwegverwijders. De meest gebruikte kortwerkende luchtwegverwijders zijn: 

 • Atrovent 
 • Ventolin

Onderstaand vindt u de complete lijst van kortwerkende luchtwegverwijders.

Uitzondering: Als u voor een geneesmiddelenprovocatie komt, mag u de luchtwegverwijders blijven gebruiken.

Stop 8 uur van tevoren met kortwerkende luchtwegverwijders:

MerknaamStofnaam
Airomirsalbutamol
Atroventipratropium
Berodualfenoterol / ipratropium 
Bricanylterbutaline
Combiventsalbutamol/ ipratropium 
Ipramolsalbutamol / ipratropium 
Ipratropiumipratropium 
Ipratropium / Salbutamolsalbutamol / ipratropium 
Vernevelvloeistof FNAsalbutamol / ipratropium
Ipraxaipratropium
Salamolsalbutamol
Salbutamol inhalatiesalbutamol
Ventolin inhalatiesalbutamol

Bètablokkers, tablet, drank of oogdruppels 

In principe moet u altijd 3 dagen van tevoren stoppen met een bètablokker. Het is belangrijk dat u met uw huisarts of specialist overlegt of de bètablokker gestopt mag worden en hoe u dit het beste doet (soms moet de dosering langzaam worden afbouwt). 

Als de bètablokker niet gestopt mag worden, overleg hierover dan altijd met uw arts op de polikliniek allergologie, want mogelijk kan de provocatie dan niet doorgaan of moeten we deze aanpassen. 

Is dit niet besproken tijdens uw bezoek aan de polikliniek allergologie? Neem dan contact op met de polikliniek via telefoonnummer 088 75 563 31. Wij maken dan voor u een telefonische afspraak met de arts om dit te bespreken. 

De meest gebruikte bètablokkers zijn: 

 • Bisoprolol 
 • Metoprolol 
 • Sotalol 

Onderstaand vindt u de complete lijst van bètablokkers.  

Stop 3 dagen van tevoren met: 

MerknaamStofnaam
AcebutololAcebutolol
AtenololAtenolol
BetopticBetaxolol
BisoprololBisoprolol
CarvedilolCarvedilol
CarteololCarteabak
CeliprololCeliprolol
DilanormCeliprolol
EmcorBisoprolol
EsmololEsmolol
HemangiolPropanolol
LabetalolLabetolol
MetoprololMetoprolol
NebiletNebivolol
NebivololNebivolol
PindololPindolol
PropranololPropranolol
Propranololdrank FNAPropranolol
SelokeenMetoprolol
Sotalol tabletSotalol
Sotalol injectievloeistofSotalol
Timo-COMODTimolol
TimogelTimolol
TimololTimolol
TimoptolTimolol
TrandateLabetolol

Corticosteroïden, tablet, drank of injectie

Corticosteroïden gebruikt u vaak voor langere tijd en kunnen niet altijd gestopt worden. Als u een corticosteroïd gebruikt, overleg dan altijd met uw arts op de polikliniek allergologie of u dit moet stoppen. 

Is dit niet besproken tijdens uw bezoek aan de polikliniek allergologie? Neem dan contact op met de polikliniek via telefoonnummer 088 75 563 31. Wij maken dan voor u een telefonische afspraak met de arts om dit te bespreken.  

De meest gebruikte corticosteroïden zijn: 

 • dexamethason 
 • Prednison 
 • Prednisolon 

Stop 14 dagen van tevoren met:

MerknaamStofnaam
Acecorthydrocortison
Celestonebetamethason
Cortisoncortison
Depo-medrolmethylprednisolon
Depo-medrol met Lidocainemethylprednisolone/lidocaïne
Dexamethason capsule/drank FNAdexamethason
Dexamethason injectiedexamethason
Dexamethason tabletdexamethason
Di-Adreson-F aquosumprednisolon
Flurineffludrocortison
Fludracefludrocortison
Hydrocortisonhydrocortison
Hydrocortison FNAhydrocortison
Kenacort-A '10'triamcinolonacetonide
Kenacort-A '40'triamcinolonacetonide
Lodotraprednison
Plenadrenhydrocortison
Prednisonprednison
Predinisolon capsule FNAprednisolon
Prednisolon drank/injectie FNAprednisolon
Prednisolon injectieprednisolon
Prednisolon tabletPrednisolon
Oradexondexamethason
Solu-cortefhydrocortison
Solu-Medrolmethylprednisolon
TrispanTriamcinolonhexacetonide

Contact uitklapper, klik om te openen

Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

Polikliniek Allergologie

Telefoonnummer: 088 75 563 31
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Werken bij het UMC Utrecht

Contact

Afspraken

Praktisch

umcutrecht.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet