Wada-test
Wada-test
Bij de Wada-test kijken we bij patiënten met ernstige epilepsie of na het stilleggen van een hersenhelft, via de andere hersenhelft de belangrijke functies intact blijven.
Doel
Het doel van de Wada-test is vaststellen:
- welke hersenhelft dominant is voor taal
- wat het risico is van een hersenoperatie op geheugenproblemen
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Op de dag van opname
- De neuropsycholoog legt u het onderzoek uit.
- De verpleegkundige scheert uw beide liezen, want de arts brengt op de dag van het onderzoek een katheter bij u in via uw lies.
- U krijgt een infuus.
Op de dag van het onderzoek
U moet nuchter zijn vanaf 12 uur 's nachts. Dit betekent dat u niets meer mag eten of drinken. U moet uw medicijnen voor de epilepsie wel innemen. U moet zich wassen of douchen. Uw haren moeten schoon (dus zonder haarlak, vet of gel) en droog zijn.
De verpleegkundige brengt u naar de klinische neurofysiologie. De laborant klinische neurofysiologie plakt daar EEG-elektrodes op uw hoofd.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Het onderzoek vindt plaats onder lokale verdoving op de angiokamer van de afdeling radiologie.
De arts brengt via uw lies een katheter in die hij opschuift tot in de halsslagader. Dan spuit hij contrastvloeistof in. De contrastvloeistof laat zien of de katheter op de juiste plaats in het hoofd zit. Het kan u een warm gevoel in uw hoofd geven.
Daarna spuit de arts een kortwerkend middel (Amytal®) in via de katheter in de halsslagader. De activiteit van één hersenhelft ligt hierdoor tijdelijk stil. Gelijktijdig wordt een EEG (elektro-encephalogram) gemaakt. De arts kan nu zien of de hersenhelft inderdaad niet meer functioneert. Hetzelfde gebeurt om de werking van de andere hersenhelft te onderzoeken. Dit duurt ongeveer vijftien minuten.
Geheugentest
U bent tijdens het onderzoek gewoon wakker. De arts laat u een geheugentest doen. U krijgt, na het inspuiten van het medicijn, een aantal voorwerpen te zien. Vervolgens zegt u de naam van deze voorwerpen hardop. Later in de test herhaalt u de voorwerpen nog eens. Zo kan de arts nagaan of u voldoende geheugenfunctie houdt.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer anderhalf uur.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Na het onderzoek
- U krijgt een drukverband om het been waar de katheter is ingebracht.
- U moet twee tot vier uur strikte bedrust houden. Dit hangt af van de manier waarop de wond dicht is gemaakt. Hierna mag u weer uit bed en rondlopen.
- U moet uw been gestrekt houden, maar uw voet regelmatig bewegen.
- De verpleegkundige meet uw bloeddruk en pols regelmatig.
- U moet veel drinken. Contrastvloeistof onttrekt veel vocht aan het lichaam. Hoe meer u drinkt, hoe sneller de contrastvloeistof uit uw lichaam verdwijnt.
- U mag ook weer eten.
Na ontslag
Als alles voorspoedig verloopt, mag u op de dag van het onderzoek ‘s avonds naar huis. U ontvangt een brief waarin staat dat u opgenomen bent geweest en welk onderzoek u hebt gehad. Uw huisarts krijgt schriftelijk bericht nadat de uitslagen van het onderzoek met u besproken zijn en/of nadat u ter controle op de polikliniek bent geweest.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenWat hoort er bij dit onderzoek
Contact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken of bent u verhinderd? Neem contact op. Voor een afspraak is een verwijzing nodig.
Polikliniek Radiologie
Telefoonnummer: 088 75 588 55Wilt u contact met ons opnemen na 17.00 uur of in het weekend? Belt u dan met het centrale nummer van het UMC Utrecht, 088-755 5555.