Deskundige infectiepreventie
Deskundige infectiepreventie
NB: aan deze pagina wordt nog gewerkt.
Tijdens de opleiding tot deskundige infectiepreventie verwerf en ontwikkel je kennis, inzicht, vaardigheden en attitude betreffende infectieziekten, microbiologie, immunologie, epidemiologie en preventieve maatregelen. Deze pas je toe in de ontwikkeling en coördinatie van beleid binnen een organisatie als geheel.
Programma uitklapper, klik om te openen
De opleiding is een combinatie van leren en werken, waarbij het theoretische gedeelte wordt gevolgd aan de UMC Utrecht Academie. De praktijk wordt met behulp van een praktijkopleidingsboek (POB) in de eigen organisatie geleerd. De opleiding tot deskundige infectiepreventie bestaat uit vier modules.
- Module Basis werkveld deskundige infectiepreventie: consultfunctie van de deskundige infectiepreventie, uitvoeren van een eenvoudige audit.
- Module Verdieping deskundige infectiepreventie: outbreakmanagement en de verschillende procedures, zoals infectieregistratie, reiniging en desinfectie, etc.
- Module Verdieping deskundige infectiepreventie publieke gezondheidszorg: rol van de deskundige infectiepreventie in de publieke gezondheidszorg, infectiepreventie in zorginstellingen en thuiszorg, landelijke richtlijnen, isolatievormen en beleid publieke sector.
- Module EBP: begeleiding in het schrijven van een Critical Appraised Topic (CAT), zoeken van wetenschappelijke artikelen en die controleren op bruikbaarheid voor het beschreven probleem. De essentie gebruiken in een concreet en goed onderbouwd literatuuronderzoek, dat een (praktisch) antwoord geeft op een actueel vraagstuk uit de praktijk. De uitkomsten van de CAT worden geïmplementeerd. Hiervoor wordt een implementatieplan geschreven en -traject doorlopen.
De studiebelasting voor het theoretische gedeelte van de opleiding, buiten het volgen van de lesdagen op de UMC Utrecht Academie, bedraagt ongeveer 4 uur per week.
Overige informatie uitklapper, klik om te openen
Doelgroep
Je kunt deelnemen aan de opleiding Deskundige Infectiepreventie als je een HBO bachelor in de gezondheidszorg hebt. Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst hebben voor ten minste 24 uur per week gedurende de duur van de opleiding op een afdeling ziekenhuishygiëne/infectiepreventie in een ziekenhuis of bij de GGD.
Het theoretische gedeelte van de opleiding is CZO geaccrediteerd. Als je praktijkleerplaats op het moment dat je diplomeert ook door het CZO erkend is voor het praktijkdeel van deze opleiding, dan ontvang je een CZO diploma.
Opleidingsduur en lesdagen
De opleiding duurt in totaal 18 maanden en bestaat uit:
- 38 lesdagen
- minstens 1180 praktijkuren
Bekijk het overzicht van de lesdata.
Kosten
De kosten voor deze opleiding zijn € 10.725,- (cursusjaar 2022-2023) en zijn voor rekening van de werkgever.
Aanmelden uitklapper, klik om te openen
Ongeveer een half jaar voor de start van de opleiding kun je je aanmelden voor deze opleiding. Je kunt je aanmelden voor de opleiding via de portal van de UMC Utrecht Academie. Dit doe je door te klikken op de button ‘Aanmelden’.
Klik hier voor de annuleringsvoorwaarden
Vrijstelling
Je kunt in aanmerking komen voor vrijstelling als je kunt bewijzen dat je soortgelijk onderwijs met goed gevolg doorlopen hebt. Vrijstelling kun je alleen aanvragen tijdens je aanmelding voor de opleiding in de portal. Bespreek daarom met je contactpersoon in de zorginstelling of een vrijstellingsverzoek voor jou van toepassing is en voor welke onderdelen van de opleiding je vrijstelling aan kunt vragen.
Ontheffing vooropleidingseis
Als je niet voldoet aan de instroomeis voor de opleiding tot Deskundige Infectiepreventie (zie Doelgroep), dan kun je een ontheffing van de vooropleidingseis aanvragen bij de Onderwijs- en Examencommissie. Deze ontheffing vraag je aan bij je aanmelding voor de opleiding in de portal. Bij de aanvraag moet je kunnen aantonen dat je beschikt over HBO- niveau. Dit kun je doen door het uploaden van je HBO- diploma of een HBO- assessment.
Contact en vragen uitklapper, klik om te openen
Wil je meer informatie over de opleiding of heb je vragen?
Neem dan contact op met assistent opleidingen Karijn van Ginkel-de Boer
C.E.M.deBoer-8@umcutrecht.nl
088 75 58423