Terug

Deskundige infectiepreventie

Deskundige infectiepreventie

Tijdens de opleiding tot deskundige infectiepreventie verwerf en ontwikkel je kennis, inzicht, vaardigheden en attitude betreffende infectieziekten, microbiologie, immunologie, epidemiologie en preventieve maatregelen. Deze pas je toe in de ontwikkeling en coördinatie van beleid binnen een organisatie als geheel.


Opleidingsprogramma uitklapper, klik om te openen

De opleiding is een combinatie van leren en werken, waarbij het theoretische gedeelte wordt gevolgd aan de UMC Utrecht Academie. De praktijk wordt met behulp van een praktijkopleidingsboek (POB) in de eigen organisatie geleerd. De opleiding tot deskundige infectiepreventie bestaat uit vier modules en een afstudeeropdracht.

  • Module Basis werkveld deskundige infectiepreventie: consultfunctie van de deskundige infectiepreventie, uitvoeren van een eenvoudige audit. 
  • Module Verdieping deskundige infectiepreventie: outbreakmanagement en de verschillende procedures, zoals infectieregistratie, reiniging en desinfectie, etc. 
  • Module Verdieping deskundige infectiepreventie publieke gezondheidszorg: rol van de deskundige infectiepreventie in de publieke gezondheidszorg, infectiepreventie in zorginstellingen en thuiszorg, landelijke richtlijnen, isolatievormen en beleid publieke sector.
  • Module EBP: begeleiding in het schrijven van een Critical Appraised Topic (CAT), zoeken van wetenschappelijke artikelen en die controleren op bruikbaarheid voor het beschreven probleem. De essentie gebruiken in een concreet en goed onderbouwd literatuuronderzoek, dat een (praktisch) antwoord geeft op een actueel vraagstuk uit de praktijk. Ook begeleiding in het overbrengen van de resultaten en aanbevelingen naar de beroepspraktijk.

De studiebelasting voor het theoretische gedeelte van de opleiding, buiten het volgen van de lesdagen op de UMC Utrecht Academie, bedraagt ongeveer 4 uur per week.

Overige informatie uitklapper, klik om te openen

Doelgroep

Je kunt deelnemen aan de opleiding Deskundige Infectiepreventie als je een HBO bachelor in de gezondheidszorg hebt. Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst hebben voor ten minste 24 uur per week gedurende de duur van de opleiding op een afdeling ziekenhuishygiëne/infectiepreventie in een ziekenhuis of bij de GGD.

Opleidingsduur en lesdagen

De opleiding duurt in totaal 18 maanden en bestaat uit:

  • 38 lesdagen  
  • minstens 1180 praktijkuren

Bekijk het overzicht van de lesdata.

Lesdagen

Contact en vragen uitklapper, klik om te openen

Wil je meer informatie over de opleiding of heb je vragen?
Neem dan contact op met Assistent Opleidingen Melanie Kalee:
m.kalee@umcutrecht.nl
088 75 58423

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.