Highcare-neonatologie verpleegkundige
Highcare-neonatologie verpleegkundige
Tijdens de opleiding tot HC-neonatologieverpleegkundige leer je de verpleegkundige zorg te plannen, coördineren, uit te voeren en te evalueren bij zieke pasgeborenen die in een complexe zorgsituatie verkeren.
Programma uitklapper, klik om te openen
De opleiding bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Het praktijkgedeelte van de opleiding is vormgegeven met behulp van EPA’s. De opleiding bestaat uit kern EPA’s en specifieke EPA’s. Voor het theoretische deel is per EPA gekeken welke kennis voorwaardelijk is conform de landelijk gedragen theorie.
De opleiding wordt blended vormgegeven door middel van fysiek onderwijs en online-activiteiten, en bestaat uit de volgende modules:
Evidence Based Practice (EBP)
Begeleiding in het schrijven van een EBP-opdracht; formuleren van een onderzoeksvraag van een ‘klinische onzekerheid’, zoeken van wetenschappelijke artikelen en die controleren op bruikbaarheid voor jouw probleem. De essentie gebruiken in een concreet en goed onderbouwd literatuuronderzoek, dat een (praktisch) antwoord geeft op een actueel vraagstuk uit de praktijk. Ook begeleiding in het overbrengen van de resultaten en aanbevelingen naar de beroepspraktijk.
Pasgeborene, opvang, laag en midden complexe zorgvraag (kern)
Zwangerschap en geboorte, basiszorg en vitale functies, ontwikkelings-, gezinsgerichte- en ketenzorg, gezondheidsproblemen prematuur en dysmatuur, gezondheidsproblemen pasgeborene.
Voor meer informatie klik hier.
Vitaal bedreigde pasgeborene, kortdurende zorg (kern) en vitaal bedreigde pasgeborene, onvoldoende reagerend op therapie (kern)
Zorg voor de zieke, à terme, pasgeborene of de te vroeg pasgeborene vanaf 30 weken zwangerschapsduur, met een gewicht vanaf 1000 tot 1200 gram. De module bestaat uit twee hoofdonderdelen: zorg voor patiëntencategorie a/b en (hoog)complexe zorg voor patiëntencategorie c/d. Dit betreft de stabiele pasgeborene met een of meerdere verstoorde vitale functies met reactie op therapie tot de instabiele pasgeborene in de pre- en post-IC fase (max. 24 uur) met geen of verminderde reactie op therapie.
Tijdens deze kern modulen wordt de theorie aangeboden die gekoppeld is aan de volgende EPA's:
- MK-FO-1 Zorg verlenen aan een pasgeborene met een laag- en midden complexe zorgvraag
- MK-FO-2 Zorg verlenen aan en assisteren bij de opvang van de (vitaal bedreigde) pasgeborene vanaf 24 weken zwangerschapsduur
- MK-HC-IC-N-1 Zorg verlenen aan een vitaal bedreigde pasgeborene waarbij vitale functie(s) geobserveerd, bewaakt en kortdurend ondersteund worden
- MK-HC-IC-N-2 Zorg verlenen aan een vitaal bedreigde pasgeborene, onvoldoende reagerend op ondersteunende therapie waarbij intensivering van ondersteunende therapie en/of overname vitale functie(s) noodzakelijk is
Pasgeborene, kind en palliatieve/terminale zorg (PKPTZ) (specifiek)
Palliatief redeneren en besluitvorming in de palliatieve fase, advance care planning, interculturele zorg en psychosociale zorg voor de pasgeborene/kind en het gezin.
- MK-FO-3 Zorg verlenen aan een pasgeborene/kind in de palliatieve en/of stervensfase
Vitaal bedreigde pasgeborene, reagerend op therapie/langdurige zorg (specifiek)
- MK-HC-IC-N-3 Zorg verlenen aan een vitaal-bedreigde pasgeborene bij wie vitale functie(s) langer dan 24 uur bewaakt en ondersteund worden, reagerend op de geboden therapie
Overige informatie uitklapper, klik om te openen
Doelgroep
Je kunt aan deze opleiding deelnemen als je als verpleegkundige met een BIG-registratie werkt op een highcare-neonatologieafdeling waar je de EPA's kunt behalen. Voor het afronden van bepaalde EPA’s, zijn andere EPA’s als voorwaardelijk aangemerkt, deze moeten behaald zijn voordat de EPA aan jou kan worden toevertrouwd.
Je hebt gedurende de opleiding een dienstverband of een detacheringsovereenkomst bij een CZO-erkende zorgorganisatie. Met een diploma kinderverpleegkundige of obstetrieverpleegkundige is het mogelijk om vrijstelling aan te vragen. Kies bij de inschrijving voor de desbetreffende doorstroomroute.
Opleidingsduur en lesdagen
De opleiding bestaat uit een theorie- en een praktijkdeel:
Theorie - kern: 18 lesdagen (elke theoretische module wordt met een andere vorm van toetsing afgesloten) I specifiek: 5 lesdagen
Praktijk: Het aantal praktijkuren wordt afgestemd tussen de professional in opleiding en de praktijkinstelling
NB: Het is aan de instellingen zelf om afspraken te maken met een NICU voor de eventuele stage.
De module pasgeborene start meerdre keren per jaar; zie EBP lesdagen.
De theoretische modulen behorend bij de EPA's HC-IC-N starten maandelijks bij verschillende opleidingsinstituten. Vanuit Utrecht worden de modulen 2 keer per jaar aangeboden (zie Landelijke lesdagen)
Kosten (cursusjaar 2023-2024)
- Highcare-neonatologieverpleegkundige: € 4.425,-
- Pasgeborene, kind en palliatieve/terminale zorg (PKPTZ) (specifiek): € 740,-
De kosten zijn voor rekening van de werkgever.
Prijs medewerkers UMC Utrecht zie intranet
Accreditatie
De opleiding is gecertificeerd door het College Zorg Opleidingen (CZO). Bij het succesvol afronden van de examenonderdelen van deze opleiding/het traject ontvang je een CZO-diploma of CZO-certificaat.
Vrijstelling uitklapper, klik om te openen
Je kunt in aanmerking komen voor vrijstelling als je kunt bewijzen dat je soortgelijk onderwijs met goed gevolg doorlopen hebt. Vrijstelling kun je alleen aanvragen tijdens je aanmelding voor de opleiding in de portal. Bespreek daarom met jouw contactpersoon in de zorginstelling of een vrijstellingsverzoek voor jou van toepassing is en voor welke onderdelen van de opleiding je vrijstelling aan kunt vragen.
Aanmelden uitklapper, klik om te openen
Ongeveer een half jaar voor de start van de opleiding kun je je inschrijven. Voor de theorie van de specifieke modulen dien je je apart aan te melden. Je kunt je inschrijven via de portal van de UMC Utrecht Academie. Dit doe je door te klikken op de button 'Aanmelden'.
Klik hier voor de annuleringsvoorwaarden
Contact en vragen uitklapper, klik om te openen
Wil je meer informatie over de opleiding of heb je vragen?
Neem dan contact op met Assistent Opleidingen Arietta Eertink:
A.Eertink@umcutrecht.nl
088 75 58423
Heb je vragen over de aanmelding? Neem dan contact op met de Afdeling aanmeldingen van de UMC Utrecht Academie:
umcutrechtacademie-inschrijvingen@umcutrecht.nl
088 75 59473