Intensivecare-kinderverpleegkundige
Intensivecare-kinderverpleegkundige
NB: aan deze pagina wordt nog gewerkt.
Tijdens de opleiding tot IC-kinderverpleegkundige leer je hoe je kinderen kunt verplegen die in een kritieke gezondheidstoestand verkeren. De kans op onverwachte complicaties is groot. Je leert hoe je hiermee om kunt gaan en welke procedures je moet volgen in acute situaties. Ook leer je hoe je communiceert met kinderen en hun naasten.
Programma uitklapper, klik om te openen
De opleiding bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte en heeft de volgende modules:
Module Introductie kind op de Intensive Care
Oriëntatie op het vakgebied met aandacht voor psychosociale begeleiding van het kind en/of diens ouders/verzorgers. Het bewaken en observeren van vitale functies gerelateerd aan de laag complexe zorgsituaties en het respiratoir en circulatoir bedreigde kind.
Module Basis Acute Zorg
Basis voor de bewaking van de vitale functies en het systematisch observeren van de patiënt met behulp van de ABCD-methodiek. Het observeren en juist interpreteren van de vitale functies.
Module Vervolg Acute Zorg
Het 12 afleidingen ECG, de verschillende vormen van shock en de bijbehorende observaties, complicaties en interventies. Ook verstoringen in de elektrolytenbalans, verschillende medicatie binnen de acute zorg, de temperatuurregulatie en wat dit betekent voor de verpleegkundige interventies.
Module Kind op de Intensive Care Complex
Complexe ziektebeelden bij kinderen en de observaties, monitoring, mogelijke complicaties en medische en verpleegkundige interventies.
Module Kind op de Intensive Care Hoog Complex
De hoog complexe zorg voor kinderen op de Intensive Care, waarbij de situatie van de kinderen snel kan verslechteren. Snel en pro-actief reageren. Naast medische en verpleegkundige zorg ook patiëntveiligheid en ethische vraagstukken.
Module Klinisch Redeneren
De basis van klinisch redeneren als specialistisch verpleegkundige. Patiënten observeren, ordenen, snel oordelen en adequaat handelen. Methodisch analyseren van een patiëntencasus.
Module Evidence Based Practice (EBP)
Begeleiding in het schrijven van een Critical Appraised Topic (CAT), zoeken van wetenschappelijke artikelen en die controleren op bruikbaarheid voor jouw probleem. De essentie gebruiken in een concreet en goed onderbouwd literatuuronderzoek, dat een (praktisch) antwoord geeft op een actueel vraagstuk uit de praktijk. Ook begeleiding in het overbrengen van de resultaten en aanbevelingen naar de beroepspraktijk.
Overige informatie uitklapper, klik om te openen
Doelgroep
Je kunt aan deze opleiding deelnemen als je als verpleegkundige met een BIG-registratie werkt op een kinder-ic-afdeling. Je beheerst de eindtermen op het niveau ‘doet’ op een relevant (deel) terrein van de kinderverpleegkunde.
Opleidingsduur en lesdagen
De opleiding bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel:
- Theorie: introductie + 24 lesdagen
- Praktijk: 1500 uur
De opleiding intensivecare-kinderverpleegkundige start twee keer per jaar. Bekijk hier het overzicht met de lesdagen.
Kosten
De kosten voor deze opleiding zijn € 6.690,- (cursusjaar 2022-2023) en zijn voor rekening van de werkgever.
Prijs medewerkers UMC Utrecht zie intranet
Accreditatie
De opleiding is gecertificeerd door het College Zorg Opleidingen (CZO). Bij het succesvol afronden van de examenonderdelen van deze opleiding/het traject ontvang je een CZO-diploma of CZO-certificaat.
Vrijstelling uitklapper, klik om te openen
Je kunt in aanmerking komen voor vrijstelling als je kunt bewijzen dat je soortgelijk onderwijs met goed gevolg doorlopen hebt. Vrijstelling kun je alleen aanvragen tijdens je aanmelding voor de opleiding in de portal. Bespreek daarom met jouw contactpersoon in de zorginstelling of een vrijstellingsverzoek voor jou van toepassing is en voor welke onderdelen van de opleiding je vrijstelling aan kunt vragen.
Aanmelden uitklapper, klik om te openen
Ongeveer een half jaar voor de start van de opleiding kun je je aanmelden voor deze opleiding. Je kunt je aanmelden voor de opleiding via de portal van de UMC Utrecht Academie. Dit doe je door te klikken op de button ‘Aanmelden’.
Klik hier voor de annuleringsvoorwaarden
Contact en vragen uitklapper, klik om te openen
Wil je meer informatie over de opleiding of heb je vragen?
Neem dan contact op met Assistent Opleidingen Melanie Kalee:
Heb je vragen over de aanmelding? Neem dan contact op met de Afdeling aanmeldingen van de UMC Utrecht Academie:
umcutrechtacademie-inschrijvingen@umcutrecht.nl