Terug

Obstetrieverpleegkundige

Tijdens de opleiding tot obstetrieverpleegkundige leer je hoe je zorg kunt bieden aan de zwangere vrouw, de vrouw in partu, de kraamvrouw en de (zieke) pasgeborene.

Opleidingsprogramma

De opleiding bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte en bestaat uit de volgende modules:

Klinisch redeneren

De basis van klinisch redeneren als specialistisch verpleegkundige. Patiënten observeren, ordenen, snel oordelen en adequaat handelen. Methodisch analyseren van een patiëntencasus.

Evidence Based Practice (EBP)

Begeleiding in het schrijven van een Critical Appraised Topic (CAT), zoeken van wetenschappelijke artikelen en die controleren op bruikbaarheid voor jouw probleem. De essentie gebruiken in een concreet en goed onderbouwd literatuuronderzoek, dat een (praktisch) antwoord geeft op een actueel vraagstuk uit de praktijk. Ook begeleiding in het overbrengen van de resultaten en aanbevelingen naar de beroepspraktijk.

Gezinsgerichte zorg

Visie op gezinsgerichte zorg als partnerschap tussen arts/zorgverlener, verpleegkundige, patiënt en gezin. Competenties verpleegkundigen en training gespreksvaardigheden en andere tools.

Basis obstetrie

Fysiologie en meest voorkomende pathologie van zwangerschap, baring en kraambed. Basis obstetrische verpleegkundige zorg.

Pasgeborene

Adaptatie en eerste opvang, hechting en ouderbegeleiding, ontwikkelingsgerichte zorg, preventie en GVO, vitale functies. Veel voorkomende gezondheidsbedreigende problemen. Zorg rond overlijden van de pasgeborene.

Complexe obstetrie

Complexe obstetrie en pathologie van zwangerschap, baring en kraambed. Specifieke obstetrische verpleegkundige zorg.

Gynaecologie

Gynaecologische problematiek, gerelateerd aan obstetrie.

Overige informatie

Doelgroep

Je kunt aan deze opleiding deelnemen als je als verpleegkundige met een BIG-registratie minimaal 24 uur per week werkt op een obstetrische afdeling. Je hebt bij voorkeur 6-12 maanden werkervaring opgedaan binnen de obstetrie.
Module 1 Basiszorg obstetrie en pasgeborene is ook los te volgen, en is geschikt voor verpleegkundigen op de kinder- of neonatologie-afdeling. Je sluit de module dan af met een deelcertificaat. Hbo-v-studenten kunnen deze module als verdiepingsonderwijs volgen.

Opleidingsduur en lesdagen

De opleiding bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel:

  • Theorie: introductie + 29 lesdagen
  • Praktijk: 1200 uur

De opleiding start jaarlijks in het voorjaar en najaar. Bekijk het overzicht van de lesdata.

Kosten

De kosten voor deze opleiding zijn € 5.815,- (cursusjaar 2020-2021) en zijn voor rekening van de werkgever. 

Prijs medewerkers UMC Utrecht zie intranet

Accreditatie

De opleiding is gecertificeerd door het College Zorg Opleidingen (CZO). Bij het succesvol afronden van de examenonderdelen van deze opleiding ontvang je een CZO-diploma.

Aanmelden

Ongeveer een half jaar voor de start van de opleiding kun je je aanmelden voor deze opleiding. Je kunt je aanmelden voor de opleiding via de portal van de UMC Utrecht Academie. Dit doe je door te klikken op de button ‘Aanmelden’.

Vrijstelling

Je kunt in aanmerking komen voor vrijstelling als je kunt bewijzen dat je soortgelijk onderwijs met goed gevolg doorlopen hebt. Vrijstelling kun je alleen aanvragen tijdens je aanmelding voor de opleiding in de portal. Bespreek daarom met jouw contactpersoon in de zorginstelling of een vrijstellingsverzoek voor jou van toepassing is en voor welke onderdelen van de opleiding je vrijstelling aan kunt vragen.

Contact en vragen

Wil je meer informatie over de opleiding of heb je vragen? Neem dan contact op met Assistent Opleidingen Arietta Eertink:
A.Eertink@umcutrecht.nl
088 75 58423

Heb je vragen over de aanmelding? Neem dan contact op met de Afdeling aanmeldingen van de UMC Utrecht Academie:
umcutrechtacademie-inschrijvingen@umcutrecht.nl
088 75 59473