Operatieassistent
Operatieassistent
NB: aan deze pagina wordt nog gewerkt.
Tijdens de opleiding tot operatieassistent leer je de chirurg bij een operatieve behandeling van de patiënt te assisteren. Ook leer je goed samenwerken met de andere professionals op de operatiekamer.
Programma uitklapper, klik om te openen
1. Beroepsvoorbereidende periode
De beroepsvoorbereidende periode (BVP) bestaat uit twee modules. Je volgt de BVP samen met andere studenten die een medisch ondersteunende opleiding volgen, zoals de opleiding tot anesthesiemedewerker.
Module 1: Voorbereiding op algemene competenties, zoals omgang met patiënten en het bewaken van steriliteit
Module 2: Voorbereiding op beroepsspecifieke competenties, zoals het verlenen van zorgtaken tijdens de operatie.
2. Beroepsspecifieke periode
In de tweede fase van de opleiding tot operatieassistent leer je andere beroepsspecifieke competenties, zoals omlopen, instrumenteren en assisteren. Je krijgt inzicht in de factoren die bepalend zijn voor de kwaliteit van patiëntenzorg op pre-, per- en postoperatief gebied.
3. Afsluitende fase
In deze fase leer je de algemeen beroepsoverstijgende competenties, bijvoorbeeld werkbegeleiding en kwaliteitszorg. Je sluit deze fase af met een afstudeeropdracht.
Overige informatie uitklapper, klik om te openen
Doelgroep
Je kunt deelnemen aan de opleiding operatieassistent als je een leerwerkovereenkomst hebt met een ziekenhuis. Ook moet je een havo-diploma of mbo-diploma (niveau 4) hebben.
Opleidingsduur en lesdagen
De opleiding duurt 3 jaar en start met een beroepsvoorbereidende periode van 6 maanden. De opleiding start 2 keer per jaar: in maart en september.
Kosten (cursusjaar 2023-2024)
- Operatieassistent: € 20.860,-
De kosten zijn voor rekening van de werkgever.
Prijs medewerkers UMC Utrecht zie intranet
Accreditatie
De opleiding is gecertificeerd door het College Zorg Opleidingen (CZO). Bij het succesvol afronden van de examenonderdelen van deze opleiding/het traject ontvang je een CZO-diploma of CZO-certificaat.
Aanmelden uitklapper, klik om te openen
Voordat je je kunt aanmelden voor deze opleiding moet je solliciteren bij één van de aangesloten ziekenhuizen. Elk ziekenhuis heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen ter beschikking. Als je wordt aangenomen, sluit je eerst een leer-werkovereenkomst af met het ziekenhuis. Daarna kun je je aanmelden voor de opleiding via de portal van de UMC Utrecht Academie. Dit doe je door te klikken op de button ‘Aanmelden’. Ongeveer een half jaar voor de start van de opleiding kun je je aanmelden voor deze opleiding.
Bekijk hier welke ziekenhuizen bij ons zijn aangesloten.
Vrijstelling
Je kunt in aanmerking komen voor vrijstelling als je kunt bewijzen dat je soortgelijk onderwijs met goed gevolg doorlopen hebt. Vrijstelling kun je alleen aanvragen tijdens je aanmelding voor de opleiding in de portal. Bespreek daarom met jouw contactpersoon in de zorginstelling of een vrijstellingsverzoek voor jou van toepassing is en voor welke onderdelen van de opleiding je vrijstelling aan kunt vragen.
Contact en vragen uitklapper, klik om te openen
Wil je meer informatie over de opleiding of heb je vragen? Neem dan contact op met assistent opleidingen Karijn van Ginkel-de Boer
C.E.M.deBoer-8@umcutrecht.nl
088 75 58423
Heb je vragen over de aanmelding? Neem dan contact op met de afdeling Aanmeldingen van de UMC Utrecht Academie:
umcutrechtacademie-inschrijvingen@umcutrecht.nl
088 75 59473