Terug

Ziekenhuizen Midden-Nederland bundelen krachten in Oncomid

Kanker vraagt om de allerbeste zorg. Daarom bundelen experts uit verschillende ziekenhuizen in Midden-Nederland hun krachten in Oncomid. Het regionale oncologienetwerk bestaat uit zes ziekenhuizen (St Antonius, Diakonessenhuis, Meander Medisch Centrum, Rivierenland, Tergooi en UMC Utrecht) die samen de ambitie hebben om de juiste oncologische zorg op de juiste plek te organiseren.

Maak kennis

Tijdens een webinar op woensdag 7 oktober maakten ruim zestig zorgprofessionals uit de verschillende ziekenhuizen nader kennis met Oncomid. Wouter van Maarseveen, voorzitter van de Managementboard van Oncomid: “De juiste zorg op de juiste plek, dat is in essentie waar Oncomid voor staat, met als doel om mensen met kanker de beste zorg te kunnen geven. Krachten bundelen, elkaar weten te vinden op gebied van kennis, kunde en ervaring en naar elkaar luisteren: daarmee maken we de zorg voor mensen met kanker steeds beter. Betere zorg betekent steeds betere overlevingskansen voor patiënten en een betere kwaliteit van leven."​

Regionale expertteams

Kern van het oncologienetwerk zijn twaalf regionale tumorwerkgroepen voor de verschillende vormen van kanker. 'De specialisten in de gehele regio werken in deze tumorwerkgroepen ofwel expertteams samen zodat iedere patiënt behandeld wordt naar de laatste stand van de wetenschap, ongeacht het ziekenhuis waarin hij of zij behandelt wordt' vertelt endocrinoloog prof. Gerlof Valk, voorzitter van de Oncologiecommissie in het UMC Utrecht en lid van het Managementboard van Oncomid."

Uitwisselen van gegevens, kennis en kunde

Oncomid ondersteunt en faciliteert de samenwerking tussen specialisten bijvoorbeeld door het veilig uitwisselen van patiëntgegevens tussen de verschillende ziekenhuizen. Samen doen de ziekenhuizen meer en beter wetenschappelijk onderzoek. En continu werken de ziekenhuizen aan het verbeteren van zorg en het zoeken naar nieuwe behandelingen. De kennis en kunde blijft hierdoor niet beperkt tot één ziekenhuis en zorgt ervoor dat de kwaliteit van de zorg voor kanker in de hele regio omhooggaat.

IKNL

Het IKNL, het Integraal Kankercentrum Nederland, heeft een belangrijke rol bij de samenwerking.  IKNL ondersteunt de regionale expertteams onder meer door het verzamelen van data, bij de ontwikkeling van regionale zorgpaden en bij wetenschappelijk onderzoek. Brigitte Gijsen, senior adviseur bij het IKNL en Bas Geerdes, medisch manager bij het IKNL brachten hun felicitaties uit aan de samenwerkende ziekenhuizen. “De impact van kanker reduceren is teamwork, we moeten het samen doen."

Ga naar de website van Oncomid