Meer over polikliniek Fractuur- en osteoporosepolikliniek
Meer over polikliniek Fractuur- en osteoporosepolikliniek
Osteoporose komt vooral voor bij mensen vanaf 50 jaar, maar kan ook ontstaan door andere oorzaken, bijvoorbeeld door bepaalde ziekten en medicijnen. Mensen die osteoporose hebben, merken dit vaak niet totdat er een botbreuk ontstaat. Omdat osteoporose vaak onopgemerkt blijft, is het belangrijk om na een botbreuk te onderzoeken of er sprake is van osteoporose.
U kunt op deze polikliniek ook terecht wanneer u al bekend bent met osteoporose en er reden is om de oorzaak hiervan verder te onderzoeken of als de behandeling tegen osteoporose onvoldoende effect heeft.
Voorbereiding
Voor de komst naar de fractuur en osteoporose polikliniek mag u gewoon eten en drinken u hoeft niet nuchter te zijn voor eventueel bloedonderzoek.
Wat neemt u mee
Daarnaast vragen wij u om het volgende mee te nemen:
- Een actuele medicatielijst. Deze kunt u krijgen bij uw apotheek.
- Uw bril en/of gehoorapparaat, als u deze gebruikt.
Onderzoek
Voor u het gesprek met de arts heeft, krijgt u eerst een onderzoek, een DEXA/VFA scan, deze scan maakt röntgenfoto's van uw heupen en rug en meet de kalkhoudendheid van de botten. Het onderzoek is makkelijk uit te voeren en pijnloos.
Nadat dit gedaan is heeft u een gesprek met de arts en wordt een kort lichamelijk onderzoek verricht. Het totale onderzoek duurt zo’n 45 minuten. Nadien wordt zo nodig nog bloedonderzoek verricht. Dit kan direct aansluitend aan het polikliniek bezoek.
Uitslaggesprek
Ongeveer een week na uw bezoek aan de fractuur- en osteoporosepolikliniek wordt een belafspraak ingepland om de uitslagen te bespreken. Als er osteoporose is vastgesteld, wordt er een behandeling voorgesteld om het risico op toekomstige fracturen te verlagen. Verder wordt er met u besproken wat u zelf kunt doen om osteoporose of verergering van reeds aanwezige osteoporose te voorkomen
Wetenschappelijk onderzoek
Het UMC Utrecht is een academisch ziekenhuis. Dat betekent dat er naast patiëntenzorg ook wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt. U kunt gevraagd worden hieraan mee te doen. Dit kan alleen met uw toestemming en medewerking. U hebt het recht hier niet aan mee te werken. Het niet meewerken aan wetenschappelijk onderzoek is op geen enkele manier van invloed op de behandeling en/of begeleiding vanuit de fractuur- en osteoporosepolikliniek.
Contact uitklapper, klik om te openen
Voor praktische informatie