Toekomstbestendige verpleegkunde
Toekomstbestendige verpleegkunde
Het UMC Utrecht wil het verpleegkundig vak verder professionaliseren en toekomstbestendig maken. Zodat het aantrekkelijk blijft om als verpleegkundige te werken en verpleegkundigen met plezier naar hun werk gaan. We willen de verpleegkundige zorg zo inrichten dat deze in lijn is met de (toekomstige) complexe zorgvraag.

Het UMC Utrecht wil een organisatie zijn waarin verpleegkundigen merken:
- dat er gebruik wordt gemaakt van ieders talenten en kwaliteiten
- dat ze zich kunnen ontwikkelen
- dat ze invloed hebben op het eigen werk en de organisatie
- dat ze een bijdrage leveren aan continue innovatie van de verpleegkundige zorg
Met het programma Toekomstbestendige Verpleegkunde zorgen we hiervoor.
Dit doen we niet alleen. Samen met de andere umc’s (via de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra NFU) werken we aan de professionalisering van de verpleegkundige beroepsgroep. Dit gebeurt aan de hand van thema’s zoals carrière- en groeimogelijkheden & gedifferentieerde inzet, waarbij wordt gezorgd voor heldere taken voor elke verpleegkundige functie. Met als eindresultaat: verpleegkundigen die met plezier naar hun werk gaan en tevredener patiënten.
Waarom het programma Toekomstbestendige Verpleegkunde?
De zorgvraag verandert en ook onze rol als academisch centrum in de zorgketen. Behandelingen worden ingewikkelder en technologische mogelijkheden zijn toegenomen. Dit biedt kansen en uitdagingen voor onze verpleegkundigen: het verpleegkundig vak verandert continu mee. Om als organisatie hierop in te spelen is een herpositionering van de verpleegkunde noodzakelijk: naar de wensen van verpleegkundigen, de eisen van de zorg en de mogelijkheden van innovatie. Hiermee zorgen we dat onze verpleegkundige zorg toekomstbestendig is en beter aansluit op de zorgvraag die steeds complexer wordt.
Hoe doen we dit?
We werken in het programma Toekomstbestendige Verpleegkunde met verbeterteams. In deze verbeterteams zijn verpleegkundigen volop vertegenwoordigd, waardoor zij hun eigen toekomst vormgeven en meebepalen. De verbeterteams werken nauw samen met verschillende collega’s, zoals leidinggevenden, hoogleraren, onderzoekers, andere disciplines uit het multidisciplinaire team, P&O-ers en onderwijscollega’s.