Binnenkort hebt u een afspraak in het UMC Utrecht omdat u voor en week een glucosesensor gaat dragen. Hieronder leest u meer informatie hierover. Wij vragen u deze informatie door te lezen ter voorbereiding op uw afspraak.
Het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Via de glucosesensor registreren wij de hoogte van uw glucosespiegel (suiker) via het onderhuidse vetweefsel. De sensor die wij hiervoor gebruiken heet de ipro. Wanneer u zelf bloedsuikers prikt, ziet u alleen een momentopname. De ipro meet 24 uur per dag. Daardoor krijgen wij meer inzicht in uw glucosewaarden. We lezen de sensor na het onderzoek uit. Het doel van dit onderzoek is dat we u de best passende behandeling kunnen geven.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
De ipro wordt gekoppeld aan een app. Deze app verzamelt de gegevens die door de ipro worden gemeten. Tijdens de afspraak stellen wij dit voor u in. Voordat uw afspraak plaatsvindt vragen wij u, indien mogelijk, om deze app alvast te downloaden op uw smartphone of tablet en deze mee te nemen tijdens de afspraak.
Het gaat om de app: Envision pro.
Voor het activeren van de app hebt u een nummer nodig: NL19-5291.
Hebt u geen smartphone of tablet, dan regelen wij een apparaat voor u. Wij vragen u om dan voor uw afspraak contact met ons op te nemen.
Het aanbrengen van de ipro uitklapper, klik om te openen
De ipro bestaat uit een sensor in de huid van de buik en een ontvanger die via
een pleister op uw buik vastzit (zie figuur 1). De sensor is een dun draadje van ongeveer 1,5 centimeter. Tijdens de afspraak op onze polikliniek brengt de diabetesverpleegkundige de sensor aan via een klein naaldje in de huid van de buik. Ze verwijdert daarna het naaldje en dan blijft de sensor achter. Daarna brengt ze de ontvanger aan op de sensor. De ontvanger wordt vervolgens afgeplakt met een pleister.
Het aanbrengen van de sensor ervaren de meeste patiënten als bijna pijnloos.

Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Om te zorgen dat de metingen via de ipro zo betrouwbaar mogelijk zijn, is het belangrijk dat u uw voeding, inspanningen en insulinegebruik bijhoudt. U kunt deze registreren via de app of op speciale lijsten die wij u tijdens de afspraak kunnen meegeven.
Waar moet u op letten:
- Mocht u tijdens het dragen van de ipro een röntgenfoto, MRI of CT-scan moeten laten maken, dan moet de ipro worden verwijderd. Overleg in dat geval met de diabetesverpleegkundige.
- Met het apparaatje op uw buik kunt u gewoon douchen, sporten en andere activiteiten uitvoeren die u normaal ook doet. Bij zwemmen of duiken is de ipro waterdicht gedurende maximaal 30 minuten tot een diepte van 2,4 meter.
- De enige uitzondering hierop zijn vechtsporten. Door aanstoten kan de sensor namelijk losraken. Mocht dit gebeuren, bewaar de ipro dan goed en bel ons tijdens het telefonisch spreekuur op werkdagen tussen 9.00 en 10.00 uur: 088 75 574 07.
- Wanneer u huidirritatie krijgt van de pleister, kunt u hierover met ons overleggen tijdens het telefonisch spreekuur.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Tijdens de afspraak bespreekt u met de diabetesverpleegkundige hoe lang u de sensor moet dragen. Meestal is dit vier tot zeven dagen.
Voor het verwijderen van de sensor zijn er twee opties, afhankelijk of u de app op uw eigen smartphone of tablet gebruikt, of dat u een apparaat van het UMC Utrecht hebt.
App op eigen smartphone of tablet
Als u de app hebt gedownload op uw eigen smartphone op tablet, kunt u de sensor zelf verwijderen en de gegevens via de app doorsturen naar het ziekenhuis. Wij leggen u tijdens de afspraak op de polikliniek uit hoe dit moet. De ipro is niet herbruikbaar dus deze kunt u na gebruik weggooien. Via een telefonisch consult bespreekt uw arts of diabetesverpleegkundige de uitslag met u.
Geen eigen smartphone of tablet
Als u geen eigen smartphone of tablet hebt, krijgt u tijdens de afspraak een apparaat van het UMC Utrecht. In dit geval komt u naar het ziekenhuis voor het verwijderen van de sensor en het bespreken van de uitslag. Wetenschappelijk onderzoek Wij verzamelen alle meetgegevens uit de ipro voor wetenschappelijk onderzoek. Met deze informatie willen we meer leren over de mogelijkheden en het optimale gebruik van deze techniek.
Onderzoekers verzamelen en coderen de gegevens in een database. Het kan zijn dat u niet wilt dat wij uw gegevens gebruiken voor dit onderzoek. Geef dit dan aan bij uw arts of diabetesverpleegkundige. Uw eventuele weigering heeft uiteraard geen gevolgen voor uw behandeling. Als u geen bezwaar hebt, dan hoeft u niets te doen.
Hebt u vragen? uitklapper, klik om te openen
Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de diabetesverpleegkundige tijdens het telefonisch spreekuur, op werkdagen van 9.00 tot 10.00 uur: 088 75 574 07.
Ontbreekt er informatie of is iets onjuist of onduidelijk beschreven? Dan horen wij dat graag. Geef uw opmerkingen over de tekst door via patientenvoorlichting@umcutrecht.nl.
Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.
Polikliniek Diabetologie
De polikliniek diabetologie is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur.
Spoed
Heeft u een vraag die niet kan wachten, neem dan direct contact met ons op: 088 75 563 05
- Op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur, kies optie 1 SPOED.
- Buiten kantooruren via de telefooncentrale van het UMC Utrecht: 088 75 555 55. Vraag dan naar de dienstdoende medisch specialist interne geneeskunde.
Bereikbaarheid verpleegkundig diabeteszorg
Wilt u uw diabetesverpleegkundige of verpleegkundig specialist diabetes spreken, dan kunt u een telefonisch consult inplannen via telefoonnummer 088 75 563 05. Ook kunt u voor korte vragen een e-consult sturen via het patiëntportaal. Op www.umcutrecht.nl/inlog vindt u meer informatie over het patiëntportaal.