Terug

Kauw- en slikproblemen

Patiëntfolder

U hebt problemen met kauwen en/of slikken of uw eten zakt niet goed. Daarom krijgt u het advies om voeding te gebruiken waarvan de vorm (consistentie) gemalen, gemixt of (dun)vloeibaar is. Dit wordt ‘voeding met een aangepaste consistentie’ genoemd.

In deze folder staat informatie over het klaarmaken van gerechten en maaltijden met een aangepaste consistentie. 

Om voeding gemalen, gemixt of (dun)vloeibaar te maken wordt de voeding verdund, bijvoorbeeld met bouillon, water of melk. De omvang (het volume) van de voedingsmiddelen neemt daardoor toe, maar de voedingswaarde niet. Dat wil zeggen: u zou meer (volume) moeten eten om aan dezelfde voedingswaarde (calorieën, eiwitten en vitaminen/ mineralen) te komen. Omdat dit moeilijk is, krijgt u adviezen om de voeding energierijker (calorierijker) te maken.

Om ondervoeding te voorkomen kan het nodig zijn dat u energierijke drinkvoeding gaat gebruiken. In deze folder kunt u alle informatie hierover vinden.

Welke voeding moet u gebruiken? 

Persoonlijk advies:

In overleg met uw arts en/of diëtist is __________ de meest geschikte consistentie voor u.

Wij adviseren u om aanvullende energierijke drinkvoeding te gebruiken;

_____ daags een flesje ___________________________

Consistentievormen uitklapper, klik om te openen

Voeding kan in verschillende consistenties bereid worden.

Gemalen voeding 

Dit is fijngemaakte voeding die gebruikt wordt wanneer u niet of moeizaam kunt kauwen. Uw maaltijden bestaan uit pap, soep, vla, gepureerd warm eten en alle dranken. Er zijn individuele verschillen; sommige mensen kunnen bijvoorbeeld brood zonder korst met smeerbaar beleg eten.

Gemixte (= gepureerde) voeding

Deze voeding is helemaal glad en bevat geen stukjes of klontjes. Gemixte voeding kan met een lepel gegeten of gedronken worden. Uw maaltijden bestaan uit (gezeefde) pap, soep, vla, gepureerd warm eten en alle dranken.

Glad gebonden vloeibare voeding of dikvloeibaar

Als u zich verslikt in dranken, zoals koffie, thee, melk en sap, dan moeten deze dranken verdikt worden. U kunt daarvoor het verdikkingsmiddel Nutilis® (Nutricia, Resource ThickenUp Clear of Gel Express® (Nestlé), of Thick & Easy® (Fresubin) gebruiken. Zowel warme als koude dranken, maar ook vla, pap en soep worden door toevoeging van dit poeder of deze gel gebonden. Verdikkingsmiddel kunt u kopen bij drogist of apotheek. De kosten hiervan worden niet vergoed.U kunt dranken ook verdikken met gebruikelijke voedingsmiddelen. Zo kunt u bijvoorbeeld koffie verdikken met vla of appelsap met appelmoes. Uw diëtist kan u hierbij advies geven.

(Dun)vloeibare voeding

Dit is gemixte voeding die verdund wordt met water, melk, bouillon of vruchtensap. (Dun) vloeibare voeding wordt uit een glas gedronken. U kunt zo nodig een rietje gebruiken. Uw maaltijden bestaan uit gezeefde, gladde en verdunde pap, soep, vla, een gemixte warme maaltijd en alle dranken.

Tip: Hoe korter het rietje, hoe minder zuigkracht nodig is en hoe makkelijker het zuigen gaat.

Welke apparatuur is geschikt om te gebruiken? uitklapper, klik om te openen

Om de voeding te malen en/of pureren hebt u goede apparatuur nodig. Een gewone mixer is niet geschikt. Hieronder staan keukenbenodigdheden die geschikt zijn voor de bereiding van de maaltijden.

Staafmixer

Een staafmixer kan malen en pureren.

Keukenmachine

Een keukenmachine kan kloppen, hakken, mixen, kneden, pureren, snijden, raspen en mengen. Koop een apparaat dat kleine porties kan verwerken.

Roerzeef (passe-vite)

De roerzeef werd vroeger gebruikt voor het bereiden van babyvoeding. Een roerzeef kan zacht voedsel malen en pureren. Het is een goede en goedkope variant op bovenstaande apparatuur. Het resultaat is vooral bij vlees minder goed.

Dagelijkse voedingsbehoefte uitklapper, klik om te openen

Uw lichaam heeft goede voeding nodig. Goede voeding bevat voldoende voedingsstoffen, zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en vocht. Vaak is het moeilijk om bij voeding met een aangepaste consistentie genoeg van alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Bij voeding met een aangepaste consistentie neemt de omvang (het volume) toe, maar de voedingswaarde niet. Als u dezelfde hoeveelheid eet, eet u minder voedingsstoffen en calorieën. Het gevolg is dat u gewicht verliest en uw conditie vermindert. Om op gewicht te blijven hebt u voldoende energie nodig. Daarom is het nodig uw voeding energierijk te maken. 

Praktische adviezen voor gemalen, gemixte/gepureerde en dunvloeibare voeding

  • Wanneer u langere tijd voeding met een aangepaste consistentie gebruikt, is variatie belangrijk. Wissel de smaken hartig en zoet regelmatig af. Wissel ook koude en warme gerechten af.
  • Wanneer u een voorkeur hebt voor hartige gerechten, neem dan eens een warme maaltijd of maaltijdsoep in plaats van een brood- of papmaaltijd.
  • Maak van gepureerde gerechten grotere hoeveelheden en vries die per portie in.

Broodmaaltijden uitklapper, klik om te openen

Hieronder volgen adviezen voor het klaarmaken van broodmaaltijden met een aangepaste consistentie.

Gemalen voeding

  • U kunt meestal brood zonder korst, een zacht broodje of een croissant eten. Of u beschuit en crackers kunt eten, verschilt per persoon.
  • Wanneer het brood in uw mond blijft plakken, kunt u het brood roosteren.
  • Het brood slikt u makkelijker door, als het in soep of bouillon gedoopt is.
  • Besmeer het brood royaal met (dieet)margarine of boter.
  • Gebruik smeerbaar beleg zoals (volvette) smeerkaas, smeerworst, sandwichspread, zuivelspread, humus, pindakaas, (noten)pasta's, jam en pasta’s. Voor meer variatie kunt u een slaatje nemen of een (zacht) gekookt ei, omelet, roerei, knakworst of ragout.
  • Als brood eten u niet lukt, lees dan de adviezen bij ‘Gemixte en (dun) vloeibare voeding’ hieronder.

Gemixte en (dun)vloeibare voeding

  • Brood is niet geschikt om te mixen.
  • Pap, vla, yoghurt, kwark en soep zijn alternatieven voor de broodmaaltijd.
  • Pap en vla kunt u eenvoudig verdunnen door extra melk toe te voegen.
  • In de supermarkt is een groot assortiment kant-en-klare papsoorten verkrijgbaar.
  • Pap van grove graansoorten, zoals havermout en rijst, kunt u zelf fijner maken met de staafmixer.
  • Vla en yoghurt zijn er in veel soorten, die allemaal geschikt zijn. Neem bijvoorbeeld niet alleen vanillevla, maar ook chocoladevla, frambozenvla, Skyr, sojayoghurt en andere smaken.
  • Vruchtenyoghurt bevat meestal kleine stukjes, die kunt u fijner mixen.
  • Kwark kunt u verdunnen met vruchtensaus, siroop, melk of karnemelk.
  • Er zijn ook kant-en-klare ontbijtproducten te koop. Voorbeelden hiervan zijn: Goedemorgen® (Vivit), Brinta Wake up®, Fruitontbijt® (Hero).
  • Bouillon (uit pakje/potje of zelfgetrokken) is geen goede vervanger van de broodmaaltijd, want het levert weinig calorieën en nagenoeg geen vitamines en mineralen.

Warme maaltijd uitklapper, klik om te openen

Maak de maaltijd klaar zoals u gewend bent. U hoeft niet apart te koken, want het malen en mixen gebeurt na het koken.

Vlees/vis

Braad het vlees niet te hard. Pureer of maal het gare bereide vlees (of vis) zo fijn mogelijk met een klein beetje jus, bouillon of saus. Begin zo ‘droog' mogelijk met mixen. Wanneer het vlees fijn genoeg is gemixt, vermengt u het met extra jus, bouillon of saus. Hoe langer u pureert, hoe fijner het wordt. Serveer jus of saus eventueel apart bij de groente en aardappelen. 

  • Kies voor zachte vleessoorten zoals stooflapjes, gehakt en kipfilet.
  • Biefstuk, varkenshaas en dergelijke worden erg droog na het mixen en de smaak ervan is niet te herkennen.
  • Wanneer u vlees maalt of mixt is er weinig verschil in smaak tussen de diverse vleessoorten.
  • Vis kan goed gemalen en gepureerd worden.
  • Rookworst en knakworst zijn gladde vleessoorten en makkelijk te pureren.
  • Ragouts, vleessaus (zoals bij spaghetti) en ei gerechten zijn goede alternatieven.
  • Vlees mixen is bewerkelijk en kost tijd. Als u meerdere porties tegelijk klaarmaakt, bespaart u tijd en afwas. Gemixt vlees is maximaal twee dagen in de koelkast te bewaren. In de diepvries kunt u het maximaal drie maanden bewaren; verpak het gemixte vlees dan per portie.

Groenten

Kook de groente goed gaar. Pureer of maal daarna de warme groente fijn. Als u gemalen voeding maakt, kunt u de meeste groenten fijnprakken.

  • Wissel groenten af in soort, kleur en smaak.
  • Groenten uit diepvries, pot of blik zijn goede alternatieven voor verse groenten.
  • Appelmoes en stoofpeertjes kunnen af en toe de groente vervangen.
  • Bind waterige groenten eventueel met allesbinder, bloem of maïzena.
  • Rauwkost is ongeschikt om te malen of pureren.
  • Stamppot kan goed gemalen of gepureerd worden. Maak het zo nodig nog fijner en/of verdun met extra melk of bouillon.

Aardappelen, rijst, pasta en dergelijke

  • Als u gemalen voeding maakt, kunt u aardappelen fijnprakken, eventueel met wat extra jus of saus.
  • Maak aardappelpuree met (volle) melk en room of een klontje boter.
  • Instant aardappelpuree (uit een pakje) is een gemakkelijk, snel en goed alternatief.
  • Rijst wordt door het mixen plakkerig en is daarom minder geschikt.
  • Bij gemalen voeding kan pasta, (zoals macaroni), (ongepureerd) soms wel gegeten worden door de zachte en gladde structuur. Ook kan pasta met bechamelsaus worden fijngemalen. 
  • Peulvruchten kunnen goed worden gepureerd (zoals bruine bonen, witte bonen, zwarte bonen, kidneybonen, linzen, kikkererwten en kapucijners).

(Dun)vloeibare voeding

  • Voor (dun)vloeibare voeding mengt u aardappelen, groente, vlees, vis, ei en peulvruchten door elkaar tot een soort maaltijdsoep. Daarna voegt u jus, bouillon, melk of groentenat naar wens toe.
  • Een blik of pak maaltijdsoep, zoals bruine bonen-, linzen- en erwtensoep kan fijn gemixt worden en is een goede vervanger voor de warme maaltijd.
  • Ook kant-en-klare maaltijden zijn geschikt om te mixen. 

Hoe maakt u de voeding energierijker? uitklapper, klik om te openen

De voeding met een aangepaste consistentie wordt meestal verdund. Als u de hoeveelheid eet die u gewend bent, krijgt u minder voedingsstoffen en calorieën binnen. Om te voorkomen dat u ongewenst gewicht verliest en uw conditie vermindert, is het belangrijk uw voeding energierijker (calorierijker) te maken.

  • Neem naast de drie hoofdmaaltijden ook calorierijke tussendoortjes (zie hieronder)
  • Kies voor volle melkproducten zoals volle yoghurt, boerenyoghurt, volle vla, volle melk, volle chocolademelk of roomkwark.
  • Voeg aan pap, vla of yoghurt een scheutje ongeklopte slagroom toe.
  • Aan warme pap kunt u (dieet)margarine of roomboter toevoegen.
  • Aan de warme maaltijd kunt u (dieet)margarine, roomboter, een scheutje room en/of olie toevoegen.
  • Heldere soep en bouillon leveren weinig energie (calorieën). Een maaltijdsoep, zoals erwtensoep, bruine bonensoep of minestronesoep is een goede vervanger van de (brood-) maaltijd.
  • Maak royaal gebruik van voedingssuiker. Voedingssuiker is een suiker die veel minder zoet smaakt dan gewone suiker. U kunt er veel van gebruiken zonder dat de smaak anders wordt. In plaats van bijvoorbeeld één schep suiker in de thee, kunt u drie scheppen voedingssuiker gebruiken. Het levert dan drie keer zoveel calorieën. Voedingssuiker is zonder recept bij drogist en apotheek te koop onder de merknamen Fantomalt® en Dextropur®. Overleg met uw arts of diëtist over vergoeding van de kosten door uw zorgverzekering.
  • Maak in overleg met uw arts en/of diëtist gebruik van energierijke drinkvoeding. Energierijke drinkvoeding levert in een kleine hoeveelheid veel calorieën en ook eiwit, vitamines en mineralen. Er zijn veel verschillende drinkvoedingen. De diëtist zal met u bespreken welke drinkvoeding u nodig heeft en hoeveel. Over de smaken van de drinkvoeding kunt u zelf overleggen met uw apotheek of een facilitair bedrijf. De diëtist zal u hierover informeren. Uw arts of diëtist kan helpen bij het regelen van een machtiging voor de onkostenvergoeding bij uw zorgverzekering.

Energierijke tussendoortjes uitklapper, klik om te openen

Gebruik tussendoor niet alleen koffie en thee, maar ook een klein gerechtje en/of een voedzame drank. Hieronder staan voorbeelden genoemd.

Dranken

  • Vruchtensappen.
  • Volle melkproducten.
  • Limonadesiropen.
  • Yoghurtdranken. 

Kleine zoete gerechtjes

  • Vla.
  • Vlaflip.
  • Kant en klare toetjes.
  • Vruchtenmoes: alle soorten fruit zijn geschikt om te mixen.
  • Een babyfruithapje.
  • Milkshake of roomijsje.
  • Bij gemalen voeding zijn vaak ook zachte koeken, cake en taart mogelijk.

Kleine hartige gerechtjes 

  • Een kopje maaltijdsoep (aanpassen aan de geadviseerde consistentie).
  • Slaatjes (aanpassen aan de geadviseerde consistentie).
  • Leverworst, paté, knakworst of ei.
  • Zachte vis; haring, paling, gerookte zalm. 
  • Roomkaas of zachte Franse kaas.
  • Ragout.

Recepten voor energierijke tussendoortjes uitklapper, klik om te openen

Onderstaande recepten zijn voor een halve liter, dat is ongeveer drie glazen. Alle dranken en shakes zijn maximaal twee dagen in de koelkast te bewaren. U kunt ze langer bewaren in de vriezer.

Milkshake

  • 300 ml vla naar keuze.
  • 200 ml roomijs naar keuze.
  • 50 gram voedingssuiker (bijvoorbeeld Fantomalt (R) of Dextropur (R).
  • Eventueel een scheutje limonadesiroop.

Lekkere combinaties zijn: blanke vla + chocolade-ijs. Aardbeienvla + vanille-ijs. Hopjesvla + vanille-ijs. Citroenvla + aardbeienijs. Vanillevla + roomijs 

Bereiding: Alle ingrediënten door elkaar mixen.

Kwarkomel

  • 100 ml fijngemixt vers fruit of vruchtenmoes.
  • 300 ml (room)kwark of vruchtenkwark.
  • 100 ml karnemelk.
  • Een scheut (slag)room, ongeklopt.
  • 70 gram voedingssuiker (bijvoorbeeld Fantomalt (R) of Dextropur (R).
  • Eventueel een scheutje limonadesiroop.

Bereiding: alle ingrediënten door elkaar mixen.

Yoghurtdrank

  • 100 ml fijngemixt vers fruit of vruchtenmoes.
  • 300 ml volle yoghurt.
  • Een scheut (slag)room, ongeklopt.
  • 70 gram voedingssuiker (bijvoorbeeld Fantomalt (R) of Dextropur (R).
  • Eventueel een scheutje limonadesiroop.

Bereiding: Alle ingrediënten door elkaar mixen

Vruchtenmoes

  • Literblik vruchten op siroop of 5 à 6 porties geschild vers fruit.
  • 100 gram voedingssuiker, (bijvoorbeeld Fantomalt (R) of Dextropur (R).
  • Eventueel een scheutje appelsap, sinaasappelsap of citroensap.

Bereiding: de blikvruchten laten uitlekken (siroop bewaren) of het fruit met de staafmixer fijnmixen. Daarna de voedingssuiker toevoegen. Eventueel verdunnen met siroop of sap.

Opmerkingen

  • Smakelijke en goed te verwerken fruitsoorten zijn: banaan, appel, peer, perziken (ook uit blik), abrikozen (ook uit blik), mango, nectarine en meloen. Kiwi en aardbeien zijn smakelijk, maar hebben na het mixen nog kleine pitjes. Ananas blijft na het mixen nog vezelig.
  • Om de zure, scherpe smaak minder te maken kan een scheutje ongeklopte(slag)room of vla worden toegevoegd.
  • Voor een frisse smaak kunt u in plaats van siroop of appelsap gebruik maken van sinaasappelsap of citroensap.

Groenteshake

  • 400 gram (verse of diepvries) gare groenten zoals wortelen, bieten, tomaten (rauw en zonder pitten en schil), broccoli, bloemkool, courgette, komkommer (rauw en zonder schil en pit).
  • 100 ml zure room (sour cream), crème fraîche of kookroom.

Bereiding: alles pureren en eventueel op smaak brengen met zout, peper en/of bouillonpoeder. Bouillon toevoegen om op de gewenste dikte te maken. U kunt het ook warm drinken.

Tomatendrank

  • 400 ml tomatensap.
  • 100 ml zure room (sour cream) of crème fraîche
  • 70 gram voedingssuiker (bijvoorbeeld Fantomalt (R) of Dextropur (R).

Bereiding: mengen en eventueel op smaak brengen met zout, peper en/of bouillonpoeder. U kunt het ook warm drinken, maar gebruik dan crème fraîche in plaats van zure room.

Uit eten gaan uitklapper, klik om te openen

Als u in een restaurant gaat eten en u gebruikt voeding met een aangepaste consistentie, kunt u van tevoren het restaurant bellen. Meestal wil het restaurant voor u een smakelijke en voedzame maaltijd van de juiste consistentie koken. Geef vooral duidelijk aan welke dikte en gladheid de gerechten moeten hebben. Vraag in ieder geval ook om extra jus, saus of bouillon, zodat u een gerecht op het bord eventueel nog kunt verdunnen.

Welke nadelen heeft een voeding met aangepaste consistentie? uitklapper, klik om te openen

Vitamine- en mineralentekort

Een vloeibare of gemixte/gepureerde voeding is vaak niet volwaardig. Als u langer dan 2 weken een voeding met een aangepaste consistentie gebruikt is het verstandig dagelijks een multivitaminepreparaat te nemen. Bijvoorbeeld een huismerk van de drogist. Kijk voor de dosering op de verpakking. Gebruik van deze vitamines maximaal 100% van de ADH. ADH is ‘dagelijks aanbevolen hoeveelheid’. Bij slikklachten kunt u kiezen voor oplosbare vitamines (bruistabletten). Als u aanvullende energierijke drinkvoeding gebruikt is het gebruik van extra vitamines niet nodig. 

Obstipatie

Omdat een vloeibare en gemixte voeding over het algemeen weinig voedingsvezel bevat, is het mogelijk dat u last krijgt van verstopping (obstipatie). Als u brood kunt eten, kies dan voor fijn volkorenbrood zonder korst. Maak gebruik van fijngemixte gewelde pruimen of zuidvruchten en pap van grovere graansoorten zoals havermout. U kunt ook een drinkontbijt met vezels proberen.

Vaak zijn vezelrijke producten (zoals zemelen) te grof of te korrelig om te mixen. De obstipatie kan veroorzaakt zijn doordat u onvoldoende drinkt (vochttekort). Streef naar minimaal twee liter vocht per dag. Dit is inclusief pap, vla en andere vloeibare voeding.

Slijmvorming

Afhankelijk van uw ziekte en/of behandeling kunt u last hebben van slijmvorming in uw mond of keel. Onderstaande adviezen kunnen helpen bij slijmvorming:

  • Spoelen met kamillethee of bruiswater.
  • Na het eten en drinken een slokje water nemen.
  • Als melkproducten (vla of melk) een plakkerig gevoel in de mond of keel geven, kunt u zure melkproducten producten proberen (karnemelk of yoghurt). Deze geven vaak een minder plakkerig gevoel.
  • Fruit, vruchtenmoes en vruchtensappen gebruiken, deze voelen vaak prettig in de mond en keel aan bij slijmvorming.

Contact uitklapper, klik om te openen

Polikliniek Diëtetiek

088 75 566 09

dietetiek@umcutrecht.nl

Het secretariaat diëtetiek is op maandag t/m vrijdag van 8.00 - 12.15 uur en van 13.00 - 16.30 uur bereikbaar. Buiten de genoemde tijden kunt u een bericht inspreken op het antwoordapparaat of een mail sturen. Als u niet op de afgesproken tijd kunt komen, geef dit dan zo vroeg mogelijk aan ons door. Het secretariaat maakt dan een nieuwe afspraak met u. Het e-mailadres kan alleen gebruikt worden voor algemene vragen. In de e-mail mogen geen persoonlijke of medische gegevens staan, omdat e-mailen niet volledig privacy-veilig is.
Overige contactgegevens

Als patiënt van het UMC Utrecht hebt u toegang tot het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht. U kunt via Mijn UMC Utrecht een bericht sturen naar uw diëtist. U krijgt dan binnen drie tot vijf werkdagen antwoord. U kunt inloggen in het Patiëntportaal Mijn UMC Utrecht met uw DigiD met sms-functie.

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?
Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Werken bij het UMC Utrecht

Contact

Afspraken

Praktisch

umcutrecht.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet