Zorglijn Ontwikkeling in Perspectief: Als (dag)klinische behandeling nodig is
Zorglijn Ontwikkeling in Perspectief: Als (dag)klinische behandeling nodig is
Informatie voor kinderen, jongeren en hun ouders over intensieve behandelmogelijkheden.
In deze folder vindt u informatie over de intensieve behandelmogelijkheden binnen de zorglijn Ontwikkeling in Perspectief. Waar hij staat kan ook zij gelezen worden en waar ouders staat kan ook verzorgers gelezen worden.
Kinderen maken in hun jeugd een enorme lichamelijke, mentale en sociale ontwikkeling door. Wanneer de balans tussen kracht en kwetsbaarheid verstoord raakt, zijn wij er om samen met het kind en belangrijke mensen in het netwerk te begrijpen wat er nodig is om deze balans te herstellen. Verstoring van de ontwikkeling vormt een belangrijk expertisegebied van de afdeling psychiatrie van het UMC Utrecht.
Deze folder gaat over de intensieve observatie voor kinderen 6-12 jaar i.s.m. de Prof. Fritz Redl School.
Verwijzing uitklapper, klik om te openen
In overleg met u meldt een kinderpsychiater, medewerker van het wijk- of buurtteam, huisarts of andere verwijzer waarbij u voorheen betrokken was, uw kind aan bij de afdeling Psychiatrie van het UMC Utrecht. Uw verwijzer kan uw kind, zowel schriftelijk als digitaal, aanmelden.
Na de aanmelding vragen wij bij uw verwijzer en bij u schriftelijk gegevens op. Hiervoor moet u toestemming geven. Na beoordeling door het Aanmeldteam kunt u opgeroepen worden voor een screenend gesprek.
Als uw kind al in behandeling is van de polikliniek Ontwikkeling in Perspectief, kan uw kind intern doorverwezen worden naar een intensieve behandelgroep.
De screenende intake
Tijdens de screenende intake maken wij kennis met u en uw kind. Tijdens het gesprek spreekt u met meerdere personen vanuit het behandelteam. Vaak nodigen we ook de verwijzer en/of het buurtteam uit, zodat deze kan vertellen hoe de behandeling tot nu toe is gegaan.
Als tijdens de screenende intake blijkt dat opname bij ons niet passend is, proberen we met u en de verwijzer mee te denken over andere behandelopties.
Diagnostiek en intensieve behandeling uitklapper, klik om te openen
We bieden zorg voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar.
Uitgangspunten voor de behandeling zijn:
- Voor alle kinderen van de behandelgroepen is er een programma op één van de groepen: Het Anker, De Kajuit of Het Kompas, en onderwijs op de Prof. Fritz Redl school.
- Op de kliniek (het Kompas) zijn kinderen aanwezig van zondagmiddag tot vrijdagmiddag. Woensdagmiddag is voor bezoek.
- Op de dagbehandeling zijn kinderen op maandag tot en met vrijdag aanwezig tussen 8:15 en 11.00 uur tot eindtijden die liggen tussen 15:00 of tot na het avondeten.
Ook tijdens schoolvakanties loopt de behandeling door.
Ga je met Gijs mee op expeditie?
Wilt u vast een kijkje nemen bij de intensieve groepen? Bekijk dan hier het filmpje en ga met Gijs mee op expeditie:
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenstaande QR-code met uw telefoon om een animatie over dit onderwerp bekijken. Of bekijk de video via:
Multidisciplinaire behandeling
Bij de behandeling van uw kind zijn verschillende medewerkers betrokken:
- De behandelcoördinator (een arts-assistent of verpleegkundig specialist) houden overzicht over het traject, alle regelzaken en hebben individuele afspraken met de kinderen.
- De (senior)groepsleiding of verpleegkundigen observeren, behandelen en begeleiden de kinderen in de groep. Zij zijn verantwoordelijk voor een goede opvoedkundige omgeving en de uitvoering van de behandeldoelen van het kind in de groep.
- De psycholoog doet psychologisch onderzoek als dat nodig is. Hij kijkt naar de leervaardigheden (IQ) van het kind en de sociaal-emotionele ontwikkeling. De psycholoog gebruikt hierbij testen. Hij is ook verantwoordelijk voor de gedragstherapeutische aanpak in de behandeling.
- De systeembegeleider of systeemtherapeut heeft regelmatig gesprekken met de ouders. Zo krijgen we informatie over het gezin die belangrijk kan zijn voor de behandeling. Maar hiermee kunnen we het gezin ook begeleiden, adviseren en ondersteunen. Tenslotte gebruiken we deze informatie om de thuissituatie en de behandeling op elkaar af te kunnen stemmen.
- De vaktherapeut doet observaties, en/of geeft muziek- en/of creatieve en/of psychomotorische therapie aan kinderen.
- De kinder- en jeugdpsychiater is hoofdbehandelaar en eindverantwoordelijk voor de medische behandeling.
- Een kinderarts van het Wilhelmina Kinderziekenhuis kan op indicatie extra of aanvullend lichamelijk onderzoek doen.
- De leerkracht van de Prof. Fritz Redl school besteedt veel zorg aan de leervaardigheden van de kinderen. In de behandelperiode proberen we mogelijke leerachterstanden in te halen. Ook zoeken de onderwijzers naar middelen om schoolontwikkeling van uw kind zo goed mogelijk te stimuleren. Natuurlijk houden zij hierbij rekening met de mogelijkheden van uw kind. Dit wordt gedaan door middel van een didactisch onderzoek, welke door de orthopedagoog wordt uitgevoerd.
- Medewerker van het wijk- of buurtteam: gedurende de opname blijven we nauw samenwerken met het wijk- of buurtteam, zodat de continuïteit van zorg gedurende en na de opname wordt gewaarborgd.
Begeleiding uitklapper, klik om te openen
Ouders
Tijdens de behandeling op behandelgroep werken de behandelgroep, thuis en school nauw samen. Ouders zijn voor ons heel belangrijk bij de behandeling. Daarom vragen wij u regelmatig de systeembegeleider of systeemtherapeut te vertellen hoe het thuis gaat. Waar zitten de zorgen, wat gaat goed, wat kan beter? Deze informatie hebben wij nodig om te weten hoe uw kind zich thuis gedraagt en hoe jullie met elkaar omgaan. In de gesprekken met de systeembegeleider of systeemtherapeut krijgt u informatie over het verloop van de behandeling. De groepsleiders vertellen wat ze bij uw kind zien en welke benadering goed werkt. Samen met u maken we plannen om de nieuwe vaardigheden thuis toe te passen. De gesprekken worden in overleg met u gepland.
Ouders kijken geregeld mee op de behandelgroep. Daar kunt u goed zien hoe wij werken en hoe uw kind zich gedraagt in de groep. De groepsleiding kan dan meteen kijken hoe uw kind zich gedraagt met u als ouder(s) erbij. Ouders oefenen op de groep ook nieuwe vaardigheden. Aan het eind van de behandeling helpt de systeembegeleider of systeemtherapeut u bij hoe het verder gaat, thuis of in een andere instelling.
Prof. Fritz Redlschool uitklapper, klik om te openen
De Prof. Fritz Redlschool is een school voor speciaal onderwijs (cluster IV) op het terrein van het UMC Utrecht, waar uw kind voor de duur van de behandeling op school zit. De leerkrachten van de Prof. Fritz Redlschool streven ernaar het onderwijs zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de huidige of de toekomstige school van uw kind. Zij brengen de leerproblemen van uw kind zorgvuldig in kaart. Tijdens de laatste behandelperiode op de behandelgroep zal gekeken worden naar welke school uw kind het beste kan. Dit kan dezelfde school zijn als voor de opname, maar het is ook mogelijk dat er een advies voor ander (speciaal) onderwijs gegeven wordt. Hierover wordt u tijdig geïnformeerd. Bij ontslag schrijven de leerkrachten een overdrachtsrapportage van uw kind voor de school waar hij of zij na de behandeling naar toe gaat. Vervolgens worden zowel op onderwijskundig als op opvoedkundig gebied belangrijke adviezen aan de school van uw kind aangereikt. Deze aanpak levert een bijdrage aan een toekomst op school die zo goed mogelijk verloopt voor uw kind.
Kijk voor meer informatie op de website van de Prof. Fritz Redlschool.
Adressen en telefoonnummers
Het post- en bezoekadres van uw kind is:
UMC Utrecht
Afdeling Psychiatrie, Zorglijn Ontwikkeling in Perspectief, secretariaat.
T.a.v. (naam van uw kind)
Het Kompas of Het Anker of De Kajuit
Huispostnummer A01.468
Postbus 85 500
3508 GA Utrecht
Telefoonnummers
- Het Kompas: 088 75 570 31
- De Kajuit: 088 75 570 32
- Het Anker: 088 75 581 30
- Secretariaat zorglijn Ontwikkeling in Perspectief: 088 75 574 70
Route naar de afdeling
- De behandelgroep Het Kompas bevindt zich in bouwdeel A, op laag 1.
- De dagbehandelgroepen De Kajuit en Het Anker bevinden zich in bouwdeel A op laag 0.
Contact uitklapper, klik om te openen
Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist, welke zal worden verwerkt en beoordeeld door het Advies- & aanmeldteam.
Polikliniek Ontwikkeling in Perspectief
Het secretariaat is op werkdagen bereikbaar van 8:00 tot 17:00.
De polikliniek Ontwikkeling in Perspectief bevindt zich in het UMC Utrecht op de afdeling Psychiatrie, niet in het WKZ.