Terug

Cystoscopie

Cystoscopie

Een cystoscopie is een kijkonderzoek van de blaas met een cystoscoop. Een cystoscoop is een speciale slang of buis met een kijker en een lampje. De uroloog bekijkt met deze buis uw blaas en plasbuis.

meer over cystoscopie

De uroloog kiest voor een cystoscopie als er een vermoeden is van afwijkingen in de plasbuis of blaas. Het doel van een cystoscopie is het opsporen van afwijkingen in de plasbuis of blaas.

De arts probeert met dit onderzoek de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Een cystoscopie kan zowel bij mannen als bij vrouwen worden uitgevoerd. 

 • Voorbereiding

  Er is geen voorbereiding nodig.

 • Tijdens het onderzoek

  U ontbloot uw onderlichaam in de kleedkamer. Op de onderzoekstafel ligt u met uw benen in beensteunen. De verpleegkundige bedekt uw onderlichaam met steriele doeken en maakt uw geslachtsorgaan schoon met een desinfecterend middel. Dit voelt koud aan.

  Dan brengt de uroloog of de verpleegkundige een verdovend glijmiddel aan bij de uitgang van uw plasbuis en op de cytoscoop. Dit middel prikt eerst een beetje en daarna verdooft het de plasbuis. De uroloog schuift een cystoscoop via uw plasbuis in uw blaas. Een cystoscoop is een speciale slang of buis met een kijker en een lampje. Bij mannen gebruikt de uroloog meestal een dunne slang en bij vrouwen een smal buisje.

  De arts kan nu door de scoop in uw blaas en plasbuis kijken. Vervolgens wordt uw blaas via de scoop gevuld met steriel water. Hierdoor rekt uw blaaswand uit en kan de arts uw blaas nog beter bekijken. Terwijl uw blaas gevuld wordt, krijgt u het gevoel dat u moet plassen.

  De arts kan nu door de scoop in uw blaas en plasbuis kijken. Vervolgens wordt uw blaas via de scoop gevuld met steriel water. Hierdoor rekt uw blaaswand uit en kan de arts uw blaas nog beter bekijken. Terwijl uw blaas gevuld wordt, krijgt u het gevoel dat u moet plassen.

  Als de aandrang te heftig voor u is, of u krijgt pijn, zeg dit dan tegen de uroloog. Hij stopt dan met water in uw blaas toevoegen. Via de scoop loopt uw blaas weer leeg.

  Als het onderzoek is afgelopen, trekt de uroloog de scoop voorzichtig terug. Daarna kunt u zich aankleden.

  Het onderzoek duur ongeveer vijftien minuten en doet meestal nauwelijks pijn.

 • Na het onderzoek

  Na het onderzoek krijgt u de uitslag en kunt u naar huis.
   

  Mogelijke complicaties

  Zelfs als een onderzoek helemaal goed is gedaan, kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties.

  Na het onderzoek kan het plassen pijnlijk zijn of een branderig gevoel geven. Er kan ook wat bloed meekomen bij de eerste keren dat u plast. Om te zorgen dat deze klachten snel afnemen, adviseren wij u de dag na het onderzoek ongeveer een liter extra te drinken.

  Soms geeft de uroloog een recept voor antibiotica mee om een blaasontsteking te voorkomen.
   

Polikliniek

Verpleegafdeling

specialisme

Wachttijden en toegangstijden

Laatst bijgewerkt: 11-6-2018
Toegangstijd polikliniek Urologie: 36 dagen
Uitleg wachttijden
Belangrijk Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Contact & afspraak maken

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek urologie