Vorige

Medicatie bij reuma

De meeste reumatische aandoeningen behandelen we met medicijnen. Medicijnen voor reuma zijn over het algemeen gericht op twee zaken: het bestrijden van pijn en het wegnemen van de ontstekingen.

Mijn patiënt doorverwijzen

Wat is medicatie bij reuma

Soorten medicijnen

Tegenwoordig schrijven we al in een vroeg stadium medicijnen voor om schade aan gewrichten of organen te voorkomen. Niet iedereen reageert hetzelfde op medicijnen en vaak duurt het een tijdje voordat we de juiste medicatie (of combinatie van medicijnen) hebben gevonden.

Er zijn vier soorten medicijnen voor reumapatiënten:

NSAID's (Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs)

Deze groep bestaan uit ontstekingsremmende en koortsverlagende pijnstillers. Voorbeelden zijn: Ibuprofen®, Naproxen®, Diclofenac® en Indometacine®.

DMARD's (Disease Modifying Anti Rheumatic Drugs)

Deze groep bestaat uit lang(zaam) werkende onstekingsremmers. Ze kunnen ook de schade aan gewrichten beperken. Voorbeelden zijn: Methotrexaat (MTX)®, Sulfasalazine®, Entanercept® en Infliximab®.

Corticosteroïden (bijnierschors-hormonen)

Deze groep bestaat uit snelwerkende ontstekingsremmers. Ze kunnen schade aan gewrichten beperken en systemische verschijnselen verminderen. Voorbeelden zijn: Prednison® en Prednisolon®.

Biologicals

De nieuwste generatie DMARD's worden biologicals genoemd. Ze remmen ontstekingshormonen. De medicijnen Entanercept®, Adalimumab®, Kineret® en Infliximab® zijn daar voorbeelden van. Langetermijneffecten en bijwerkingen zijn nog niet bekend. U krijgt ze pas voorgeschreven als andere medicijnen niet effectief zijn. Ook hebt u speciale toestemming nodig van uw zorgverzekeraar.

Meest voorgeschreven medicatie

De meeste reumatische aandoeningen behandelen we met medicijnen. In dit blok vindt u informatie over medicijnen die we regelmatig voorschrijven. Uw arts bespreekt met u welke behandeling u krijgt.

Hiernaast zijn de informatiefolders over een aantal medicijnen digitaal beschikbaar. In de folder vindt u meer informatie over gebruik, inname en mogelijke bijwerkingen. 

Informatiefolders medicijnen

Meer informatie

Mogelijke bijwerkingen

Medicijnen, en zeker reumamedicijnen, hebben vaak bijwerkingen. Sommige veel en andere minder. De arts houdt hier rekening mee bij het voorschrijven.
Uw arts kan informatie geven over de bijwerkingen van de medicijnen die u gebruikt. Lees ook de bijsluiter goed. Daarin staat welke bijwerkingen uw medicijn kan hebben. 

Hebt u vragen?

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek reumatologie  en klinische immunologie.

088 75 574 28

De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur

Meer informatie over medicijnen bij reuma kunt u vinden op de website van Reuma Nederland.

Ziektebeeld