Terug

CT-scan

Een CT-scan is een onderzoekstechniek waarbij we met röntgenstraling en een computer dunne dwarsdoorsneden van een gebied in uw lichaam kunnen maken. Op deze afbeeldingen zijn botten, weefsels, organen en mogelijke afwijkingen zichtbaar.

Meer informatie

Een CT-scan werkt met dezelfde röntgenstralen als bij een ‘gewone’ röntgenfoto. De bundel röntgenstralen bij een CT-scan is echter heel smal. Daarmee kunnen we dunne plakjes (dwarsdoorsneden) van het lichaam afbeelden. Alle dunne plakjes bij elkaar geven een volledig beeld van het onderzochte lichaamsdeel.

Na het onderzoek kunnen we de plakjes met een computer bewerken tot een driedimensionaal beeld. Zo kan de radioloog het onderzochte lichaamsdeel ook vanuit andere richtingen bekijken. Daardoor kan hij vorm, structuur en ligging van organen en mogelijke afwijkingen goed beoordelen.

Zwangerschap

Als u zwanger bent, kan het onderzoek niet plaatsvinden. Het onderzoek kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of vermoedt u dit, neem dan contact op met de röntgenafdeling voor verder overleg.

CT-onderzoeken

Hieronder ziet u verschillende animaties van de CT-onderzoeken die bij de afdeling Radiologie uitgevoerd worden. Klik op de afbeelding om de animatie te bekijken.

CT-onderzoek zonder contravloeistof

CT-onderzoek met contravloeistof

CT-onderzoek van de dunne darm

CT-onderzoek van de dikke darm

CT-onderzoek van het hart

CT-onderzoek van de urinewegen

CT-onderzoek met geleide punctie

Voorbereiding

Kleding en accessoires

Over het algemeen hoeft u zich niet uit te kleden voor het onderzoek.  Echter vragen wij u wel om metalen voorwerpen zoals sieraden, bh-beugels, gebitsprotheses en dergelijke te verwijderen voor het onderzoek. Krijgt u een CT-scan van de buik? Houd er dan rekening mee dat we u vragen om de broek iets te laten zakken om zo de knoop en rits buiten de scan te houden.  

Röntgen contrastmiddel

Soms wordt er bij een CT-scan gebruik gemaakt van contrastvloeistof. Om bloedvaten  en organen beter zichtbaar te maken wordt gebruikgemaakt van contrastvloeistof. Om u deze vloeistof toe te dienen, wordt er door de laborant een infuus geprikt. Tijdens het onderzoek krijgt u door dit infuus contrastvloeistof toegediend. Bij het inspuiten kunt u door uw hele lichaam een warm gevoel krijgen. Dat gevoel verdwijnt na een paar minuten weer. Voor het toedienen van contrastvloeistof is het belangrijk om te weten of uw nierfunctie goed is. Om dit te bepalen, vraagt uw behandeld arts een bloedonderzoek aan. Dit bloedonderzoek dient minstens één uur voor de CT-scan plaats te vinden, zodat de uitslag daarvan op tijd bij ons bekend is.

Welke voorbereiding voor uw onderzoek van belang is, hoort u van de medewerker die de afspraak met u maakt.

Eten, drinken en roken

Voor een algemene CT-scan mag u eten, drinken en roken. Komt u voor een CT-hart, CT-dunne darm, CT-dikke darm of een CT-geleide punctie dan dient u wel nuchter te blijven. 

Medicijnen

Medicijnen mag u gewoon innemen met een glaasje water.

Metalen voorwerpen

Tijdens de CT-scan mag u geen kleding dragen waarin metaal is verwerkt. Deze metalen voorwerpen houden de röntgenstralen tegen en kunnen de opnamen verstoren. Ook wordt u gevraagd metalen voorwerpen, zoals sieraden, horloges of broekriemen af te doen. Bij sommige CT-onderzoeken vragen wij u ook om gebitsprothese of plaatje uit te doen.

Vrouw kijkt op telefoon

Wat moet u meenemen?

Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

Lees meer

Tijdens het onderzoek

De laborant haalt u op uit de wachtruimte en begeleidt u naar de kleedkamer. In de kleedkamer kunt u zich, als dat nodig is, uitkleden en eventuele sieraden afdoen. Deze ruimte wordt afgesloten.

Infuus

In de onderzoeksruimte neemt u plaats op een smalle onderzoekstafel. Indien van toepassing, zal daar het infuus in uw arm geprikt worden. De naald wordt direct weer verwijderd en er blijft een flexibel dun infuusslangetje in uw arm achter.


Het röntgenapparaat

De CT-scan heeft een grote open ring waarin zich het röntgenapparaat bevindt. Tijdens het maken van de foto’s schuift de onderzoekstafel waarop u ligt langzaam door deze ring. Om u heen hoort u dan het zoemende geluid van de ronddraaiende röntgenbuis.

Stil liggen

Wanneer u in het apparaat ligt, is het belangrijk dat u stil blijft liggen. Er is een intercom, zodat u, indien nodig, met de laborant kunt praten.

Duur

Tijdens het onderzoek ligt u alleen in de onderzoeksruimte. Dit duurt meestal 5 tot 15 minuten. De laborant gaat dan naar de bedieningsruimte waar hij/zij u door een raam in de gaten kan houden. Dit is vanwege de röntgenstraling. De laborant geeft u tijdens het onderzoek aanwijzingen via de intercom. De laborant maakt een aantal opnames, die elk zo’n 5 tot 25 seconden duren. Hij/zij kan u dan ook vragen uw adem in te houden.

Bijwerking

 Van het inspuiten van het contrastmiddel kunt u een warm gevoel en een vieze smaak in de keel krijgen. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze urine verliezen. Dit is niet het geval, dit lijkt alleen maar zo. Dit alles trekt vaak binnen een minuut weer weg . Het maken van de scans is geheel pijnloos.

Na het onderzoek

Als u een injectie met contrastvloeistof hebt gehad

De contrastvloeistof verdwijnt vanzelf uit uw lichaam via de urine. Om de contrastvloeistof snel kwijt te raken, is het belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt.  U krijgt er geen gekleurde of radioactieve urine van.

Als u contrastvloeistof hebt gedronken voorafgaand aan de CT-scan

U kunt van de contrastvloeistof die u gedronken hebt, diarree krijgen. Dit kan wel twee dagen aanhouden. U hoeft zich hier niet ongerust over te maken, dit verdwijnt vanzelf weer.

Rijvaardigheid

Het gebruik van contrastvloeistof heeft in principe geen invloed op de rijvaardigheid of het vermogen om machines te bedienen.

De uitslag

De radioloog beoordeelt de beelden na afloop van het onderzoek. U krijgt dus niet gelijk de uitslag. Hij maakt een verslag en stuurt dit naar uw behandelend arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze arts bespreekt met u de uitslag. Dit duurt gemiddeld 2 tot 3 werkdagen.

Wachttijden

Laatst bijgewerkt: 10-1-2020

Wachttijd diagnostiek ct-scan: 13 dagen

Belangrijk: Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Hebt u vragen?

Neem dan contact op met de afdeling radiologie.  

T 088 75 588 55

Maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur

Polikliniek

UMC Utrecht gebruikt als eerste in de wereld de Philips IQon spectrale CT in de klinische routine

Het UMC Utrecht is s werelds eerste ziekenhuis waar de toegevoegde waarde wordt onderzocht van spectrale Computer Tomografie in de klinische routine.