Terug

Chronische oorontsteking

Een chronische oorontsteking (ook wel middenoorontsteking genoemd) veroozaakt in de acute fase vaak een heftige, stekende pijn in het oor. In de chronische fase staan juist klachten als verminderd gehoor en soms een loopoor op de voorgrond.

Mijn patiënt verwijzen

Symptomen Chronische oorontsteking

Middenooronsteking is een onsteking die zijn oorsprong achter het trommelvlies heeft. Als het trommelvlies heel is, gaat dit gepaard met pijn. Als er een gaatje in het trommelvlies zit dan kan een loopoor ontstaan. Bij een intrekking van het trommelvlies kunnen zich huidschilfers ophopen wat tot oorontsteking kan leiden.

Het oor

Uw oor vangt geluidsgolven op en deze worden door uw hersenen ervaren als geluid. Uw oor bestaat grofweg uit drie delen:

  • Buitenoor: de oorschelp en gehoorgang
  • Middenoor: ligt achter het trommelvlies, hier zitten de gehoorbeentjes die trillingen doorgeven aan het binnenoor. Het middenoor is via de buis van Eustachius verbonden met de neuskeelholte.
  • Binnenoor: hier zit het slakkenhuis met de gehoor- en evenwichtszenuw. De trillingen worden omgezet in signalen naar de hersenen zodat dit als geluid ervaren wordt.

Oorzaken Chronische oorontsteking

Een acute oorontsteking gaat vaak gepaard met een verkoudheid. De buis van Eustachius kan dan niet optimaal werken waardoor vocht in het middenoor niet wegkan. Dit is een ideale situatie voor bacteriën om te groeien en zo kan in het middenoor een onsteking ontstaan. Deze drukt tegen het trommelvlies, waardoor pijn ontstaat. Soms kan er ook een gaatje in het trommelvlies ontstaan.

Chronische middenoorontsteking ontstaat doordat slijmvlies in het middenoor langdurig is ontstoken. Een gaatje in het trommelvlies kan daarbij gepaard gaan met een langdurig loopoor. Aan de andere kant kan een ingetrokken trommelvlies met ophoping van huidschilfers ook tot een langdurig loopoor leiden.
 Afhankelijk van de fase en het type oorontsteking kunnen de klachten bestaan uit pijn in het oor, verminderd gehoor, een loopoor of oorsuizen.

Onderzoek en diagnose

Behandeling Chronische oorontsteking

  • Antibiotica of oordruppels
  • Sanerende ooroperatie
  • BAHA (bone anchored hearing aid)

Meer informatie

Op meerdere websites vindt u informatie over het oor en oorontstekingen. Wij adviseren u de volgende website:

Zorgkosten

Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken. 

Hebt u vragen?

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde.

Polikliniek

Verpleegafdeling

Specialisme